Amplituner + lampa + jedna para kolumn = ?
-
Amplituner + lampa + jedna para kolumn = ?
A wiec
mamy jeden zestaw głosników. mamy dwa rodzaje źródła dziwieku jeden analogowy (adapter +wzmacniacz lampowy) drugi amplitiuner
zadanie jest takie aby do tej jednej pary głosników za pomoca jednej pary kabli podpiać te dwa żrudła za pomoca jakiegos magicznego czegos czym bedize mozna zmieniać co maja grac głosniki czy lampe czy amp.
generalnie proste - ale...
chce to miec bezpiecznie zrobione , tak aby wzmacniacze sie nie zesrały i glosniki nie spalily podczas zmiany wybrnego sygnału.
moze macie , znacie jakies urzadzenia
linki bym poprosil
mamy jeden zestaw głosników. mamy dwa rodzaje źródła dziwieku jeden analogowy (adapter +wzmacniacz lampowy) drugi amplitiuner
zadanie jest takie aby do tej jednej pary głosników za pomoca jednej pary kabli podpiać te dwa żrudła za pomoca jakiegos magicznego czegos czym bedize mozna zmieniać co maja grac głosniki czy lampe czy amp.
generalnie proste - ale...
chce to miec bezpiecznie zrobione , tak aby wzmacniacze sie nie zesrały i glosniki nie spalily podczas zmiany wybrnego sygnału.
moze macie , znacie jakies urzadzenia
linki bym poprosil
- dale
- Gramofon: Adam- full custom :)
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Re: czym i jak to zrobic
Chyba nie bardzo bo musiałby dwa takie kupić i przełączać.dale pisze:Może to ?
https://sklep.avt.pl/avt1696.html
co to za klocki ? Opis i foty daj.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Regsoft
Można kupić taki przełącznik ale tanie to nie jest.
Przykładowo TC-7220 :
https://www.gfmod.pl/pl/p/Beresford-TC- ... -Audio/129
Dlatego wolałem zrobić taki własnoręcznie.
Tu masz cały wątek i kilka przykładów ...
viewtopic.php?f=14&t=7478
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
- Pawelec
- Gramofon: Składak
Przy dobrej konstrukcji rozdzielacza (patrz dzieło Regsoft
) żadnych niespodzianek nie będzie.

