To się Mikołaj w tym roku spisał.
Gramofon Daniel - pytania i porady
- arturromarr
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
Re: Gramofon Daniel - pytania i porady
Panowie, czy ta dolna część plinty w Danielu - ta metalowa, jest mu niezbędna do prawidłowej gry, czy chodzi tylko o zwiększenie stabilności i wypoziomowania? Czy np. można ją zamienić na jakąś płytę kamienną - przy założeniu że robię ekranowanie itp. ?
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Nie widzę tego bo dolna osłona tworzy takie jakby korytko, w które wpuszczona jest część mechanizmu gramofonu.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- dale
Ok, to się zobaczy na żywo
A podpowiedzcie mi jeszcze Panowie, jak Daniel miał uziemienie? Czy wypuszczone jako oddzielna żyła we wtyczce, czy zmostkowana w środku?

- chudy_b
Daniel w oryginale miał wypuszczoną wtyczkę DIN. Więc wszystko w środku połączone. W dodatku ze względu na specyficzny układ wyciszania trudno jest oddzielić masy wkładki od masy gramofonu od ile dobrze pamiętam.
- dale
Dziękuję za informację - tak przypuszczałem, bo było to popularne rozwiązanie kiedyś. Układ wyciszania chciałbym zostawić. Z tego co wiem, wzmacniacze, nawet wysokiej klasy, też mają wspólne uziemienie z masą audio. Jesli by łączenie tych dwu elementów następowało na wylocie - mogę to spokojnie przerobić, jeśli zaś jest gdzieś w środku, będzie trudniej.
- dale
Panowie dorwałem dziś Daniela
Chodził za mną od dawna, bałem się trochę jego skomplikowanej budowy, ale - zobaczyłem i wiedziałem że musze wyjść z nim... 
mam tylko kilka pytań - jak w nim można zważyć nacisk wagą elektroniczną ? jeszcze nie doszedłem do tego
No i z tego co widze to headshele nie sa do końca kompatybilne z uniwersalnymi... czy wymiana gniazda jest mocno skomplikowana?

mam tylko kilka pytań - jak w nim można zważyć nacisk wagą elektroniczną ? jeszcze nie doszedłem do tego

- chudy_b
Normalnie? Odpalasz gramofon, wciskasz 300 i opuszczanie igły tak jak zwykle. Pilnujesz żeby igła nie opadła na gumową matę. Wyłączasz zasilanie, dzieki czemu talerz się zatrzyma. Podkładasz wagę i ustawiasz. Tak samo zrobisz geometrię wkładki na szablonie. Nie przesuwaj siłą ramienia z podstawki na talerz. Ten gramofon tego nie lubi.
A no nie są.
Skomplikowana to nie. Dużej wiedzy nie potrzeba. Ale upierdliwa na pewno. To w zasadzie czynność podobna do wymiany okablowania w ramieniu
Ile zapłaciłeś za gramofon jeśli to nie tajemnica?
- dale
Dziękuję 
Na pewno warto będzie to zrobić, bo dzięki temu będę miał wiekszą możliwość zamiany pomiedzy dwoma gramofonami.
Nie wpadłem na to żeby mu prąd odłączyć

Na pewno warto będzie to zrobić, bo dzięki temu będę miał wiekszą możliwość zamiany pomiedzy dwoma gramofonami.
Nie wpadłem na to żeby mu prąd odłączyć

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Początek szaleństwa 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- dale
Adminie, lepiej popatrz na swój avatar
Poza tym, gdyby wszyscy mieli technicsy 1600 MKII świat był by nudny... 

- Obywatel
Myślę że admin nie miał nic negatywnego na myśli. Ogólnie nasze podejście do gramofonów można nazwać szaleństwem

Wracając do Daniela, to moja rada jest taka: poddaj gramofon gruntownemu serwisowi, popraw fabrykę tu i ówdzie, ale nie poddawaj go drastycznemu tuningowi

Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
- dale
Tak też odebrałem wypowiedź Wojtka
Jako pozytywną - może ze szczyptą ironii wynikającą z doświadczenia (skubaniec wie jak to się skończy
).
Również nie chciałem być niegrzeczny, ale nie znamy się jeszcze na tyle dobrze byście to wiedzieli na pewno
Zaś co do Drapaka, na pewno nie będę jakoś mocno go tunningował, Zależało by mi jedynie na doprowadzeniu go do stanu "jak z fabryki" - jak go inżynier widział. Ze zmian chciałbym:
- wymienić gniazdo SME - może razem z kablami.
- wymienić kable RCA (obecnie ma typowe a-v - 2 m
)
- dorobić uziemienie
- przepolerować rant talerza
- dorobić przełącznik aby można było niezależnie ostawiać obroty i rozmiar płyty (tzn duże płyty odtwarzać szybciej)
I to wszystko (może jeszcze usunięcie kondensatorów z układu wyciszenia - czytałem że są zbędne a wpływają na tor).
Poprosił bym tez o uwagi co jeszcze można by poprawic a czego nie warto ruszać bo wyjdzie gorzej
.

Również nie chciałem być niegrzeczny, ale nie znamy się jeszcze na tyle dobrze byście to wiedzieli na pewno

Zaś co do Drapaka, na pewno nie będę jakoś mocno go tunningował, Zależało by mi jedynie na doprowadzeniu go do stanu "jak z fabryki" - jak go inżynier widział. Ze zmian chciałbym:
- wymienić gniazdo SME - może razem z kablami.
- wymienić kable RCA (obecnie ma typowe a-v - 2 m

- dorobić uziemienie
- przepolerować rant talerza
- dorobić przełącznik aby można było niezależnie ostawiać obroty i rozmiar płyty (tzn duże płyty odtwarzać szybciej)
I to wszystko (może jeszcze usunięcie kondensatorów z układu wyciszenia - czytałem że są zbędne a wpływają na tor).
Poprosił bym tez o uwagi co jeszcze można by poprawic a czego nie warto ruszać bo wyjdzie gorzej

- Obywatel
W tym gramofonie nie ma czego polerować bo talerz jest malowany na czarno. Można za to przeszlifować na mokro papierem 800 'ząbki' stroboskopu.
Sprawdzić i ew. poprawić geometrię i łożyskowanie ramienia. Sprawdzić stabilność obrotów.
- dale
No właśnie te ząbki chciałem przejechać deseczką z naklejonym papierem - żeby farby nie zedrzeć
Bo amelinium juz zmatowiało 
Obrotów nie mogę ustawić w punkt - minimalnie płyną ... Może to kwestia wprawy?
Nie wiem tylko jak się zabrać do tego przełącznika wielkości płyty
.

Obrotów nie mogę ustawić w punkt - minimalnie płyną ... Może to kwestia wprawy?
Nie wiem tylko jak się zabrać do tego przełącznika wielkości płyty