Wzmacniacz dla Pioneera PL-518
- Erq
- Kontakt:
witam,
3 sprawy:
1. Od razu dzięki dla Wojtka, ponieważ to dzięki jego radom wyszukanym tutaj zakupiliśmy wraz z Szacowną Małżonką Pioneera jak w temacie.
2. Pierwszy post, więc grzecznie się wszystkim kłaniam.
3. Meritum: wiem już "coś" w kwestii gramofonomanii (dziadek zawsze mówił: adapter i szczerze to słowo wolę) ale wciąż zbyt mało, żeby przestać nazywać siebie laikiem. Z opisu na aukcji jasno wynika: "Wbudowany przedwzmacniacz: nie" - czy w takim razie będę potrzebował przedwzmacniacza?
Jaki wzmacniacz moglibyście polecić Drodzy Forumowicze? Moje ograniczenia to budżet do 300pln, najchętniej sprzęt używany i najchętniej z allegro. W miarę możliwości pasujący wyglądem do sprzętu grającego.
Z góry dziękuję za sugestie.
3 sprawy:
1. Od razu dzięki dla Wojtka, ponieważ to dzięki jego radom wyszukanym tutaj zakupiliśmy wraz z Szacowną Małżonką Pioneera jak w temacie.
2. Pierwszy post, więc grzecznie się wszystkim kłaniam.
3. Meritum: wiem już "coś" w kwestii gramofonomanii (dziadek zawsze mówił: adapter i szczerze to słowo wolę) ale wciąż zbyt mało, żeby przestać nazywać siebie laikiem. Z opisu na aukcji jasno wynika: "Wbudowany przedwzmacniacz: nie" - czy w takim razie będę potrzebował przedwzmacniacza?
Jaki wzmacniacz moglibyście polecić Drodzy Forumowicze? Moje ograniczenia to budżet do 300pln, najchętniej sprzęt używany i najchętniej z allegro. W miarę możliwości pasujący wyglądem do sprzętu grającego.
Z góry dziękuję za sugestie.
- Krzyś
vivanco - ok. 70 zł
warm regards,
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
Krzysztof Kaspruk
Gramofon: Sharp RP-107/117 x3, Sharp Optonica RP-114, Lenco L75, Technics SL-BL3
Wkładka: Stanton L720EE (T4P), Stanton 500v3
Wieża: Sony
- Sindsoron
- Kontakt:
Ja sie jakos na tym nie znam ale pszukaj czegos na allegro z wejsciem "Phono" (w przeciwnym wypadku trzeba bedzie dokupic przedwzmacniacz a to koszt w okolicach 100zl) tak zeby wejcie bylo tego samego typu co wyjscie z gramofonu (chinche albo din piatka, jak beda sie roznic typem trzeba bedzie kupic przejsciowke a to kosz okolo 15zl i na dodatek spadek jakosci dzwieku). Podsumowujac, jak znajdziesz wzmaka z wejsciem phono nie potrzebujesz wtedy przed wzmacniacza. Co do konkretnego modelu to niewiele pomoge bo sie slabo znam ale mysle ze jakis technics, pioneer, jvc albo inna marka tej klasy z lat 80, 90 powinna styknac 

Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Cześć Erq, miło że te nasze pogaduchy forumowe się ludziom przydają na tyle, że niektórzy są już w sami podejmować dobre decyzje 
PL-518 to bardzo dobry i fajny gramofonik, model pochodzi bodajże z '79 jeśli dobrze pamiętam.
Jakby co to mogę podesłać instrukcję obsługi i/lub serwisówkę (po angielsku) na e-mail
Ad.3.
Tak, starszej daty gramofony nie miały wbudowanych przedwzmacniaczy, gdyż ówczesny sprzęt wzmacniający miał takowy praktycznie zawsze wbudowany
Dopiero później (późne lata 90te) producenci sprzętu audio zaczęli rezygnować z dodawania tych układów elektronicznych w momencie spadku popularności winyli i gramofonów.
Tak więc masz 2 wyjścia:
a) jeśli masz już jakiś sprzęt grający w domu, umożliwiający podłączenie zewnętrznych urządzeń audio (czyli mający jakieś wejście liniowe, na cinch/2xRCA) to wystarczy zakup dedykowanego przedwzmacniacza gramofonowego, wspomniany Vivanco za 7 dych powinien wystarczyć
b) kupujesz wzmacniacz zintegrowany/amplituner, który ma wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy (czyli w sumie każdy "z epoki"
)
Domyślam się, że chodzi Ci o opcję B
Skoro tak, a zarazem miałby pasować designowo do samego gramofonu, chyba najlepiej będzie kupić coś z tej samej dekady co gramofon
Najlepiej Pioneera, ale niekoniecznie.
Parę dni temu robiłem już zestawienie dla rekomendowanych wzmacniaczy i amplitunerów z lat 70tych dostępnych na allegro do 300 złotych. Możesz się nim śmiało zasugerować (link), ale jak coś to zaznaczam, że dyskusję co do twojego zakupu prowadzimy tutaj, a nie tam

PL-518 to bardzo dobry i fajny gramofonik, model pochodzi bodajże z '79 jeśli dobrze pamiętam.
Jakby co to mogę podesłać instrukcję obsługi i/lub serwisówkę (po angielsku) na e-mail

Ad.3.
Tak, starszej daty gramofony nie miały wbudowanych przedwzmacniaczy, gdyż ówczesny sprzęt wzmacniający miał takowy praktycznie zawsze wbudowany

Tak więc masz 2 wyjścia:
a) jeśli masz już jakiś sprzęt grający w domu, umożliwiający podłączenie zewnętrznych urządzeń audio (czyli mający jakieś wejście liniowe, na cinch/2xRCA) to wystarczy zakup dedykowanego przedwzmacniacza gramofonowego, wspomniany Vivanco za 7 dych powinien wystarczyć

b) kupujesz wzmacniacz zintegrowany/amplituner, który ma wbudowany przedwzmacniacz gramofonowy (czyli w sumie każdy "z epoki"

Domyślam się, że chodzi Ci o opcję B

Parę dni temu robiłem już zestawienie dla rekomendowanych wzmacniaczy i amplitunerów z lat 70tych dostępnych na allegro do 300 złotych. Możesz się nim śmiało zasugerować (link), ale jak coś to zaznaczam, że dyskusję co do twojego zakupu prowadzimy tutaj, a nie tam

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Erq
- Kontakt:
Re: Wzmacniacz dla Pioneera PL-518
A przydają, przydają, tak naprawdę to jedyne, polskie forum winyloznawstwa stosowanego, które przystępnie dla laika albo audioanalfabety tłumaczy co, jak i do czego.
Kwestię przedwzmacniacza mam już naświetloną i za to dziękuję obu panom (Sindsoron - Moonsorrow i Summoning w Twojej kolekcji sprawiły, że załzawiły moje stare oczy). Zanim zacznę się rozglądać za sprzętem (będę szukał bardziej amplitunerów, coby i z radyjka skorzystać) doprecyzuję "2xRCA" - rozumiem, że wyjście chinch z rzeczonego Pioneera będzie pasowało do wzmacniaczy/amplitunerów z poniższej listy?
Kwestię przedwzmacniacza mam już naświetloną i za to dziękuję obu panom (Sindsoron - Moonsorrow i Summoning w Twojej kolekcji sprawiły, że załzawiły moje stare oczy). Zanim zacznę się rozglądać za sprzętem (będę szukał bardziej amplitunerów, coby i z radyjka skorzystać) doprecyzuję "2xRCA" - rozumiem, że wyjście chinch z rzeczonego Pioneera będzie pasowało do wzmacniaczy/amplitunerów z poniższej listy?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
MożliweErq pisze:tak naprawdę to jedyne, polskie forum winyloznawstwa stosowanego, które przystępnie dla laika albo audioanalfabety tłumaczy co, jak i do czego.

Tak. 2xRCA to innymi słowy "cinch".Erq pisze:doprecyzuję "2xRCA" - rozumiem, że wyjście chinch z rzeczonego Pioneera będzie pasowało do wzmacniaczy/amplitunerów z poniższej listy?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Erq
- Kontakt:
http://allegro.pl/pioneer-sx-450-japons ... 38818.html - co sądzicie? Jestem/śmy prawie zdecydowani, natomiast powstrzymuje nas mała moc wyjściowa amplitunera. A chcielibyśmy nieco porządniejsze kolumny podpiąć.
Chyba, że hm.. sam nie wiem czy sugerować się mocą amplitunera.
Chyba, że hm.. sam nie wiem czy sugerować się mocą amplitunera.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Czasami trzeba. Moc i impedancja to główne wyznaczniki jeśli chodzi o możliwość doboru kolumnErq pisze:Chyba, że hm.. sam nie wiem czy sugerować się mocą amplitunera.

SX-450 ma moc wyjściową 15W @ 8ohm.Erq pisze:natomiast powstrzymuje nas mała moc wyjściowa amplitunera. A chcielibyśmy nieco porządniejsze kolumny podpiąć.
Powiem tak, przy kolumnach o mocy równej/powyżej 30/60W (znamionowa/muzyczna) @ 8ohm (impedancja) może być słabo.
Tak więc jeśli marzą się wam mocniejsze kolumny to lepiej jednak dobrać wzmacniacz/ampli o większej mocy.
Przejrzałem szybko aktualne aukcje amplitunerów Pioneera i masz do dyspozycji także takie godne polecenia sztuki (a lepsze od SX-450):
Pioneer SX-650 (większy brat z serii, 35W):
http://allegro.pl/pioneer-sx-650-prawdz ... 77572.html
Pioneer SX-750 (jeszcze większy brat z serii, 50W):
http://allegro.pl/potezny-amplituner-pi ... 99468.html
Oczywiście braciszkowie nie różnią się tylko mocą. Im wyższy model tym ogółem lepsze parametry i więcej dodatkowych funkcji.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Erq
- Kontakt:
Świetna, precyzyjna rada - dziękuję. SX-650 już zakupiony.
A teraz dość szybkie (aukcja kończy się za 1h) pytanie: Czy SX-650 będzie w stanie "napędzić" te Grundigi:
http://allegro.pl/kolumny-grundig-box-2 ... 69372.html
Czy raczej szukać czegoś ciut słabszego?
A teraz dość szybkie (aukcja kończy się za 1h) pytanie: Czy SX-650 będzie w stanie "napędzić" te Grundigi:
http://allegro.pl/kolumny-grundig-box-2 ... 69372.html
Czy raczej szukać czegoś ciut słabszego?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Miło że SX-650 przypadł do gustu. Zobaczymy co będzie jak dojdzie paczka 
Co do kolumn to się trochę spóźniłem, ale jak widzę nie zostały sprzedane (swoją drogą ciekawe jaką sobie cenę minimalną wyobraził sprzedawca).
Jeśli ufać tabliczce znamionowej z tyłu kolumny (widać ją na zdjęciu) to Grundig Box 2000 to trójdrożna (3 głośniki) kolumna o impedancji 4 ohm o mocy muzycznej 100W, a znamionowej 80W. Co jest trochę dziwne, bo zazwyczaj moc muzyczna stanowi dwukrotność mocy znamionowej, no ale może korzystali z jakiejś innej miary
Tak czy siak, kalkulacja jest prosta. Skoro twój SX-650 jest w stanie wydoić 35W mocy znamionowej przy 8 ohmach, to przy 4 ohmach ta wartość zwiększa się dwukrotnie (bo mamy dwukrotnie mniejszy opór/rezystancję). Innymi słowy, do kolumn 4ohm amplituner jest teoretycznie w stanie podać moc wyjściową do 70W
Nie wiem ile chciałbyś przeznaczyć pieniędzy na kolumny, ale do całego Pioneerowskiego zestawu świetnie pasowałyby stare kolumny Pioneera serii HPM
Tak czy siak, gadkę o dobieraniu kolumn pod ten konkretny amplituner (i pewnie konkretny budżet) lepiej zacząć w innym dziale

Co do kolumn to się trochę spóźniłem, ale jak widzę nie zostały sprzedane (swoją drogą ciekawe jaką sobie cenę minimalną wyobraził sprzedawca).
Jeśli ufać tabliczce znamionowej z tyłu kolumny (widać ją na zdjęciu) to Grundig Box 2000 to trójdrożna (3 głośniki) kolumna o impedancji 4 ohm o mocy muzycznej 100W, a znamionowej 80W. Co jest trochę dziwne, bo zazwyczaj moc muzyczna stanowi dwukrotność mocy znamionowej, no ale może korzystali z jakiejś innej miary

Tak czy siak, kalkulacja jest prosta. Skoro twój SX-650 jest w stanie wydoić 35W mocy znamionowej przy 8 ohmach, to przy 4 ohmach ta wartość zwiększa się dwukrotnie (bo mamy dwukrotnie mniejszy opór/rezystancję). Innymi słowy, do kolumn 4ohm amplituner jest teoretycznie w stanie podać moc wyjściową do 70W

Nie wiem ile chciałbyś przeznaczyć pieniędzy na kolumny, ale do całego Pioneerowskiego zestawu świetnie pasowałyby stare kolumny Pioneera serii HPM

Tak czy siak, gadkę o dobieraniu kolumn pod ten konkretny amplituner (i pewnie konkretny budżet) lepiej zacząć w innym dziale

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Erq
- Kontakt:
I to co piszesz dałoby mi jakieś światełko w tunelu, z tym, że opis tego amplitunera zawiera takie dane:
60 W Peack / 8 Ohm na kanał
45 W DIN / 4 Ohm ( 1kHz ) na kanał
35 W RMS / 4 Ohm( 20-20 kHz ) na kanał
czyli 35 przy 4 a nie przy ośmiu ohmach. Szczerze - nic nie rozumiem z trzech różnych wielkości mocy przy jednym wzmacniaczu
60 W Peack / 8 Ohm na kanał
45 W DIN / 4 Ohm ( 1kHz ) na kanał
35 W RMS / 4 Ohm( 20-20 kHz ) na kanał
czyli 35 przy 4 a nie przy ośmiu ohmach. Szczerze - nic nie rozumiem z trzech różnych wielkości mocy przy jednym wzmacniaczu

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie wiem czemu sprzedawca podał sprzeczne dane, ale to mnie akurat mało interesujeErq pisze:że opis tego amplitunera zawiera takie dane:

Tutaj znajdziesz instrukcję obsługi, serwisówkę i broszurkę reklamową z epoki za friko (po rejestracji i zalogowaniu się):
http://www.hifiengine.com/manuals/pioneer/sx-650.shtml
Ja też nieErq pisze:Szczerze - nic nie rozumiem z trzech różnych wielkości mocy przy jednym wzmacniaczu

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum