Złączki zamiast lutowania?
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Re: Złączki zamiast lutowania?
Tego typu dywagacje już były na łamach forum w kilku miejscach. Np tu:
- viewtopic.php?f=14&t=8806
- viewtopic.php?f=14&t=8806
AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
- pan_winyl
- Gramofon: Elac Miracord 750MII
Noż przecież ironizuje. Dla mnie takie historie o tym że można użyć cienkich kabli, można sztukować dowolnie etc. można włożyć między bajki. Przecież używanie w sprzęcie estradowym, nagraniowym, energetycznym, etc. etc. odpowiednich kabli to międzynarodowy spisek producentów. Każdy wie, że najlepsze kable są w obi i tak trzeba je kupować i dowolnie sztukować.
Elac Miracord 750 Mark II + Philips GP 400 MKII / AT-VM95C
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
Nivico 5020u / Toshiba SA 320
Onkyo Integra 2066
Silva Stereo Console / Irel
Telefunken L55
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Moc zależy od prądu.
Generalnie w drutach chodzi o rezystancję.
Im dłuższy kabel tym musi być grubszy by zredukować rezystancję.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Regsoft
- Myszor
Przecież wytłumaczyłem.
Grubszy kabel ma mniejszą rezystancję niż chudy.
Grubszy kabel ma mniejszą rezystancję niż chudy.
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Panowie, do domowego sprzętu o mocy kilkudziesięciu watt, gdzie normalnie na kolumny idzie kilkanaście watt naprawdę potrzeba grubszego kabla niż 1mm²
Nic mnie tak nie irytuje na forach audio jak kablowe czary mary. Zdarzało mi się już czytać wypowiedzi speców od car audio, którzy zalecali podłączanie subwoofera kablami spawalniczymi.

Nic mnie tak nie irytuje na forach audio jak kablowe czary mary. Zdarzało mi się już czytać wypowiedzi speców od car audio, którzy zalecali podłączanie subwoofera kablami spawalniczymi.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
-
No dobra, ale w przewodach głośnikowych (miedzianych z miedzi) mamy do czynienia z rezystancją na poziomie kilkunastu ohmów na kilometr. Więc wpływ długości kabla na jakość dźwięku w warunkach domowych jest w zasadzie żaden.
- Myszor
W czary mary ja też nie wierzę. Ale przekrój kabla głośnikowego to nie kwestia wiary ObywateluObywatel pisze:Panowie, do domowego sprzętu o mocy kilkudziesięciu watt, gdzie normalnie na kolumny idzie kilkanaście watt naprawdę potrzeba grubszego kabla niż 1mm²![]()

Wyobraź sobie że setki dzieci biegną szerokim na 20 metrów korytarzem szkolnym który nagle się zwęża do 1m....
Tak samo jest z grubością kabla. Moc ze wzmaka zamiast drajwować cewkę głośnika traci się na kabel.
Zatem im kabel grubszy i krótszy tym lepiej

Tu masz kalkulator. Możesz wpisywać sobie różne przekroje i liczyć rezystancję:
http://ekalk.eu/ro_pl.html
To zależy od materiału i przekroju. Dla przekroju 0,5mm na miedzi otrzymujesz 33ohm/1km, czyli mając kolumny 4ohm i kable 3m to już 2,5%

A w Wikipedii jest ładna tabelka z "Maximum wire lengths for two conductor copper wire".
https://en.wikipedia.org/wiki/Speaker_wire#Resistance
-
Przekrój żyły jest dobierany do prądu płynącego w obwodzie. Prąd zależy od mocy urządzenia, ale również napięcia. Gdybyś miał żelazko zasilane 12V wówczas przewód zasilający byłby grubości palca. Dlatego też w caraudio wszelkie prądożerne wzmacniacze zasilane są grubymi przewodami

- Obywatel
Ja o tym wiem

Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
- Regsoft
- Obywatel
Strzelam, że chodzi o to że na wyjściach głośnikowych we wzmacniaczu nie ma 220V

- Regsoft
Przekazujesz mniejszą moc ale przy niższym napięciu może się okazać, że prąd będzie większy więc bywa, że przewodzik musisz pogrubić aby nie topić cennej części mocy na jego grzanie ...
PS. To, że dajemy z reguły grubsze kable głośnikowe niż jest to wymagane "elektrycznie" a nawet "akustycznie" to już zupełnie inna kwestia. Przecież to ma ten sam urok co dla kogoś np. poszerzanie felg w Golfie więc ... czemu nie? Przecież to wszystko robimy dla własnej frajdy prawda?

- Myszor
Inżynier z McIntosha twierdzi że jeśli rezystancja przewodu głośnikowego nie przekroczy 5% obciążenia kolumną to nie słychać różnicy. Czyli dla kolumny 4ohm będzie to 0,2ohm max rezystancji kabla głośnikowego (a ta jak wiemy zależy od grubości i długości).
Generalnie fajnie gościu pisze o "sztuczkach" marketingowych producentów kabli i naszej percepcji. Ludzie np. nie chcieli słuchać sprzętu McIntosha w salonie jeśli nie było "markowych" kabli
http://www.roger-russell.com/wire/wire.htm#connect
Ps.
W zasilaniu 220V ponad grubość żyły założoną przez elektryka w ścianie i tak nie wyskoczymy.
Generalnie fajnie gościu pisze o "sztuczkach" marketingowych producentów kabli i naszej percepcji. Ludzie np. nie chcieli słuchać sprzętu McIntosha w salonie jeśli nie było "markowych" kabli

http://www.roger-russell.com/wire/wire.htm#connect
Ps.
W zasilaniu 220V ponad grubość żyły założoną przez elektryka w ścianie i tak nie wyskoczymy.
- Myszor
Niezły jest ten Russel. Pozwoliłem sobie przełożyć kawałek:
Reklama głosi, że egzotyczne kable głośnikowe oferują niesłychane zalety w stosunku do zwykłego kabla od lampki nocnej. Wydaje się zatem logiczne, że użycie takiego super kabla w lampce także polepszy jej działanie - „Lampa będzie świecić pełnym spektrum kolorów, wiernie odtworzy naturalne światło dzienne, pozwalając nam wreszcie zobaczyć światło takim jakim powinno się je widzieć . Poprawi się ciepło barw, widoczność detali, blask , rozdzielczość i prędkość poprzez szersze pasmo i zredukowany efekt naskórkowości. Wolna od zniekształceń iluminacja ogranicza zmęczenie oczu przez co widzimy wyraźniej i w optymalnych kolorach. Pozwala to dłużej pracować w skupieniu bez zmęczenia wzroku „
Rozprawia się też z recenzentami kabli audio, podstawkami pod kable, wygrzewarkami i innymi akcesoriami.
Reklama głosi, że egzotyczne kable głośnikowe oferują niesłychane zalety w stosunku do zwykłego kabla od lampki nocnej. Wydaje się zatem logiczne, że użycie takiego super kabla w lampce także polepszy jej działanie - „Lampa będzie świecić pełnym spektrum kolorów, wiernie odtworzy naturalne światło dzienne, pozwalając nam wreszcie zobaczyć światło takim jakim powinno się je widzieć . Poprawi się ciepło barw, widoczność detali, blask , rozdzielczość i prędkość poprzez szersze pasmo i zredukowany efekt naskórkowości. Wolna od zniekształceń iluminacja ogranicza zmęczenie oczu przez co widzimy wyraźniej i w optymalnych kolorach. Pozwala to dłużej pracować w skupieniu bez zmęczenia wzroku „
Rozprawia się też z recenzentami kabli audio, podstawkami pod kable, wygrzewarkami i innymi akcesoriami.