Jaka wkładka do TD320 MKII
-
Jaka wkładka do TD320 MKII
Niedawno stałem się posiadaczem Thorensa TD320 MKII z ramieniem TD16MKII. W zestawie była wkładka AT-91, ale już myślę nad zmianą. Podłączam wszystko przez ART DJ Pre II do Audiolab 8000S. Słucham różnej myzyki (od Jazzu, Klasycznej po Rocka). To co narazie zaobserowałem w tym połączeniu to dużo wysokich tonów i dosyć twardy bas. Wyłapuje z płyt nawet niewidoczne gołym okiem "ubytki" przekładając to na trzaski :/ Czy jest jakaś wkładka do powiedzmy 500zł, która poprawi mi te mankamenty? (niestety tylko kilka płyt z mojej kolekcji - nowych - gra na tym dobrze)
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Jaka wkładka do TD320 MKII
Nagaoka MP-110?
Już rozmawialiśmy kiedyś o tym tutaj: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=11&t=9009

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Ta Nagaoka MP-110 z polskiej dystrybucji raczej przelracza budżet (znalazłem za 690zł). Czy coś tańszego będzie dużo gorsze i warto nazbierać?
Rozmawialiśmy wcześniej jak jeszcze nie wiedziałem czego mi brakuje w tej, którą mam - wygląda na to, że w tej powinienem i igłę wymienić, pytanie czy teraz jest sens inwestować w igłę do tej wkładki czy już przy okazji zmienić wkładkę.
Rozmawialiśmy wcześniej jak jeszcze nie wiedziałem czego mi brakuje w tej, którą mam - wygląda na to, że w tej powinienem i igłę wymienić, pytanie czy teraz jest sens inwestować w igłę do tej wkładki czy już przy okazji zmienić wkładkę.
-
Nagaoki są twarde jak na MMki. Do tego lekkiego ramienia coś bardziej podatnego.
Moze trzeba pokombinowac z VTA, zeby okiełznać górę pasma.
Moze trzeba pokombinowac z VTA, zeby okiełznać górę pasma.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie, raczej nie warto inwestować w igłę do AT-91.
AT-120E albo Shure M97xE w takim razie
AT-120E albo Shure M97xE w takim razie

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Odświeżę temat, bo trochę się zbierałem z zakupem tej wkładki (w międzyczasie wymieniłem igłę w mojej AT). Teraz szukam wkładki, która trochę zmiejszy słyszalność niedoskonałości płyt przy możliwie niedużym spadkiem rozdzielczości. Ten Shure M97xE wygląda na taką, ale czy utrata rozdzielczości w niej nie będzie zbyt duża? Czytałem trochę negatywnych opinii nt tej wkładki :/
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jakiej "rozdzielczości"? Jaka utrata? Przecież to lepszy generator i lepsza igła niż przy AT91, więc nie rozumiem o czym piszesz.
Na Twoim miejscu jednak dozbierałbym już do tej Nagaoki.
Pozytywne też znajdziesz. Jak ze wszystkim.
Na Twoim miejscu jednak dozbierałbym już do tej Nagaoki.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- caveas
- Gramofon: Telefunken CS20
A czy model MP100 nie spełnił by oczekiwań? Magia MP110. Wojtku czy MP100 jest niewarta swojej ceny?
Można z używanych staroci kupić wliczając nową igłę poniżej stówy Shure M71 M75. To wkładki ciepło brzmiące i przy zastosowaniu igieł "S" potrafią mniej trzeszczeć niż "E".
Nie mam doświadczenia z ART DJpre z wysokoindukcyjnymi Shurami bo go zbyłem po wnikliwych odsłuchach na wkładkach DN166E, OM5E, AT91, AT95 i wieloma innymi.
(poza tym że głośny to nie jest lepszy od najtańszych typu Monacor czy Vivanvo - to moje zdanie).
A trzaski? Może problemy z elektrostatyką? Całe wątki i porady mówią o tym zwłaszcza zimą.
Poza tym jak kilka razy posłuchasz muzyki to przestaniesz zwracać uwagę na trzaski.
Nic nie piszesz o zestawach głośnikowych.
To one najbardziej kształtują brzmienie i może to fokusują Cię na trzaskach i są odpowiedzialne za rozjaśnione brzmienie w Twoim systemie.
Jeszcze jedno spróbuj nie przekreślać AT91 (nie bez powodu produkowana tyle lat) i nastaw nacisk i antyscating na 2,5G. Wsłuchaj się czy brzmienie się bardziej wypełniło i uspokoiło (te trzaski).
Można z używanych staroci kupić wliczając nową igłę poniżej stówy Shure M71 M75. To wkładki ciepło brzmiące i przy zastosowaniu igieł "S" potrafią mniej trzeszczeć niż "E".
Nie mam doświadczenia z ART DJpre z wysokoindukcyjnymi Shurami bo go zbyłem po wnikliwych odsłuchach na wkładkach DN166E, OM5E, AT91, AT95 i wieloma innymi.
(poza tym że głośny to nie jest lepszy od najtańszych typu Monacor czy Vivanvo - to moje zdanie).
A trzaski? Może problemy z elektrostatyką? Całe wątki i porady mówią o tym zwłaszcza zimą.
Poza tym jak kilka razy posłuchasz muzyki to przestaniesz zwracać uwagę na trzaski.
Nic nie piszesz o zestawach głośnikowych.
To one najbardziej kształtują brzmienie i może to fokusują Cię na trzaskach i są odpowiedzialne za rozjaśnione brzmienie w Twoim systemie.
Jeszcze jedno spróbuj nie przekreślać AT91 (nie bez powodu produkowana tyle lat) i nastaw nacisk i antyscating na 2,5G. Wsłuchaj się czy brzmienie się bardziej wypełniło i uspokoiło (te trzaski).
Ar2r
Carver 4000, C-500 Tannoy HPD315A
Carver 4000, C-500 Tannoy HPD315A

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Też już się gubię gdzie tak naprawdę leży problem.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum