klin pisze: ↑12 gru 2016, 22:49
Napisałem do SME z zapytaniem jak ustawiać to ramię i dostałem taką odpowiedź:
- eff. Length Pivot – stylus. 237.25mm
- pivot to spindle 221.80mm
- overhang 15.44mm
- null points inner 60.33mm outer 117.48mm
No i teraz co ja mam z tym zrobić?

Pomyślałem, że najłatwiej będzie poustawiać z tym szablonem drukowanym z vinyl engine ale tam nie da się podać wprost tych wszystkich wartości tylko trzeba poklikać, posprawdzać pare opcji i wyszło mi coś w miarę podobnego:
protr.jpg
Wydrukowałem, ustawiłem ramię tak, że śledzi łuk w każdym punkcie...i już po wszystkim?
Czy mam w tych radiusach grzebać co by mi wyszło dokładnie jak podane przez SME?
Witam
Chciałem się upewnić czy wszystko zrobiłem dobrze i...
Mam pytanie czy te w/w dane sprawdzają się do każdego ramienia Sme 3009 II improved czy trzeba kombinować z innymi danymi.
Z góry dziękuję za odpowiedź albo o dalsze wskazówki co i jak trzeba zrobić by być pewnym że wszystko jest oki.
Czemu pytam - zawsze w świadomości człowieka istnieje takie przeświadczenie, że kiedy coś, co można poprzestawiać i jest ruchome to zawsze może być w gorszej pozycji niż to coś co jest ustawione na sztywno przez producenta (mam nadzieję że zrozumieliscie o co mi chodzi)
Co robię:
0. Poziomie gramofon.
1. Ustawiam ramię tak aby po opuszczeniu na płytę wkładka z hadschellem była równoległa do plyty - oraz headschelem był równolegle do płyty.
2. Oczywiście ustawiam odpowiedni nacisk na sówakach prostopadłych i równoległych do ramienia (jeden jest od wagi wkładki drugi od nacisku)
3. Mając szablon do kalibracji ustawiam na "sankach" odpowiednią odległość ramienia tak aby ruch opuszczonej igly jak najbardziej pokrywał się po krzywej na papierze. Oczywiście szablon zakładam na szpindel i kieruje go tak aby linia po długości szablonu była skierowana na środek osi obrotu ramienia.
4. Kiedy jest ok skręcam śrubki i dla pewności powtarzam wcześniejsze kroki. Kiedy jest ok zawieszam ciężarek AS i cieszę się dźwiękiem

Czy dobrze robię?