Jacek 1972t pisze:Witam. Od miesiąca posiadam gramofon Audio Technica AT LP120. Jestem bardzo zadowolony.
Myślę, że dużo się nie pomylę jak stwierdzę, że tak mówią ludzie, którzy nie mieli do czynienia z niczym innym. Zobaczymy jak będzie za kolejne dwa miesiące. Swoją drogą wystarczy wpisać w wyszukiwarce forumowej AT-LP120 i 90% wyników to będą problemy. Owszem może się trafić dobry egzemplarz, ale to jest loteria.
Jest: Technics SL-5300 // Dual CV-1400 // Canton GLX-100 Były: ITT HiFi 8012, Pioneer SPL-40, Pro-Ject Debut III DC Esprit, Kenwood KA-3700
Jacek 1972t pisze: Dokupiłem jedynie przedwzmacniacz.
Pieniądze wyrzucone w błoto. Zapewne nie wiesz, że w tym gramofonie nawet po wyłączeniu wbudowanego przedwzmacniacza nadal zaburza on tor audio w znaczący sposób obniżając jakość dźwięku. Pomaga dopiero fizyczne wylutowanie dziada. Tutaj więcej szczegółów:
O możliwości likwidacji przedwzmacniacza wiem jednak gramofon obięty jest gwarancją. Jak ta się skończy pomyślę o usunięciu wbudowanego pre. No chyba że przed końcem gwarancji gramofon się skończy. Jak tak się stanie na pewno o tym napiszę.
Kupno jakiegokolwiek używanego sprzętu/maszyny/pojazdu zawsze wiąże się z jakimś ryzykiem. Nowe także, ale przynajmniej mają jakąś gwarancję na określony czas To chyba Pana post Panie Wojtku. Dodam tylko że chciałem podzielić się moją osobistą opinią na temat gramofonu AT-LP 120 bo go osobiście posiadam a nie tylko słyszałem o jego wadach. Serdecznie pozdrawiam.
Witam. Pisałem w lipcu na temat mojego gramofonu AT-LP 120. Obiecałem również że jak tylko będzie coś nie tak odezwę się. Więc chciałem podzielić się moją uwagą. Po siedmiu miesiącach użytkowania zaczął pojawiać się luz na łożyskach ramienia. Skontaktowałem się więc z autoryzowanym serwisem Audi techniki (Audio clean w Markach pod Warszawą). Bardzo sympatyczny serwisant któremu przedstawiłem co mnie niepokoi poprosił o przesłanie gramofonu kurierem DHL na koszt adresata. Gramofon wysłałem w poniedziałek 06.11. We wtorek skontaktował się zemną gość z serwisu powiedział że taki luz nie wpływa na jakość dźwięku ale zgodnie z moim życzeniem luzy są skasowane . 08.11 w środę gramofon był juz spowrotem. Z usunięciem wbudowanego przedwzmacniacza poczekam więc do końca gwarancji tak dla pewności. Pozdrawiam.
Witam. Właśnie dziś miałem trochę czasu i postanowiłem usunąć z mojego AT-LP 120 przedwzmacniacz oraz wymieniłem przewody RCA na melodike. Gwarancja stracona ale świetnie brzmienie to rekompensuje.
Właśnie dziś miałem trochę czasu i postanowiłem usunąć z mojego AT-LP 120 przedwzmacniacz
Tak się zastanawiam - bo myślę, że nie Ty jeden taką operację wykonałeś / wykonasz - czy zamiast wylutowywania przedwzmacniacza dałoby radę tak zmodyfikować układ elektryczny tego gramofonu, żeby przełącznik PHONO / LINE faktycznie i całkowicie odcinał pre-amp w pozycji PHONO Czy jednak nie ma innego wyjścia na wyeliminowanie z toru kondensatorów robiących bałagan w dźwięku niż wylutowanie dziada
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
Witam. Niestety nie jestem elektronikiem i nie bardzo się na tym znam. Już wcześniej kupiłem przedwzmacniacz i korciło mnie żeby usunąć ten wbudowany a że z USB nie korzystam postanowiłem pozbyć się ustrojstwa i przy okazji wymieniłem kable RCA bo oryginalne są marnej jakości. Na necie są filmiki jak usunąć dziada.