Laptop + telefon przez bluetooth i DAC do amplitunera
- tuczi77
- Gramofon: Kenwood KD-7010
Laptop + telefon przez bluetooth i DAC do amplitunera
Mam w tej chwili problem z odtwarzaniem muzyki z laptopa i telefonu na swoim zestawie stereo. Podpinanie jacka 3,5mm raz że jest niewygodne, a dwa że jakościowo słabe(?). Wymyśliłem sobie, że ogarnę temat poprzez odbiornik BT + DAC, czyli dźwięk z telefonu czy lapka będę wysyłał przez BT do odbiornika, odbiornik będzie przewodowo wysyłał do DAC'a, a DAC również przewodowo do amplitunera. Pogrzebałem w Azji i znalazłem takie sprzęty: odbiornik BT >>FX-Audio<< oraz DAC >>SMSL<<. Zaznaczę, że budżet ograniczony do 500-600 PLN, więc szału nie ma. Co myślicie o takim rozwiązaniu? Macie może jakieś inne pomysły?
Kenwood KD-7010 | Goldring 1042 | Schiit Mani | Kenwood KA-801 | Canton GLE 100
- metallsnow
- Gramofon: Wega 301P
Re: Laptop + telefon przez bluetooth i DAC do amplitunera
Pomysł może okazać się fajny, aczkolwiek zamieniłbym tego chińskiego daca na coś innego. Może jakiś używany magnetofon DAT albo minidisc? Oba potrafią działać jako przetworniki cyfrowo-analogowe, a dźwiękowo biją na głowę chińskie tanie dac-i. Ogólnie musisz też ustawić transmisję audio BT w wysokiej rozdzielczości. Raz słyszałem jak brzmi odbiornik BT, bodajże logitech, z wyjściem liniowym i było tragicznie, płasko, bez dynamiki... Po cyfrze pewnie będzie lepiej... Bezpośrednie podpięcie laptopa kablem (zakładając, że zmienisz właściwości wyjścia słuchawkowego na liniowe) wcale nie musi okazać się słabe jakościowo. Z telefonem jest już gorzej.
Wega Modul 301P+ADCQLM/AT13EaV/OM10, Sony TA-F570ES, Akai CD-62, JVC TD-X502, Pioneer N-30AE, Onkyo T-4270, Heco TE 1200
Marantz PM-45, Sony MDS-JE520, Summit Exclusive RF550 i pecet
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Pewnie dlatego że wyjście słuchawkowe rzadko kiedy ma postać odpowiadającej wyjściu liniowemu

Dock dla telefonu? DAC pod USB dla lapka?
Jak celujesz w jakość to nie idź w audio przez BT.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- metallsnow
W zasadzie ktoś już powinien wcześniej o to spytać: jaki telefon?
Dock dla Appla oferuje cyfrowe audio, z androidem jest gorzej
Wega Modul 301P+ADCQLM/AT13EaV/OM10, Sony TA-F570ES, Akai CD-62, JVC TD-X502, Pioneer N-30AE, Onkyo T-4270, Heco TE 1200
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Ja u siebie podobny problem rozwiązałem stawiając dac'a na usb i dalej do wzmacniacza - zaś z urządzeń mobilnych, puszczam na soundbar (z subem bezprzewodowym). Dlatego, ambitniejsze rzeczy puszczam na wzmacniacz i kolumny, zaś jak np. Młoda chce się pobawić przy muzyce, leci na soundbar (trochę szkoda lamp żeby non stop chodziły).
- tuczi77
Poczytałem trochę i już wiem, że BT to słaby pomysł. Wszędzie doradzają Chromecast + DAC podpięte po optyku. Niby wszystko ładnie pięknie, ale Chromecast doskonale sprawdza się przy serwisach streamingowych, z których ja absolutnie nie korzystam, a jest nieprzydatne do odtwarzania folderów z komputera. Wynika to z faktu wtyczki pod streaming wi-fi, którego np. desktopowy Winamp nie posiada.
Reasumując, zależy mi na bezprzewodowym przesyłaniu z komputera na zestaw stereo posiadanej biblioteki plików mp3 i flac. Telefon jest z Androidem, ale w sumie to możemy o nim zapomnieć. Priorytetem jest bezprzewodowa komunikacja laptop --> zestaw stereo.
Reasumując, zależy mi na bezprzewodowym przesyłaniu z komputera na zestaw stereo posiadanej biblioteki plików mp3 i flac. Telefon jest z Androidem, ale w sumie to możemy o nim zapomnieć. Priorytetem jest bezprzewodowa komunikacja laptop --> zestaw stereo.
-
Ten pierwszy wzmacniaczyk nie ma obsługi aptx po bluetooth więc kiepsko, a ten Sanskrit to całkiem niezły DAC warty swej ceny. To już nie jest jakość najtańszych DAców za 60zł ani np.Fioo Taishan D3 czyli popularnej "chińszczyzny"...
Przemyśl to: https://www.amazon.de/product-reviews/B ... ewpoints=1
Nieco "gorszy dac" ale jednak lepszy niż wyżej wmacniacz z obsługą pilota i standardu aptx. W tej kwocie ciężko o lepszy pomysł.
Creative E-MU 0204 || Rotel RA-12 || Heco P3302 || Superlux HD 681 ||AKG K551
Onkyo C-7030 || Onkyo TX-8020|| Grundig Box 353 ||Yamaha R-S700|| Yamaha RX-E410 || Saba Box C450
Onkyo C-7030 || Onkyo TX-8020|| Grundig Box 353 ||Yamaha R-S700|| Yamaha RX-E410 || Saba Box C450
- tuczi77
Sprawę z jakimkolwiek BT już zamknąłem z uwagi na stratę na jakości.
Ten SMSL Sanskrit to chwalony sprzęt, więc temat DAC'a chyba mam rozwiązany. Pozostaje kwestia komunikacji bezprzewodowej pomiędzy lapkiem i DAC'iem. Chromecast jest interesujący, ale jest nieco zamknięty, bo nie jest obsługiwany przez popularne programy do odtwarzania muzyki (albo ja nie wiem, że jest, więc niech mnie ktoś oświeci).
Ten SMSL Sanskrit to chwalony sprzęt, więc temat DAC'a chyba mam rozwiązany. Pozostaje kwestia komunikacji bezprzewodowej pomiędzy lapkiem i DAC'iem. Chromecast jest interesujący, ale jest nieco zamknięty, bo nie jest obsługiwany przez popularne programy do odtwarzania muzyki (albo ja nie wiem, że jest, więc niech mnie ktoś oświeci).
- metallsnow
A tv masz w pobliżu Radmora? Ja czasami strumieniuję pliki av do mojego TV po prostu po wifi. Prawy na pliku>rzutuj do urządzenia>Sharp DRM i już. Do tv mam podpięty DAC (minidisc) optykiem.
- tuczi77
Na to rzeczywiście nie wpadłem, ale czy TV nie obetnie jakości? W końcu to jest kolejny przetwornik, w dodatku bez DAC.metallsnow pisze: ↑10 gru 2017, 18:53A tv masz w pobliżu Radmora? Ja czasami strumieniuję pliki av do mojego TV po prostu po wifi. Prawy na pliku>rzutuj do urządzenia>Sharp DRM i już. Do tv mam podpięty DAC (minidisc) optykiem.
- metallsnow
Dlatego wypuszczam cyfrowy sygnał do minidisca jako przetwornika c-a. Każdy tv musi mieć DACa, w końcu mamy cyfrowe media
Na początku możesz spróbować przez wyjście audio z tv, jako że mój takowego nie posiada musiałem skorzystać z przetwornika. W sumie gra to nie gorzej niż Marantz cd 5004

- tuczi77
Mam TV z wszystkimi wyjściami: jest optyk, jest HDMI, jest RCA i jest mini jack. Próbowałem rzutować - działa, ale nie mam teraz spokoju w domu żeby sobie porównać jakość na rzutowaniu przez TV i na jacku 3,5 mm bezpośrednio do Radmora.
