Dante pisze: ↑19 gru 2017, 09:52
Obywatel pisze: ↑17 gru 2017, 15:42
Czy w razie czego podjąłbyś się przeserwisowania tego gramofonu
Odpadam, brak czasu na zabawy cudzymi gramofonami. Korespondencyjnie mogę pomóc
OK, rozumiem.
No więc gramofon przyszedł i sprawia bardzo pozytywne wrażenie. Oto kilka zdjęć zrobionych zaraz po odpakowaniu:
Muszę powiedzieć, że dziwię się że tak długo nie mógł on znaleźć nabywcy. Jest to sprzęt całkiem niezłej klasy - talerz nadspodziewanie ciężki, a całość sprawia wrażenie solidności. Plinta chyba z MDF, front panel z aluminium.
Nie mam się do czego przyczepić ani do stanu wizualnego, ani do działania. Pokrywa ma tylko powierzchniowe ryski a jedyną skazą wizualną są lekko zamazane napisy przy dwóch pierwszych przyciskach. Wszystkie funkcje działają prawidłowo, gramofon trzyma obroty. Nawet igła po wyczyszczeniu nadaje się do rozruchowego odsłuchu. Żadnych luzów w łożyskowaniu ramienia ani na osi silnika. Przyczepić się można jedynie do zbyt szybko opadającej windy, ale co ciekawe jest tak tylko przy obsłudze manualnej - automatyka opuszcza ją i podnosi płynnie, choć jak na mój gust mogłaby jeszcze trochę wolniej. Nie wiem czy ten typ tak ma, czy trzeba coś poprawić przy manualnej obsłudze windy.
Nie podłączałem go jeszcze do wzmacniacza bo muszę wydobyć RADMORA z czeluści szafy więc pierwszy odsłuch zrobię jutro.
P.S. Slipmatę już wyczyściłem z grubej warstwy tłustego cockpit spray'u

Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII