Tego nie wiem ale na cięższym headshell brzmi to na pewno nie gorzej. Czy lepiej i o ile to będę mógł powiedzieć przy bezpośrednim porównaniu, którego w tej chwili nie mam jak zrobić. Ostrożnie wydaje mi się, że jest chyba nieco lepiej. Ciekawe jak by było przy 18g Wydaje mi się, że ktoś to już sprawdzał. Może się tu objawi ...
Na lżejszym może się wzbudzać, dla tej wkładki to te 30g optymalne będzie masy efektywnej ramienia. Zakupiłem także 15g Ortofona wydaje się optymalne no przynajmniej na razie wg kalkulatora
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
blipsx:
Teoretycznie dobrze, w oparciu o to równanie, poza założeniem że przy stockowym headshellu masz 25g masy efektywnej
Biorąc pod uwagę zalecenia fabryki co do wag wkładek z headshellem oraz pomiary na płytach testowych które poczynili Niemcy (nie VE, żeby nie było ) tak czy siak wychodzi średnio 20g.
Kiedyś już o tym dyskutowaliśmy z tego co pamiętam.
Nie wiem jakie poparcie teoretyczno-techniczne ma teza że rzeczywista m.e. przy stockowym headshellu (11g?) jest wyższa.
Pewnie żadne, tzn. wishful thinking
Nie mogę potwierdzić ani zaprzeczyć ale 25g przyjmuje się z dodatkową przeciwwagą- z tego co czytałem na audiomaniacypl. W internetach jedni podają 20 inni 25 więc coś jest tu z tym na rzeczy
DDX-1000, RMG-309i, SME3012, 2xSPU, MPU, 2xLundahl, Kondo AN, 2xANK, 300B, 2A3, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Holo Red, Holo Cyan 2, Lundahl 1:1, AN Kondo, 300B, Audio Nirvana, AN Sogon, AN Sootto, Wirewoo
Nie mogę potwierdzić ani zaprzeczyć ale 25g przyjmuje się z dodatkową przeciwwagą
Może być. W tym wypadku: makes sense (really)
Nie od wczoraj wiadomo że większą różnicę w m.e. robi różnica w masie na końcu ramienia (headshell/wkładka) aniżeli dociążanie/odciążanie tyłu.
Wracając jednak do kwestii rezonansu, blispx, olewając temat m.e. możesz w sumie zrobić sobie pomiar przy pomocy płyty testowej
Blis to czekam wieści, bo też myślałem o tym deczko cięższym.
A w ogóle to LH-9000 Resonance Free 16.8 jakoś mi się rzucił w oczy kiedyś, tylko jeszcze muszę wymyślić 'po co mi' .. ale jakbym sobie sprawił MC A95, to byłoby git akurat.. ale czy ja nie mam na czym grać?
No z tym że PUA-9 ma 25g, tak już bardziej serio serio Dlatego pewnym nonsensem by było gdyby PUA-7 miał taką samą m.e.
Ale OK, może już nic nie będę mówił bo zaraz się dowiem że wbrew technikaliom PUA-9 to 50g np.
Dobrze że mnie teoretyczne rozważania nie przerastają