Telefunken STS-1 - pomoc na starcie
-
Telefunken STS-1 - pomoc na starcie
Witam
Posiadam Telefunken STS-1, wzmacniacz z głośnikami Yamaha Piano Craft oraz dodatkowy wzmacniacz Technics SU-V5, obecnie nieużywany.
W oparciu o w/w chciałbym złożyć system który zapewni mi możliwie dobry poziom odsłuchu płyt (oczywiście jestem świadomy, że z tymi ograniczeniami szału nie będzie).
Bardzo proszę o poradę w temacie doboru przedwzmacniacza, kabli, wkładki z igłą.
Konfigurować w oparciu o Yame czy Technics ?
Liczę się z koniecznością doinwestowania ale wolałbym jak na razie zachować zdrowy rozsądek.
Z góry dziękuję za wszystkie informacje i uwagi.
Pozdrawiam
Tom Ash
Posiadam Telefunken STS-1, wzmacniacz z głośnikami Yamaha Piano Craft oraz dodatkowy wzmacniacz Technics SU-V5, obecnie nieużywany.
W oparciu o w/w chciałbym złożyć system który zapewni mi możliwie dobry poziom odsłuchu płyt (oczywiście jestem świadomy, że z tymi ograniczeniami szału nie będzie).
Bardzo proszę o poradę w temacie doboru przedwzmacniacza, kabli, wkładki z igłą.
Konfigurować w oparciu o Yame czy Technics ?
Liczę się z koniecznością doinwestowania ale wolałbym jak na razie zachować zdrowy rozsądek.
Z góry dziękuję za wszystkie informacje i uwagi.
Pozdrawiam
Tom Ash
- Biogon
- Gramofon: składak
Re: Pomoc na starcie
Technics ma pre MM i MC. Nie musisz nic kupować. Podepnij Telefunkena do Technicsa a do Technicsa kolumny Yamahy. Posłuchaj, może Ci wystarczy. Gramofon jest całkiem porządny. Jaką masz wkładkę w tej chwili? Jeśli oryginał (czyli coś co wygląda jak Ortofon dla DJ - Concorde) możesz tam włożyć dowolną igłę z systemu OM Ortofona.
-
Zdjęcie wkładki ... nie mam pojęcia co to jest ale wiem, że jest od dawna. Gramofon kupiłem wraz z kładką w pewnym komisie ... za 150 zł

- Sindsoron
- Kontakt:
To jest de facto Audio Technica AT-10, czyli igły od AT-10, 11 i 12 będą do niej pasować, to jest wydatek rzędu ~60PLN za eliptyk (ATN-12), tak że polecałbym wymienić igłę na nową, skoro stara ma nieznany przebieg to pewnie jest zjechana...
więcej o wkładce tutaj: viewtopic.php?f=12&t=374
więcej o wkładce tutaj: viewtopic.php?f=12&t=374
Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
-
Dzięki wielkie!
Znalazłem taką wkładkę https://muzyczny.pl/111727_Shure-M97xE- ... ofile.html czy to może mieć sens ?
i jeszcze jedno pytanko ; a gdybym jednak chciał oprzeć system na Yamaha PianoCraft ?
Znalazłem taką wkładkę https://muzyczny.pl/111727_Shure-M97xE- ... ofile.html czy to może mieć sens ?
i jeszcze jedno pytanko ; a gdybym jednak chciał oprzeć system na Yamaha PianoCraft ?
- Sindsoron
- Kontakt:
Będzie to mieć sens, ale myślę że na start najlepiej kupić nową igłę do wkładki którą już masz, posłuchać jej i wyrobić sobie opinię. Będziesz wiedzieć czy Ci się jej brzmienie podoba czy nie, czego jest w za mało, a czego za dużo i wtedy będzie nam też łatwiej coś Ci doradzić.Tom Ash pisze: ↑02 paź 2017, 20:15Znalazłem taką wkładkę https://muzyczny.pl/111727_Shure-M97xE- ... ofile.html czy to może mieć sens ?
To będziesz potrzebować przedwzmacniacz gramofonowy (najtańszy sensowny to Vivanco które chodzą za ~100PLN, ale prawie na pewno takie vivanco będzie brzmieć gorzej niż preamp w technicsie)
Collection
- Biogon
- Gramofon: składak
możesz na początek coś takiego kupić do Yamahy:
http://allegro.pl/przedwzmacniacz-gramo ... 44252.html
http://allegro.pl/przedwzmacniacz-gramo ... 44252.html
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Eh, kolejny temat z serii "wszystko na raz". W dodatku zakupowy
Teraz już nawet nie mamjak to pociąć i gdzie wsadzić.
Totalnie nie rozumiem dlaczego tak się upierasz z tym Pianocraftem? Daj szansę Technicsowi zamiast na oślep wyrzucać pieniądze.
Możesz też wykorzystać Technicsa jako sam preamp gramofonowy, bez potrzeby dokupywania dodatkowego.
Zmień igłę na nową i się osłuchaj z tematem.
Swoją drogą ciekawe czy ktoś u Ciebie wcześniej wymieniał przeciwwagę na nieoryginalną. W przeciwnym wypadku raczej byłby problem z użytkowaniem tej wkładki i koszyka. Dla ciekawskich: viewtopic.php?t=132
Biogon:
Ten NAD jest kiepski, szczerze mówiąc.

Totalnie nie rozumiem dlaczego tak się upierasz z tym Pianocraftem? Daj szansę Technicsowi zamiast na oślep wyrzucać pieniądze.
Możesz też wykorzystać Technicsa jako sam preamp gramofonowy, bez potrzeby dokupywania dodatkowego.
Zmień igłę na nową i się osłuchaj z tematem.
Swoją drogą ciekawe czy ktoś u Ciebie wcześniej wymieniał przeciwwagę na nieoryginalną. W przeciwnym wypadku raczej byłby problem z użytkowaniem tej wkładki i koszyka. Dla ciekawskich: viewtopic.php?t=132
Biogon:
Ten NAD jest kiepski, szczerze mówiąc.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Regsoft
Pewnie, że Technics ...

Przedwzmacniacz masz wbudowany w Technics'ie ...
Określ budżet wkładki i muzykę jaką słuchasz i dopisz się w odpowiednim wątku zakupowym wkładek. Tam masz największą szansę na zainteresowanie tematem ...
Kable kup miedziane

-