Przykładem mogą być choćby Mf-ki.Wojtek pisze: ↑02 paź 2017, 12:33Po prostu stwierdzam głośno fakt, że nie dla każdej wkładki najlepiej jest kiedy ramię jest równoległe do płaszczyzny płyty
Jak ustawić ramię w gramofonie?
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Re: Jak ustawić ramię w gramofonie?
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
No tak Wojtek, ale tak to można wszystko poustawiać pod swoje widzi mi się. Ale jeśli producent wkładki pisze, że ma być ustawiona równolegle, to może właśnie ma grać tak jak gra ustawiona równolegle? Modyfikując VTA ingerujesz w charakterystykę brzmienia...
To tak jak by przygłuchawy na jedno ucho bawił się AS i azymutem, żeby sobie wyrównać głośność i wrażenia z odsłuchu

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No brawo Sherlocku

"Może" to słowo klucz.
Swoją drogą, który producent wkładek pisze jakie ma być ustawienie VTA gramofonu, poza właśnie ogólnym tekstem że ramię powinno być "level"?

Ja szczerze namawiam by nie zakładać że to co producent radzi to zawsze najlepsza opcja.
Mamy zbyt wiele przykładów gdzie to nie jest prawda.
Po to mamy te wszystkie nastawy by sobie poeksperymentować, a nie robić zawsze "jak Bóg przykazał" i żyć w nieświadomości.
Oczywiście że ingerujemy w brzmienie przez zmianę ustawień czy też odejście od rekomendowanych. To normalne.
Ciężko coś polepszyć jeśli nic by się nie zmieniało

Zupełnie nietrafiona analogia.
Ale rozumiem że można przyjąć taką ideologię, że mimo dowodów na to że ingerencja w ustawienia odbiegające od zaleceń producenta polepsza walory odsłuchowe... możemy stanąć okrakiem i nie dążyć w tym kierunku w imieniu jakiegoś samo-ograniczenia. Jasne

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
A zastanawiałeś się czy "źle" ustawiona igła nie niszczy bardziej płyty?

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
To normalne ryzyko, ale niestety trudne do zmierzenia, szczególnie jeśli obracamy się nadal w zaleceniach producenta (np. zwiększamy nacisk z "optymalnego" 1.25 do 1.5g).
Co w przypadku kiedy "zalecane" VTA powoduje większy mistracking niż "niezalecane"? Które ustawienie jest wtedy "złe" i "bardziej szkodliwe"?
Co jeśli nie ma "zaleceń" poza tymi ogólnymi?
Krótko mówiąc - przy bardziej zaawansowanych ustawieniach to nie jest takie czarno-białe.
Co w przypadku kiedy "zalecane" VTA powoduje większy mistracking niż "niezalecane"? Które ustawienie jest wtedy "złe" i "bardziej szkodliwe"?

Co jeśli nie ma "zaleceń" poza tymi ogólnymi?

Krótko mówiąc - przy bardziej zaawansowanych ustawieniach to nie jest takie czarno-białe.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- ROCHO
- Gramofon: SONY PS-X60
To jak ustawiłeś Myszor? Na wkładkę czy ramię?Proszę o zdjęcia. Ja tak jak pisałem powyżej. Ramię. Nie wiem czy na wkładkę to dobry pomysł, igła pracuje góra dół bo nie zawsze płyta jest równa. Ale może mogę się mylić. Zresztą, tak jak pisał Wojtek. Trzeba eksperymentować. Zrób Myszor zdjęcia i pokaż jak to wygląda.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
ROCHO:
Ale przecież z pewnością nie ma sensu sprawdzanie VTA w trakcie odtwarzania płyty, właśnie ze względu na nierówności
Talerz nie powinien się obracać jak robimy tego typu kontrolę.
Ale przecież z pewnością nie ma sensu sprawdzanie VTA w trakcie odtwarzania płyty, właśnie ze względu na nierówności

Talerz nie powinien się obracać jak robimy tego typu kontrolę.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- ROCHO
- Gramofon: SONY PS-X60
Nie no nigdy w czasie odtwarzania płyty. Gramofon wyłączony, płyta leży na talerzu , opuszczam ramię i patrzę. Ale na samo ramię czy jest równo z podziałką na kartce. Jak trzeba to daję wyżej lub niżej. Nie robiłem tego na headshellu. Może tak trzeba? Nie wiem.
- olsza84
- Gramofon: Dual Fever
Myślę, że jak masz wkładkę w wersji dualowskiej to wystarczy na ramię. Z tego co pamiętam to wkładka wtedy też jest w odpowiedniej pozycji. W serwisówce Dual zaleca ustawianie VTA patrząc na samą rurkę ramienia.
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Zasadniczo czy na wkladke czy na ramie to bez rożnicy. Ale ramię jest długie i łatwiej lapać poziom.ROCHO pisze: ↑04 paź 2017, 23:15To jak ustawiłeś Myszor? Na wkładkę czy ramię?Proszę o zdjęcia. Ja tak jak pisałem powyżej. Ramię. Nie wiem czy na wkładkę to dobry pomysł, igła pracuje góra dół bo nie zawsze płyta jest równa. Ale może mogę się mylić. Zresztą, tak jak pisał Wojtek. Trzeba eksperymentować. Zrób Myszor zdjęcia i pokaż jak to wygląda.
Ja to robię tak jak na fotkach. Zamiast bloczka można użyć kartki w kratkę czy papieru milimetrowego.
Azymut dodatkowo kontroluję taką mikroskopijną poziomnicą.
Ale robię to tylko dla szlifu microline. Dla sferyka czy eliptyka by mi się nie chciało. Taki demon103r jak by go nie ustawiać to i tak gra jak szatan

Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
Adapter Aiwa D60.Zmieniłem oryginalną wkładkę z igłą na AT 91.powstała hybryda która w sumie EXTRA zagrała.Ale problem Polega na tym, że ten model nie na możliwości ustawienia nacisku na iglę.Bo na pewno jest różnica między tymi systemami.Stąd pytanie, może ktoś zna sposoby na ustawianie antyskatingu w gramofonach z dedykowanymi i niezmienialnymi wkładkami???Choć mnie się udało zmienić.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Patrząc po zdjęciach to widać że musiałeś się nieco postarać by AT91 w ogóle na tym zawisła...
I po zdjęciu również widać, że kąty igły masz przekoszone.
Nie mam dla Ciebie rady - szkoda marnować czas na eksperymenty w tym modelu.
I po zdjęciu również widać, że kąty igły masz przekoszone.
Nie mam dla Ciebie rady - szkoda marnować czas na eksperymenty w tym modelu.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Coś jak za dawnych czasów, kiedy ludzie adaptowali Mf-ki do Arturów
Tylko czy dziś to ma sens skoro jako taki gramofon można mieć za 200 zł?

Tylko czy dziś to ma sens skoro jako taki gramofon można mieć za 200 zł?
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
- werbus
Re: Ustawianie wkładki
Próbuję skalibrować mojego Duala CS455
Zakładając że wkładkę mam skalibrowaną poprawnie według szablonu, rozumiem że kolejne kroki to:
1) ustawienie antyskating'u na 0
2) ustawienie ramienia w równowadze
3) ustawienie właściwego nacisku igły
4) ustawienie antyskatingu (dla uproszczenia dobieram go równym do nacisku igły)
... i w tym momencie ustawiony wcześniej poprawny nacisk zwiększa się ponad dwukrotnie.
Czy w takim razie powinienem postępować według kolejności:
1, 2, 4 a na końcu punkt 3 ?
Po prostu pogubiłem się w tym
Pozdrawiam
Rafał
edit:
Jednak gapa ze mnie, za regulacje antyskatingu wziąłem to małe pokrętło do regulacji nacisku...
Zakładając że wkładkę mam skalibrowaną poprawnie według szablonu, rozumiem że kolejne kroki to:
1) ustawienie antyskating'u na 0
2) ustawienie ramienia w równowadze
3) ustawienie właściwego nacisku igły
4) ustawienie antyskatingu (dla uproszczenia dobieram go równym do nacisku igły)
... i w tym momencie ustawiony wcześniej poprawny nacisk zwiększa się ponad dwukrotnie.
Czy w takim razie powinienem postępować według kolejności:
1, 2, 4 a na końcu punkt 3 ?
Po prostu pogubiłem się w tym

Pozdrawiam
Rafał
edit:
Jednak gapa ze mnie, za regulacje antyskatingu wziąłem to małe pokrętło do regulacji nacisku...

- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt: