retros, gramofony wymienione przez Obywatela mają po prostu wyższy współczynnik cena/jakość względem Blaupunkta P60 którego znalazłeś.
Poza tym, Obywatel to nie laik gramofonowy
To że Obywatel to nie laik w kwestii gramofonów to ja się domyślam tylko tak konkretniej chciałem się dowiedzieć co w nim gorsze żeby potem zwracać uwagę na te kwestie przy oglądaniu innych. Ale też rozumiem Twoją odpowiedź, generalnie wykonanie mniej precyzyjne, tak pewnie trochę jak Mercedes i Polonez
W dużym uproszczeniu tak, ale generalnie są to bardziej zaawansowane konstrukcje.
Przy czym zaznaczam że P60 nie jest złym gramofonem więc nie mogę go oceniać jako zły wybór.
I jednak go kupiłem, trochę jeszcze utargowałem. Byłem na miejscu, był odsłuch, wizualnie przypadł mi do gustu, minimalizm maksymalny bym powiedział. Lekkie to, 4.300, więc można powiedzieć najniższa półka ale jak dla mnie, po wyregulowaniu tak na czuja w domu "Ucieczka z Tropiku" Marka Bilińskiego zabrzmiała całkiem zacnie. Gęba się ucieszyła. A z nową igłą i może lepszą wkładką pewnie było by lepiej jeszcze bo te już raczej swoje lata mają. Może kiedyś coś lepszego zakupię jak zacznę słyszeć że to co wydaje z siebie ten Blaupunkt w porównaniu z innym który zasłyszę wyda mi się słabe, ale na początek całkiem to fajna maszyneria.
Ostatnio zmieniony 27 paź 2017, 19:56 przez retros, łącznie zmieniany 2 razy.
retros, jak za te pieniądze to całkiem fajny zakup. Zorientuj się, czy nie można dokupić samej igły do obecnej wkładki.
He, wygląda na to że mój wypasiony Blaupunkt wkładkę ma zintegrowaną z handshelem Ale chyba da się dokupić igłę do tego sprzętu. Na razie nie znalazłem. Handshela wymieniał nie będę, nie ma co inwestować, to nie opłacalne w tym sprzęcie ale dobrze ze działa, na wejście w winylowy świat może być, widzę już że to takie minimum żeby posłuchać muzy z czarnej płyty.
Może jakiś link do miejsca gdzie duży wybór igieł? Coś trzeba by dopasować.
Co do JVC to jeden z niższych modeli ale nie powinien sprawiać problemów raczej(z tego co wyczytałem w necie). Natomiast co do ceny to nie wiem czy za ten model z tą wkładka jest ona korzystna.
Luxman L230/Rotel RA820Bx3/Wega P120SH/Pickering V15/Stanton 680/Shure m75/Dual CD 1065/HK 27
Philips LFD 3428/Somic V2/AKG 240 Studio/Beyerdynamic DT 770/990 Pro
Budżetowy direct drive o dobrych parametrach i bezawaryjny , miałem taki przez 30 lat tylko z wkładką z1s, poszedł do kolegi i dalej śmiga.
Można ponegocjować cenę, z 50zł można urwać