Zmiana maty w project carbon
-
Zmiana maty w project carbon
Witam
Pewnie laickie pytanie, ale muszę zapytać
Kilka miesięcy temu zakupiłem w/w gramofon - ustawili mi go w sklepie, gra super nic nie zmieniałem
Ale jedna mnie rzecz w nim irytuje, mata na talerzu często elektryzuje się do leżącej na niej płycie
Co powoduje że jak ściągam winyl z gramofonu, to wraz z tą matą.
I teraz pytanie
Czy jeśli zmienię matę na inną ( korek, guma nie ma znaczenia ) ale grubość maty będzie inna, to czy muszę przeregulować ramię gramofonu?
Pewnie laickie pytanie, ale muszę zapytać
Kilka miesięcy temu zakupiłem w/w gramofon - ustawili mi go w sklepie, gra super nic nie zmieniałem
Ale jedna mnie rzecz w nim irytuje, mata na talerzu często elektryzuje się do leżącej na niej płycie
Co powoduje że jak ściągam winyl z gramofonu, to wraz z tą matą.
I teraz pytanie
Czy jeśli zmienię matę na inną ( korek, guma nie ma znaczenia ) ale grubość maty będzie inna, to czy muszę przeregulować ramię gramofonu?
- Dragant
- Gramofon: Sony PS-X70
Re: Zmiana maty w project carbo
Nie musisz, ale powinieneś. Biorąc pod uwagę, że ten model (Debut Carbon jak podejrzewam) nie ma prostej regulacji VTA, to nic nie zdziałasz. Jeśli masz zapał wewnętrzny, możesz wymontować ramię i je podnieść poprzez włożenie podkładki pod podstawę ramienia, ale to już bardziej skomplikowany i dość upierdliwy zabieg.
Sony PS-X70, Nagaoka MP-110+JNP-200/Denon DL301 MKI, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX
-
- eu4yaon
- Gramofon: Pioneer
Re: Zmiana maty w project carbo
To moze poprostu umyj płyty w miksturze z dodatkiem mirasolu. To Ci sie przestanie mata do nich przyklejac.
Pioneer PL 50L II + Hana EH + Husariaa v2 + Atoll IN 100SE + JBL TLX8
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Zmiana maty w project carbon
Tragedia.
Czy dobrze rozumiem że nie chcesz wykonać choćby podstawowej kalibracji ramienia samodzielnie, bo masz gramofon na gwarancji?

Maty filcowe są dość cienkie - nie wiem czy znajdziesz gumę lub korek z taką samą grubością.
Z drugiej strony - jaką masz wkładkę/igłę? Zgaduję że 2M Red bo fabryka tak dała. A skoro tak to 1-2mm odstępstwa ją nie za boli raczej.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- zelazny
Romejo http://www.ebay.co.uk/itm/Analogue-Stud ... SwaB5Xot9b
Używałem swego czasu. Nie było problemu z elektryzowaniem. Mata ze skóry no i chyba najbliżej jej grubością do maty filcowej.
Używałem swego czasu. Nie było problemu z elektryzowaniem. Mata ze skóry no i chyba najbliżej jej grubością do maty filcowej.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
- zelazny
Trzeba poszukać dark.
Tak coś sobie przypominam, że już była wzmianka z mojej strony o tej macie ze skóry. Wiem, że ktoś kupił. Ale gdzie jest ten post to nie mam pojęcia. http://allegro.pl/tonar-black-leather-m ... 69286.html
Tak coś sobie przypominam, że już była wzmianka z mojej strony o tej macie ze skóry. Wiem, że ktoś kupił. Ale gdzie jest ten post to nie mam pojęcia. http://allegro.pl/tonar-black-leather-m ... 69286.html
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Ta „mata” w PJ to cienka szmatka filcowa i zawsze będzie się przylepiać do płyt. Przerabiałem.
Ja to rozwiązałem tak że zakupiłem talerz z wersji esprit (akrylowy) i przestałem używać mat.
Ale to brnięcie w koszta co w przypadku tego gramofonu jest bezcelowe bo kury nie nauczysz latać.
Kup sobie jakąś porządną matę i olej regulacje ramienia. I tak nie będzie słychać różnicy a poza tym tego ramienia się regulować nie da.
A najlepiej go sprzedaj i kup coś innego.
Ja to rozwiązałem tak że zakupiłem talerz z wersji esprit (akrylowy) i przestałem używać mat.
Ale to brnięcie w koszta co w przypadku tego gramofonu jest bezcelowe bo kury nie nauczysz latać.
Kup sobie jakąś porządną matę i olej regulacje ramienia. I tak nie będzie słychać różnicy a poza tym tego ramienia się regulować nie da.
A najlepiej go sprzedaj i kup coś innego.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Myszor, nie sądziłem że kiedyś do tego dojdzie, ale... pełna zgoda 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Jak zamieniałem wysłużony g8010 to też popełniłem ten błąd ale bardzo szybko się zorientowałem, że „nowe” technologie są tylko nowe i drogie, a co miało być wymyślone to już było. Oczywiście także dzięki Forum 
Jak sie nie wywrócis to się nie naucys.

Jak sie nie wywrócis to się nie naucys.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- zelazny
-
Spróbuję znaleśc coś o podobnej grubości tylko z innego materiału
Nie chcę rozkręcać ramienia - sprzęt na gwarancji
Dzięki za rady
Nie chcę rozkręcać ramienia - sprzęt na gwarancji
Dzięki za rady

- Dragant
- Gramofon: Sony PS-X70
Dobra... widzę, że nie wszystko zostało "wychwycone" w temacie 
Jeden z Kolegów sprzedaje fajową matę u nas - viewtopic.php?f=60&t=10205&hilit=sk%C3%B3ra

Jeden z Kolegów sprzedaje fajową matę u nas - viewtopic.php?f=60&t=10205&hilit=sk%C3%B3ra
Sony PS-X70, Nagaoka MP-110+JNP-200/Denon DL301 MKI, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Aluzju poniał
, ale to nie była aluzja jedno żarcik, bo ja już zdaje się nie mam. Notopa zwany Łukaszem w kręgach mafijnych wziął ostatnią, chyba z cienkich czy coś.
W każdym razie dzięki za czujność. Czasem nie ma potrzeby szukania na e-bayu ani w Biedrze
..niespodzianka 

W każdym razie dzięki za czujność. Czasem nie ma potrzeby szukania na e-bayu ani w Biedrze