Wzmacniacz Vintage a wkładki MC
-
Witajcie
Jestem nowy na forum i powoli nabywam wiedzę na temat winylowego szaleństwa. Planuję w najbliższym czasie zakup
jakiegoś sympatycznego vintage'owego wzmacniacza i stąd moje pytanie.
Z tego co się zorientowałem, to wkładki typu MC dają znacznie słabszy sygnał niż wkładki MM (w mV). Nowsze wzmacniacze
(znaczy takie z lat 80tych i 90tych) mają przełączanie między typami wkładek, co sugeruje że ich przedwzmacniacze muszą
być przystosowane do wmacniania sygnału o wartości ułamka mV.
No i teraz pytanie. Rozważam zakup takiego wzmacniacza jak Kenwood KA-6100, 7100 lub Pioneer SA-7800 (tyle może mój
budżet wytrzyma). W tych modelach nie ma przełączania między MC a MM, a analizując specyfikację techniczną widzę, że
napięcie wejściowe z gramofonu powinno być na poziomie 2,5 mV (czyli tyle co z wkładki MM). Co będzie gdy podłączy się
gramofon z wkładką MC? Sygnał będzie za słaby? Trzeba będzie mocno podkręcać głośność co da dużo szumu a mało muzyki?
Potrzebny będzie dodatkowy przedwzmacniacz "po drodze"?
Pozdrawiam forumowiczów i z góry dzięki za odpowiedź
Jestem nowy na forum i powoli nabywam wiedzę na temat winylowego szaleństwa. Planuję w najbliższym czasie zakup
jakiegoś sympatycznego vintage'owego wzmacniacza i stąd moje pytanie.
Z tego co się zorientowałem, to wkładki typu MC dają znacznie słabszy sygnał niż wkładki MM (w mV). Nowsze wzmacniacze
(znaczy takie z lat 80tych i 90tych) mają przełączanie między typami wkładek, co sugeruje że ich przedwzmacniacze muszą
być przystosowane do wmacniania sygnału o wartości ułamka mV.
No i teraz pytanie. Rozważam zakup takiego wzmacniacza jak Kenwood KA-6100, 7100 lub Pioneer SA-7800 (tyle może mój
budżet wytrzyma). W tych modelach nie ma przełączania między MC a MM, a analizując specyfikację techniczną widzę, że
napięcie wejściowe z gramofonu powinno być na poziomie 2,5 mV (czyli tyle co z wkładki MM). Co będzie gdy podłączy się
gramofon z wkładką MC? Sygnał będzie za słaby? Trzeba będzie mocno podkręcać głośność co da dużo szumu a mało muzyki?
Potrzebny będzie dodatkowy przedwzmacniacz "po drodze"?
Pozdrawiam forumowiczów i z góry dzięki za odpowiedź
- Sindsoron
- Kontakt:
sygnał będzie po prostu słabiej wzmocniony przez co grać to będzie ciszej, a jak dasz głośniej to może faktycznie mocniej słychać szumy wzmacniacza, dodatkowo taka wkładka nie do końca zabrzmi tak jak powinna, a już na pewno nie wyciągniesz z niej 100% jej możliwości ze względu na inne wymagania (pojemność, opór) wkładek MC niż wkładek MM.Barnaba pisze:Co będzie gdy podłączy się
a popatrz na wyższe modele z drugiej połowy lat 70 i zobaczysz że większość z nich ma przełącznik MM/MC w sekcji przedwzmacniacza gramofonowego.Barnaba pisze:Rozważam zakup takiego wzmacniacza jak Kenwood KA-6100, 7100 lub Pioneer SA-7800 (tyle może mój
budżet wytrzyma). W tych modelach nie ma przełączania między MC a MM
Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
-
Re: Wzmacniacz Vintage a wkładki MC
Fakt, Pioneer SA-9500 ma dwa wejścia PHONO, jedno zwykłe, drugie oznaczone MC. Czyli albo będzie drogo, albo jakaś średniawa hybryda z lat 80-tych. No cóż, będę miał motywację do ewolucji na wyższe poziomy naszego hobby...Sindsoron pisze: a popatrz na wyższe modele z drugiej połowy lat 70 i zobaczysz że większość z nich ma przełącznik MM/MC w sekcji przedwzmacniacza gramofonowego.
Dzięki, Sindsoron
- Sindsoron
- Kontakt:
często można dorwać jakiś model kóry był 2 albo 3 od góry, za małe pieniądzeBarnaba pisze:Fakt, Pioneer SA-9500 ma dwa wejścia PHONO, jedno zwykłe, drugie oznaczone MC. Czyli albo będzie drogo, albo jakaś średniawa hybryda z lat 80-tych. No cóż, będę miał motywację do ewolucji na wyższe poziomy naszego hobby...
Dzięki, Sindsoron

całkiem zapomniałem odpowiedzieć na to pytanie... jak kupisz jakiś wzmacniacz który nie "ogarnia" wkładek MC, to będziesz musiał dokupić przedwzmacniacz który je obsługuje i potem podpiąć do pod wejście liniowe wzmacniaczaBarnaba pisze:Potrzebny będzie dodatkowy przedwzmacniacz "po drodze"?
Collection
-
No tak, Pioneer SA-9900... Albo Kenwood KA-9100... Ech... Na razie mogę wydać max. 700 zł więc będzie coś
niższego. Zresztą zanim przejdę na MC i tak pewnie zmienię gramofon bo w moim AKAI'u AP-100C mam wątpliwości
co do trzymania obrotów. Ale może to pasek jest wyciągnięty.
I chyba bardziej będzie się opłacać wymienić wzmacniacz na wyższy model niż kupować niezależny przedwzmacniacz
na MC - który tani nie jest...
niższego. Zresztą zanim przejdę na MC i tak pewnie zmienię gramofon bo w moim AKAI'u AP-100C mam wątpliwości
co do trzymania obrotów. Ale może to pasek jest wyciągnięty.
I chyba bardziej będzie się opłacać wymienić wzmacniacz na wyższy model niż kupować niezależny przedwzmacniacz
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ogółem Sindsoron dobrze prawi 
Tylko jedna uwaga: nie mylcie Panowie Pionka SA-9900 z późniejszym SA-9800

Raczej tak.Barnaba pisze:I chyba bardziej będzie się opłacać wymienić wzmacniacz na wyższy model niż kupować niezależny przedwzmacniacz
Tylko jedna uwaga: nie mylcie Panowie Pionka SA-9900 z późniejszym SA-9800

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Sindsoron
- Kontakt:
ktoś pomylił?Wojtek pisze:nie mylcie Panowie Pionka SA-9900 z późniejszym SA-9800

Collection
-
Re: Wzmacniacz Vintage a wkładki MC
"A mi to lotto"Sindsoron pisze:ktoś pomylił?Wojtek pisze:nie mylcie Panowie Pionka SA-9900 z późniejszym SA-9800...bo jak dla mnie to one są średnio podobne ;p

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tak mi się wydaje, gdyż piszecie tutaj wzmakach vintage z wbudowanym preampem dla wkładek MC, a SA-9900 takowego nie posiada (za to SA-9800 już tak).Sindsoron pisze:ktoś pomylił?...bo jak dla mnie to one są średnio podobne ;p
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum