Pakując go został zdjęty mechanizm regulacji Stylus Pressure - poniżej zdjęcie.
Pytanie jak poprawnie go nałożyć by skala wskazywała właściwą liczbę, adekwatną do faktycznego nacisku.
Chyba musisz się nauczyć wyważać ramię
Przypadkiem na to trafiłemPytanie jak poprawnie go nałożyć by skala wskazywała właściwą liczbę, adekwatną do faktycznego nacisku.
Najprawdopodobniej, a raczej na pewno.... antyskating lub azymut jest tego powodem._Kuben_ pisze: ↑25 sie 2017, 10:33Generalnie przy przytoczonych powyżej ustawieniach odpaliłem kilka płyt i naprawdę zrobiło niesamowite pierwsze wrażenie, jednak bujając się od głośnika do głośnika przyuważyłem, że lewa strona daje ciszej (ok 10 dB, bo o tyle obniżyłem na wzmacniaczu prawą stronę by dorównać) i ciut bardziej "zmulony", gorszej jakości dźwięk, a napewno nie jest to wina wzmacniacza, bo mam tam podłączony CD, BluRay, youtube itd. i nie ma żadnych problemów.
A kto Ci powiedział że masz taki test wykonać i że jest on sensowny? Bo na pewno nie instrukcja obsługi_Kuben_ pisze:dla sprawdzenia znalazłem singla 12" czystego z jednej strony, bez najmniejszego rowku, na obrotach gramofonu opuściłem na tę stronę płyty igłę i stała w miejscu bez znoszenia w żadnym kierunku.
Jak wyżej. "Sensowność" testu samodzielnie udowodniona_Kuben_ pisze:Wszystko by było ładnie, pięknie, ale gdy wsadziłem normalna płytę to nie miała igła ochoty iść po rowku tylko zawiesiła się w jednym miejscu i powtarzała bez przerwy jedną "linijkę".
Tylko płyta testowa. Zasada by kręcić się wokół wartości nacisku igły jest kompromisem, ale też w oparciu o to ustawienie pokrętło antiskatingu jest wyskalowane, więc ma to sens._Kuben_ pisze:ale czy w takiej sytuacji nie stosuje się innej precyzyjniejszej metody niż kręcenie się wokół wskaźnika nacisku igły?
Jak dokręcasz śrubę to chyba nie ma luzów?_Kuben_ pisze:Kolejna sprawa, headshell też był zdjęty na transport, a jak go zakładałem odniosłem wrażenie, że mam wpływ na jego kąt nachylenia (zaznaczyłem co mam na myśli na zdjęciu, który tym razem dodałem jako załącznik) I tu mam pytanie czy tak mi się tylko wydaje, bo headshela nie da się dokręcić inaczej niż ramie mu pozwala? Czy trzeba w jakiś zamierzony sposób montować headshell na ramieniu?
Niech zostanie_Kuben_ pisze:Jeszcze na ten moment jedna bardzo ważna sprawa - jeżeli mam na to założyć inny temat to daj Wojtek znać, ale wstępnie piszę tu bo są tu wszystkie moje ustawienia, które mogą pomóc ustalić przyczynę.
Niestety w instrukcji jest bardzo ubogo -napisano jedynie by ustawić antyskating tak jak siłę nacisku igły - posiłkowałem się znalezionym artykułem:Wojtek pisze: ↑25 sie 2017, 10:58A kto Ci powiedział że masz taki test wykonać i że jest on sensowny? Bo na pewno nie instrukcja obsługi_Kuben_ pisze:dla sprawdzenia znalazłem singla 12" czystego z jednej strony, bez najmniejszego rowku, na obrotach gramofonu opuściłem na tę stronę płyty igłę i stała w miejscu bez znoszenia w żadnym kierunku.![]()
Minimalny luzik, mam możliwość max może ok 1 mm skorygować trzymając headshell bliżej lewej lub prawej strony ramienia przy dokręcaniu headshella do ramienia.Wojtek pisze: ↑25 sie 2017, 10:58Jak dokręcasz śrubę to chyba nie ma luzów?_Kuben_ pisze:Kolejna sprawa, headshell też był zdjęty na transport, a jak go zakładałem odniosłem wrażenie, że mam wpływ na jego kąt nachylenia (zaznaczyłem co mam na myśli na zdjęciu, który tym razem dodałem jako załącznik) I tu mam pytanie czy tak mi się tylko wydaje, bo headshela nie da się dokręcić inaczej niż ramie mu pozwala? Czy trzeba w jakiś zamierzony sposób montować headshell na ramieniu?
Mógłby mi ktos doradzić jak? bo w instrukcji nic nie znalazłem, nie wiem czy ten model ma taką możliwość w ogóle... Czytałem w tym samym artykule, do którego link wrzuciłem powyżej, że jest możliwość regulacji azymutu poprzez "podłożyć pod jedną ze śrubek cieniutkie paski taśmy (w tym wypadku wkładka nie będzie idealnie równoległa do powierzchni główki ramienia)" - ale no... metoda regulacji antyskatingu z tego artykułu została tu pojechana, więc nie wiem czy teoria co do regulacji azymutu jest wg Was lepszaZacznij od poprawienia overhang
Bo to bardzo dobry i generalnie wystarczający kompromis. Praktycznie w każdej instrukcji gramofonowej znajdziesz takie samo zalecenie.
E tam gadasz. Wszystko jest. Zerknij sobie na "Fig 4" w instrukcji obsługi
Ajajaj... Pomyłka! Jest opisane w instrukcji, oczywiście, że tak. Ale pisałem Overhang, a myślałem o azymucie, jak ten azymut w tym modelu ustawić
To na czym mocujesz wkładkę. Możesz go wyjąć z ramienia