Ładunki elektrostatyczne
- Marylek
Ładunki elektrostatyczne
Witam, posiadam gramofon Sanyo z dodatkowym ramieniem antystatycznym i nie narzekam na jego działanie. Dodatkowo przewód sygnałowy łączący go ze wzmacniaczem posiada dodatkowy kabelek uziemiający przykręcany do wzmacniacza. Mimo to cyklicznie co kilkanaście lub kilkadziesiąt sekund na WSZYSTKICH moich płytach gramofonowych w głośnikach słyszalne jest wyładowanie (pyknięcie o znacznie wyższej częstotliwości niż trzaski z płyt). Jakie macie na to rady?
-
Ładunki elektrostatyczne
A bez tego ramienia też "pyka"Marylek pisze: gramofon Sanyo z dodatkowym ramieniem antystatycznym i nie narzekam na jego działanie

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ładunki elektrostatyczne
Umyj płytyMarylek pisze:Jakie macie na to rady?

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Jaskier
Re: Ładunki elektrostatyczne
Dokładnie. Ewentualnie przyłóż krawędzią do podłogi lub ściany. Kolejny przykład na to, że ramię antyelektrostatyczne to tylko dodatkowy bajer.Wojtek pisze: Umyj płyty
- Marylek
Re: Ładunki elektrostatyczne
Wydaje mi się, że moje ramię elektrostatyczne sprawowało się lepiej przed laty. Teraz gdy przeczesałem je gęstym grzebieniem dla poprawienia struktury włosia straciło swoje właściwości przewodzące. Mimo to skutecznie usuwa ono kurz sprzed igły, więc go nadal używam. Wciąż jestem zwolennikiem tego wynalazku mimo iż ma on swoich przeciwników. Pamiętam, że kiedyś nie potrzebne było podłączanie do niego żadnego kabelka aby skutecznie zbierał ładunki z płyt. Po prostu uważam, że trzeba by to ramię co kilka lat wymieniać na nowy egzemplarz. Przemyślę też zakup myjki.
- Załączniki
-
- PICT55701.jpg (30.09 KiB) Przejrzano 1374 razy