Cześć, przymierzam się do złożenia zestawu - pierwszy raz samemu.
Podaję trzy szkice zestawów i chciałbym zasięgnąć waszej opinii, nie tylko co do samego sprzętu, ale też co do sensowności zestawu jako całość.
Zestaw 1:
Gramofon: Thorens TD 105 [450zł]
Wzmacniacz: Unitra WS-315 [300zł]
Kolumny: Heco Proffesional 450 [500zł]
Zestaw 2:
Gramofon:Technics SL-QD33 [300zł]
Wzmacniacz Pioneer A-229
Kolumny: Heco Phon 3 [300 zł]
Zestaw 3
Gramofon: Technics SL-BD33 [350zł]
Wzmacniacz: Unitra WS-315 [300zł]
Kolumny: Studiocraft 110 [440zł]
Widzicie w tych propozycjach jakieś poważne braki? Nie słucham ciężkiej muzyki, najbardziej zależy mi na czystości dźwięku (muzyka filmowa, symfoniczna, polifonia).
Dzięki za wskazówki!
Prośba o ocenę zestawu (Gramofon/Kolumna/Wzmacniacz)
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Prośba o ocenę zestawu (Gramofon/Kolumna/Wzmacniacz)
Zestaw 2 zdecydowanie, choć wzmacniacz Pioneer jest bezcenny 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Nie upieram się. Można wymieniać składy zestawów. Ta Unitra jednak kusi. 

-
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Czemu? To zabytek o wartości emocjonalnej. Nie osiągniesz na niej postulowanej jakości odsłuchu. to zresztą dłuższy temat: wkładka/igła itd, generalnie cały tor. Preamp w tym A-229 jest i tak słaby i bedzie ograniczał brzmienie, które mozna wyciągnąć z wkładki - jaka będzie w QD33 i tak jeszcze nie wiadomo, ale tu na pewno pomożemy z wyborem igły czy całej wkładki.
-
Ciekawe rzeczy piszecie. Możemy wyjść poza omawiane propozycje.
Zależy mi na prostocie i czystości dźwięku. Fajnie byłoby mieć coś starszego, skomponować coś samemu. Co z używanych dawnych produkcji polecicie?
Sporo czytam i szukam, ale nigdzie nie trafiłem na materiał, który zebrałby w sposób jasny wszystkie wartości, jakimi należy się kierować, ustawiając też jakiś przykładowy ranking porównawczy wśród dostępnych sprzętów.
Na wiele informacji, które czytam nie jestem jeszcze gotowy - brakuje mi spojrzenia praktycznego, większego doświadczenia z odsłuchu. Dlatego pomyślałem, że na bazie moich konkretnych propozycji możemy rozwinąć jakiś ciekawy dialog, który później podsumuję, zamykając temat i będzie to przydatne też dla innych.
Zależy mi na prostocie i czystości dźwięku. Fajnie byłoby mieć coś starszego, skomponować coś samemu. Co z używanych dawnych produkcji polecicie?
Sporo czytam i szukam, ale nigdzie nie trafiłem na materiał, który zebrałby w sposób jasny wszystkie wartości, jakimi należy się kierować, ustawiając też jakiś przykładowy ranking porównawczy wśród dostępnych sprzętów.
Na wiele informacji, które czytam nie jestem jeszcze gotowy - brakuje mi spojrzenia praktycznego, większego doświadczenia z odsłuchu. Dlatego pomyślałem, że na bazie moich konkretnych propozycji możemy rozwinąć jakiś ciekawy dialog, który później podsumuję, zamykając temat i będzie to przydatne też dla innych.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie bardzo widzę otwartej dyskusji o kompletowaniu konkretnego zestawu. Mamy działy zakupowe dla konkretnych kategorii.
Normalnie w ogóle usuwam takie tematy, ale że tu podałeś konkretne propozycje "na szybko" to robię wyjątek.

Na pewno fajnie by było jakbyś przeczytał istniejące wątki dot. budowania zestawu audio.
viewtopic.php?f=43&t=3421
viewtopic.php?f=43&t=1342
Normalnie w ogóle usuwam takie tematy, ale że tu podałeś konkretne propozycje "na szybko" to robię wyjątek.
M.in. dlatego, że to wymagałoby napisania książki albo dwóch

Na pewno fajnie by było jakbyś przeczytał istniejące wątki dot. budowania zestawu audio.
viewtopic.php?f=43&t=3421
viewtopic.php?f=43&t=1342
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum