Hej, przede wszystkim - dzięki za zainteresowanie!
Wojtek pisze:Tak czy siak, dobra rada, upewnij się czy te połączenia są dobrze podpięte i w poprawnej kolejności
Poszukam w necie schematu, jak powinno to wyglądać. Wymieniając wkładkę po prostu przepiąłem połączenia dokładnie tak, jak były poprzednio. Ale jakby było coś nie teges, to by chyba i na AUX nie szło. Tak czy owak - sprawdzę.
Wojtek pisze:Większość dobrych wzmacniaczy miało trój-żyłowy przewód zasilania. Nie wiem jednak jak to było w Onkyo A-45, to już PePe nam powie.
Z wzmacniacza wychodzi trójżyłowy przewód - w przeciwieństwie do Bernarda, jeśli to ma jakieś znaczenie. Zarówno Onkyo jak i Bernard są podłączone do gniazdek z bolcem.
eenneell pisze:Czy w niektóryxh Bernardach nie były czasem?? insatalowane przedwzmacniacze
Podpytałem Tatę, którym był poprzednim użytkownikiem tego Benka, i stwierdził, że żadnych przeróbek itp. nie było nigdy robionych. Chyba, że miałby on posiadać przedwzmacniacz fabrycznie?
Wojtek, pytałeś się o dźwięk jaki wydobywa się z głośników przy AUX bez grającej muzyki - gdy podkręcić głośność na maksa, słychać delikatny szum.
ahaja pisze:Kabel od uziemienia ramienia nie uziemia wzmacniacza. Jeśli tak jest to oznacza, że to uziemienie w gramofonie jest podpięte do masy/mas sygnałowej/wych - i to nie jest dobrze ani poprawnie.
Jeśli rozwiązanie problemu będzie wymagało rozkręcenie Benka, to w sumie nie wiem, czy nie skończy się jednak na kupnie innego gramofonu...