Wkladka AT-VM3
-
Wkladka AT-VM3
Witam,
Posiadam aktualnie gramofon Pioneer PL-112D z wkladka AT-VM3.
Ostatnio zauwazylem problemy z trackingiem. Niektore plyty zapetlaja sie w pewnych miejscach, czego nie bylo wczesniej.
Ramie kalibrowalem i sprawdzalem czy wszystko jest jak byc powinno. Wydaje sie ok.
Przyjzalem sie igle i tutaj chyba jest problem bo jest jakos dziwnie skrzywiona i wogole zuzyta. Igla nie dotyka plyt prostopadle do ich powierzchni. Tylko jest znacznie odchylona w lewo. Domyslam sie ze powinna ona byc prostapadle do powierzchni plyty i tutaj jest pies pogrzebany wiec postanowilem wymienic igle.
Tak wiec szukajac na allegro znalazlem igle do tej wkladki za 49zl:
http://allegro.pl/igla-audio-technica-a ... 16397.html
Moje pytanie jest takie. Jako ze nie znalazlem jakichs opini na temat VM3 to niewiem czy jest sens w nia inwestowac czy moze przy okazji ja wymienic? Jak sie ma ta wkladka do na przyklad AT-95E? Czy jest sens wydawac te 49zl czy lepiej dolozyc i kupic AT-95E bo z tego co sie orientuje to dysponuja budzetem 100zl to jest najlepsze rozwiazanie?
Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
Posiadam aktualnie gramofon Pioneer PL-112D z wkladka AT-VM3.
Ostatnio zauwazylem problemy z trackingiem. Niektore plyty zapetlaja sie w pewnych miejscach, czego nie bylo wczesniej.
Ramie kalibrowalem i sprawdzalem czy wszystko jest jak byc powinno. Wydaje sie ok.
Przyjzalem sie igle i tutaj chyba jest problem bo jest jakos dziwnie skrzywiona i wogole zuzyta. Igla nie dotyka plyt prostopadle do ich powierzchni. Tylko jest znacznie odchylona w lewo. Domyslam sie ze powinna ona byc prostapadle do powierzchni plyty i tutaj jest pies pogrzebany wiec postanowilem wymienic igle.
Tak wiec szukajac na allegro znalazlem igle do tej wkladki za 49zl:
http://allegro.pl/igla-audio-technica-a ... 16397.html
Moje pytanie jest takie. Jako ze nie znalazlem jakichs opini na temat VM3 to niewiem czy jest sens w nia inwestowac czy moze przy okazji ja wymienic? Jak sie ma ta wkladka do na przyklad AT-95E? Czy jest sens wydawac te 49zl czy lepiej dolozyc i kupic AT-95E bo z tego co sie orientuje to dysponuja budzetem 100zl to jest najlepsze rozwiazanie?
Dziekuje za odpowiedzi i pozdrawiam.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Wkladka AT-VM3
Igła do wymiany, ewidentnie. Możliwe że była już w stanie "do wymiany" w momencie zakupu gramofonu 
Swojego czasu VMki były wysokimi modelami w ofercie AT (AT-VM3 była na samym dole stawki VM).
Dzisiaj oryginalne igły VM3 są praktycznie nie do dostania, a sama wkładka ze względu na swoją rzadkość jest na rynku wtórnym warta mniej więcej tyle co AT-12XE.
Moim zdaniem AT-VM3 ma sporą szansę zagrać lepiej niż nowa AT-95E, ale czy z nieoryginalną igłą też? Tego nie wiem.

Seria VM nie była zbyt popularna, ale można powiedzieć że była to taka jakby lepsza odmiana AT-12'tki.Michol pisze:Jako ze nie znalazlem jakichs opini na temat VM3
Swojego czasu VMki były wysokimi modelami w ofercie AT (AT-VM3 była na samym dole stawki VM).
Dzisiaj oryginalne igły VM3 są praktycznie nie do dostania, a sama wkładka ze względu na swoją rzadkość jest na rynku wtórnym warta mniej więcej tyle co AT-12XE.
Moim zdaniem AT-VM3 ma sporą szansę zagrać lepiej niż nowa AT-95E, ale czy z nieoryginalną igłą też? Tego nie wiem.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wkladka AT-VM3
Skoro mowisz Wojtku ze VM3 ma szanse zagrac lepiej niz wkladka klasy AT-95E to narazie zdecyduje sie po prostu na wymiane igly. Generalnie brzmienie mi odpowiadalo przed pojawieniem sie problemow wiec nie bede kombinowal.
