Nabyłem ostatnio gramofon Dual 1002F z 1952 roku, w bardzo dobrym stanie. Działający, z dobrze zachowaną, oryginalną matą. Czy ktoś z Pań i Panów
Dual 1002F
-
kidd
Dual 1002F
Witam
Nabyłem ostatnio gramofon Dual 1002F z 1952 roku, w bardzo dobrym stanie. Działający, z dobrze zachowaną, oryginalną matą. Czy ktoś z Pań i Panów
miał kontakt z tym modelem? Proszę o opinie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Dual 1002F
Nie rozumiem. Chcesz wiedzieć czy kupiłeś dobry sprzęt? Takie pytania powinno się zadawać raczej przed zakupem, a nie po 
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
kidd
Kontekst jest dość czytelny, jak sądzę
Cytuję: "Czy ktoś z Pań i Panów
miał kontakt z tym modelem? Proszę o opinie". Aczkolwiek doprecyzowując: nie pytam o to, czy sprzęt wydaje się fajny, po oględzinach na You Tube. Szukam zdecydowanie ludzi skonfrontowanych z tym sprzętem w użytkowników. Słowem, pytam praktyków, nie teoretyków. Jeśli rzecz jasna znajdą się tacy na forum.
-
kidd
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ja rozumiem o co pytasz, ale nie rozumiem po co, w sensie do czego Tobie taka opinia praktyka potrzebna
O to pytam.
Czy kryje się za tym jakaś konkretna kwestia (jeśli tak to jaka - będzie łatwiej) czy serio nie wiesz co kupiłeś i potrzebujesz teraz "wsparcia", które może zadecydować o tym czy sobie sprzęt zostawisz czy wyrzucisz go przez okno.
Zawsze staram się zadawać to samo pytanie jak ktoś pyta o opinie dot. swojego posiadanego sprzętu
Taka konsternacja.
Czy kryje się za tym jakaś konkretna kwestia (jeśli tak to jaka - będzie łatwiej) czy serio nie wiesz co kupiłeś i potrzebujesz teraz "wsparcia", które może zadecydować o tym czy sobie sprzęt zostawisz czy wyrzucisz go przez okno.
Zawsze staram się zadawać to samo pytanie jak ktoś pyta o opinie dot. swojego posiadanego sprzętu
Taka konsternacja.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
kidd
Do czego? Do zainicjowania prostej dyskusji... podzielenia się wrażeniami z odsłuchu, kultury pracy mechanizmu, pomysłów na drewnianą zabudowę "wnętrzności" i problematyką ewentualnych usterek. Ot, garść wiedzy wymienionej luźnym, gawędziarskim tonem w gronie gentlemanów.Wojtek pisze:Ja rozumiem o co pytasz, ale nie rozumiem po co, w sensie do czego Tobie taka opinia praktyka potrzebna
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A jaka jest Twoja opinia?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
kidd
Bardzo pozytywna. Sprzęt ma ponad pół wieku, sporo czasu przeleżał na strychu po obu stronach granicy Odry (Niemcy - Polska), a zaskoczył za pierwszym podłączeniem do sieci. Kultura pracy zadziwiająco cicha, jeszcze przed higieną i konserwacją środka, igła w dobrym stanie, choć nie mam wiedzy, kiedy była wymieniana. W chwili obecnej, blat z talerzem, ramieniem i resztą utensyliów, stoją na mosiężnych tulejach podbitych filcem. To swoistego rodzaju fundament
. Gramofon zakupiłem bez drewnianej obudowy, którą mam zamiar zbudować. Mimo wszystko, wciąż robi to, do czego został stworzony - gra płyty.
To pierwsze wnioski, po świeżym zakupie. Zaznaczam, że jest to osobista opinia wsparta pierwszym wrażeniem i garścią informacji od mechanika. Jeśli na forum znalazłby się ktoś, kto jest użytkownikiem tego modelu od dłuższego czasu, chętnie wysłucham jego zdania.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A jaka wkładka u Ciebie wisi?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
kidd
Wkładka jest fabryczna, tożsama z tym modelem. Konkretnej nazwy nie podam, bo nie znam. Igła natomiast, to najprawdopodobniej Dual DN - 22. Podobno taka w oryginalnie była montowana na pokładzie tego sprzętu.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Skoro fabryczna to pewnie będzie to Dual CDS2/3. Piezoelektryk oczywiście.
DN22 to z jednej strony szafirowa igła normalnorowkowa, a z drugiej diamentowa igła mikrorowkowa (stereo).
Jednakże było parę kombinacji tych igieł, więc upewniłbym się jeszcze po oznaczeniach co jest czym.
DN22 to z jednej strony szafirowa igła normalnorowkowa, a z drugiej diamentowa igła mikrorowkowa (stereo).
Jednakże było parę kombinacji tych igieł, więc upewniłbym się jeszcze po oznaczeniach co jest czym.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
kidd
Tak, będę dowiadywał się konkretnie po tabliczce znamionowej, która z nich (szafir czy diament) mają zastosowanie w moim gramofonie. Dzięki za informacje dotyczącą wkładki.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jedna i druga, bo to igła obrotowa 
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum