"Było nas trzech w każdym z nas inna krew” chciałoby się zanucić w tym przypadku. Na przestrzeni pewnego okresu nazbierałem 3 egzemplarze tego legendarnego już modelu Duala. Jako, że robiłem inne egzemplarze te trafiły gdzieś w kąt i czekały na lepsze czasy. Nawet ich nie podłączałem i nie sprawdzałem. Ten czas właśnie nadszedł, więc tradycyjnie zakładam kolejny wątek mojej przygody z renowacją starych klunkrów Duala

Tym razem podjąłem się dość niełatwego i czasochłonnego zadania, czyli renowacji trzech egzemplarzy. Zadanie trudne, bo jednak koncept mechaniki i pewne rozwiązania były inaczej rozwiązane niż w późniejszych konstrukcjach Duala.
Jak wiadomo Dual 1019 to gramofon o napędzie idlerowym z funkcją zmieniarki. Produkowany przez kilka lat od roku 1965. W Niemczech dostępny od lutego 1966 roku. Topowy model swojej serii w tamtym czasie. Następca popularnego 1009. Ale dopiero modelem 1019 Dual ugruntował swoją pozycję, jako czołowego producenta gramofonów na świecie. Szczególnie umiłowany był w USA, gdzie sprzedawał się rewelacyjnie i zdominował rynek. Ugruntował pozycję między innymi dlatego, że był to pierwszy na świecie gramofon, który posiadał wbudowany antyskating, czym wyprzedził dość znacznie innych producentów. Był też pierwszym gramofonem/zmieniarką, który był pełnym automatem i jednocześnie posiadał antyskating, dźwignię ramienia i obracający się szpindel. Jakby to śmiesznie nie brzmiało z dzisiejszej perspektywy, to w tamtym czasie była to spora innowacja i ogromny krok do przodu w walce z konkurencją. Choćby z tego powodu ma status pewnej kultowości. Wystarczy wspomnieć, że Braun potrzebował prawie dwa lata, aby wprowadzić antyskating w swoim topowym modelu i dopiero w 1968 roku wprowadził na rynek zmodyfikowanego PS1000, który otrzymał oznaczenie PS1000A.
Trochę danych:
Antyskating ustawiany w przedziale: 0 – 5
Nacisk ustawiany w przedziale: 0 – 5g
Regulacja pitch: 6%
Talerz: 3,4 kg, 27 cm, dynamicznie wyważony, wklęsły tzw. Konkave
4 prędkości: 16, 33, 45 i 78rpm
Wybór wielkości płyty: 7, 10 i 12”
Wkładki: 1/2 od 1 do 12 g
Przeciwwaga absorbująca drgania, elastycznie zawieszona
Ramię wyważone dynamicznie we wszystkich płaszczyznach, waga średnia, jednak cięższe od tych znanych z późniejszych konstrukcji Duala
Maksymalna ilość płyt w trybie zmieniarki: 10 szt. (późniejsze modele już tylko 6 szt.)
Wow and Flutter: +/- 0.1%
Rumble: >59dB
Dual 1019 fabrycznie wychodził w różnych wariantach wkładkowych. Głównie były to:
- wersja bez wkładki
- Shure M 44 M-G,
- B&O SP1
- Pickering V15
- Shure M 75 a później M75 MG-D
Największa dopłata była do Shure M 75.

Zmieniarki i inne akcesorium