Nie mam duzego doswiadczenia odsluchowego no i narazie budzet nie pozwala na wydanie wiekszej sumy na cos bardziej zaawansowanego dlatego pojde ta droga : )
Dzieki!
Nie mam duzego doswiadczenia odsluchowego no i narazie budzet nie pozwala na wydanie wiekszej sumy na cos bardziej zaawansowanego dlatego pojde ta droga : )
Dzieki!
- MDMA66
- Gramofon: SONY PS-X60
Re: Wkladka AT-VM3
Witam
Kupuję gramofon z tą wkładką VM3, chciałbym wymienić w niej igłę. Jako że bardzo ciężko dostać ją na naszym rynku mam pytanie czy mogę kupić oryginalny kompatybilny zamiennik w postaci igły ATN12, którego też ciężko dostać ale są już większe szanse.Czy rzeczywiście ktoś próbował dobrać do tej wkładki inną igłę lub ma namiar na nową?
Pomysł z modelem igły AT12 zaczerpnięty ze strony:
http://audiocafe.pl/gramofony-ramiona-w ... 2-do-dzis/
Kupuję gramofon z tą wkładką VM3, chciałbym wymienić w niej igłę. Jako że bardzo ciężko dostać ją na naszym rynku mam pytanie czy mogę kupić oryginalny kompatybilny zamiennik w postaci igły ATN12, którego też ciężko dostać ale są już większe szanse.Czy rzeczywiście ktoś próbował dobrać do tej wkładki inną igłę lub ma namiar na nową?
Pomysł z modelem igły AT12 zaczerpnięty ze strony:
http://audiocafe.pl/gramofony-ramiona-w ... 2-do-dzis/
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie wiem czy ktoś tutaj próbował, ale dlaczego nie zapytasz autora tego wpisu z linku, skoro on napisał że igła od AT-12 jest kompatybilna?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- MDMA66
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Na oko wydaje się że powinna wejść.
Kup online igłę z Wamatu, dużo nie kosztuje. Sprawdź.
Jeśli działa to fajnie. Jeśli nie działa to zwrot
Kup online igłę z Wamatu, dużo nie kosztuje. Sprawdź.
Jeśli działa to fajnie. Jeśli nie działa to zwrot

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Peliks
- Gramofon: Składak
Ja używam wkładki AT-VM8 z igłą ATS-12C. Body jest bardzo podobne (jeśli nie takie samo) co VM3. Oczywiście igła pasuje, mało tego, gra bardzo przyzwoicie. Pozdrawiam. Marek.
Sony/Denon/ADC/Ortofon/Micro Seiki PreamPD Entre Cayin A-88T MC Systems M3
AT15Sa AT150MLX Denon DL-103D Elac ESG796 Empire4000 Goldbug Medusa HanaSH Nakamichi MC1000
Ortofon Cadenza Black, Rohmann, SPU E GM Gold Pickering XSV3000 Sony XL-45 XL-55
AT15Sa AT150MLX Denon DL-103D Elac ESG796 Empire4000 Goldbug Medusa HanaSH Nakamichi MC1000
Ortofon Cadenza Black, Rohmann, SPU E GM Gold Pickering XSV3000 Sony XL-45 XL-55
- MDMA66
Zapytałem o dostępność ATN-12 XE na Wamacie.
Mogę zdjęcia tej wkładki VM8, znalazłem tą igłę na ebay w polsza za 120zł ale tam w opisie nie ma wyszczególnione że pasuje do tej VM3, co nie znacza że Ci nie wierze. Chcem tylko porównać wkładki, jeśli przez foty dam rade...
Mogę zdjęcia tej wkładki VM8, znalazłem tą igłę na ebay w polsza za 120zł ale tam w opisie nie ma wyszczególnione że pasuje do tej VM3, co nie znacza że Ci nie wierze. Chcem tylko porównać wkładki, jeśli przez foty dam rade...
- Peliks
- Gramofon: Składak
Proszę bardzo.
Sony/Denon/ADC/Ortofon/Micro Seiki PreamPD Entre Cayin A-88T MC Systems M3
- MDMA66