- metallsnow
Ale masz już jakiś punkt zaczepienia. W razie problemów z brzmieniem zewnętrzny dac powinien poprawić sprawę
-
Ale żeby posłuchać muzy będzie musiał włączać TV, trochę niewygodne...nie bez wpływu jest też przejście sygnału na optyka w TV, a tym bardziej nie liczyłbym na wyjścia nalogowe, czyli to że TV ma lepszy wbudowany DAC niż np. ten Sanskrit.
Na dodatek nie każdy TV ma wyjście liniowe analogowe dźwięku.
Na dodatek nie każdy TV ma wyjście liniowe analogowe dźwięku.
Creative E-MU 0204 || Rotel RA-12 || Heco P3302 || Superlux HD 681 ||AKG K551
- pan_winyl
- Gramofon: Elac Miracord 750MII
Hej,
mam pewien problem z bluetooth :/
Jako że PC stoi daleko od amplitunera, i dodatkowo pomiędzy nimi jest przejście, nie mam opcji poprowadzenia sygnału kablem. Czasami człowiek używa jednak PC i chce się posłuchać przy tym muzyki. Rozważałem różne opcje - od dodatkowego zestawu głośnikowego na biurku, transferu wi fi etc.
Stanęło na bluetooth. I tutaj zaczynają się problemy. Na początku kupiłem tani transmiter i nadajnik (bo płyta główna nie ma wbudowanego modułu bt) i oczywiście padaka. O ile telefon nie miał żadnych oporów to już PC krzaczył się stale.
Po zmianie systemu operacyjnego, wymianie taniego transmitera (który teraz jeździ w samochodzie) i nadajnika jest o wiele lepiej.
Tzn. Lepiej hardwerowo, bo padaka jest dalej. Używam teraz modułu od Asusa i odbiornika Motorola Moto stream. Wszystko wspaniale tylko po każdym wyłączeniu odbiornika (a wyłącza się automatycznie jeśli nie jest używany przez więcej niż 30 minut, muszę usuwać go w windowsie ze panelu urządzenia i drukarki i dodawać od nowa (wtedy działa). Jeśli tego nie zrobię- urządzenia widzą się ale winda nie chce się połączyć
Czy ktoś miał taki problem ew. może podpowiedzieć rozwiązanie, które pozwoli na automatyczne łączenie się ?
mam pewien problem z bluetooth :/
Jako że PC stoi daleko od amplitunera, i dodatkowo pomiędzy nimi jest przejście, nie mam opcji poprowadzenia sygnału kablem. Czasami człowiek używa jednak PC i chce się posłuchać przy tym muzyki. Rozważałem różne opcje - od dodatkowego zestawu głośnikowego na biurku, transferu wi fi etc.
Stanęło na bluetooth. I tutaj zaczynają się problemy. Na początku kupiłem tani transmiter i nadajnik (bo płyta główna nie ma wbudowanego modułu bt) i oczywiście padaka. O ile telefon nie miał żadnych oporów to już PC krzaczył się stale.
Po zmianie systemu operacyjnego, wymianie taniego transmitera (który teraz jeździ w samochodzie) i nadajnika jest o wiele lepiej.
Tzn. Lepiej hardwerowo, bo padaka jest dalej. Używam teraz modułu od Asusa i odbiornika Motorola Moto stream. Wszystko wspaniale tylko po każdym wyłączeniu odbiornika (a wyłącza się automatycznie jeśli nie jest używany przez więcej niż 30 minut, muszę usuwać go w windowsie ze panelu urządzenia i drukarki i dodawać od nowa (wtedy działa). Jeśli tego nie zrobię- urządzenia widzą się ale winda nie chce się połączyć

Czy ktoś miał taki problem ew. może podpowiedzieć rozwiązanie, które pozwoli na automatyczne łączenie się ?
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55