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
viewtopic.php?t=15809#p307122
Słuchać możesz jeszcze lepiej i jeszcze piękniej.
https://instagram.com/murasaudio
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Re: Amplituner + lampa + jedna para kolumn = ?
Klin ja tam mądrzejszy nie jestem, ale jeśli jest włączone w rozdzielacz, to przecież nie wisi na pusto.
Lampom to nie powinno przeszkadzać. Zresztą układ może mieć też jakieś obciążenie zabezpieczające zastosowane. Podzielam opinię Pawła, jak dobry układ i z głową, to po sprawie. Ta maszynka Rega jest dość dobra.
Ale poczekajmy co Misse powie?
W sumie też by mi się to przydało, bo często słucham radia i robienie tego via wzmak lampowy jest trochę na wyrost. Tu bardziej widziałbym włączanie tunera w tor z tranzystorem.
Oczywiście to nie koniec moich chciejstw, bo jeszcze by mi się przydał rozdzielacz odwrotny, tzn "gotowość przełączenia 2 par kolumn 4 i 8 łomowych.
Lampom to nie powinno przeszkadzać. Zresztą układ może mieć też jakieś obciążenie zabezpieczające zastosowane. Podzielam opinię Pawła, jak dobry układ i z głową, to po sprawie. Ta maszynka Rega jest dość dobra.
Ale poczekajmy co Misse powie?
W sumie też by mi się to przydało, bo często słucham radia i robienie tego via wzmak lampowy jest trochę na wyrost. Tu bardziej widziałbym włączanie tunera w tor z tranzystorem.
Oczywiście to nie koniec moich chciejstw, bo jeszcze by mi się przydał rozdzielacz odwrotny, tzn "gotowość przełączenia 2 par kolumn 4 i 8 łomowych.
- olsza84
- Gramofon: Dual Fever
Darek, nie wiem jak te sklepowe, które przeznaczone są do podłączania 2 źródeł pod jedną parę kolumn. Ale ja mam podobnie jak Regsoft taki przełącznik DIY, który też niby pierwotnie przeznaczony jest do 2 źródeł i pary kolumn ale spokojnie działało mi to na odwrót: tj.2 pary kolumn pod jeden wzmak. I sobie w locie przełączałem kolumny aby porównać dźwięk. Teraz mam tylko 1 parę kolumn więc podłączony jest pod 2 ampli i oczywiście 2 gramofony.
NAD 160a / NUDAmini / Philips CD-350 / Braun LS 120
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
Dual 601, 604, 704, 3x721, 1019, 1209, 1218, 1219, 1229, 1249, Perpetuum Ebner 2020L, Perpetuum Ebner PE 34
FB:Dual Fever
IG:Dual Fever
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
No spoko, tylko wątpliwość Michała dotyczy wzmaka lampowego (mam ten sam problem do rozwiązania), a i o to pyta Taperson.
No właśnie kwestia jest w tym, żeby ów mógł być on line, bo takie włączanie i wyłączanie nie służy ani urządzeniu ani lampom.
No właśnie kwestia jest w tym, żeby ów mógł być on line, bo takie włączanie i wyłączanie nie służy ani urządzeniu ani lampom.
- dale
Dlaczego? A nie może podpiąć pod wyjście kolumn? (2 x RCA), a pod wejścia ( 5 par RCA) podpiąć wyjścia głośnikowe ze wzmacniaczy?Myszor pisze:Chyba nie bardzo bo musiałby dwa takie kupić i przełączać.dale pisze:Może to ?
https://sklep.avt.pl/avt1696.html
Wtedy mógłby nawet 5 wzmacniaczy podpiąć

- caveas
- Gramofon: Telefunken CS20
Dwa rezystory 8ohm/20W w przełączniku powinny załatwić problem wzmacniacza lampowego.
Ar2r
Carver 4000, C-500 Tannoy HPD315A

- caveas
- Gramofon: Telefunken CS20
złącze RCA maksymalnie wytrzymuje 2A - nie nadaje się do głośników HIFI.
Ar2r

- Pawelec
- Gramofon: Składak
Pomijając wtyki RCA do kolumn, to chciałbym zobaczyć co będzie jak włączy przez przypadek dwa wzmaki na raz

AKTUALNA SPRZEDAŻ - pierwszy post
- dale
No argument z tymi 2A to już jest jakiś argument "przeciw". Tylko zastanawiam się, bo miałem swego czasu dwie wieże z kolumnami niewiele gabarytowo mniejszymi od obecnych moich, według danych miały te kolumny ileśtam "kilo waty" (grały głośno), no i były wpinane na rca. Ba, mam obecnie oświetlenie nocne w akwarium pobierające więcej niż 2A ... to znaczy że musze przerobić bo nie ma prawa działać
?
Ale, jeśli te 2A są graniczną wartością w specyfikacji tego złącza, wtedy, rozumiem że i cały układ może być projektowany pod to (choć wątpię).
Jeśli jest zaprojektowany z głową, to nic nie powinno się wydarzyć po włączeniu dwu wzmacniaczy na raz.

Ale, jeśli te 2A są graniczną wartością w specyfikacji tego złącza, wtedy, rozumiem że i cały układ może być projektowany pod to (choć wątpię).
Jeśli jest zaprojektowany z głową, to nic nie powinno się wydarzyć po włączeniu dwu wzmacniaczy na raz.
-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
a ja chciałbym gwiazdkę z nieba...
i nie musi mieć 18 lat
o ile lampa PP jest mniej kłopotliwa i wystarczy jak na wyjściu będzie rezystor 100R/5W to dla SE powinno być docelowe obciążenie i nie pytajcie dlaczego Chiński NOWY ROK we wzmacniaczu to nic fajnego
proponuje dwa zestawy głośników;
jeden z głośnikiem szerokopasmowym dobranym pod lampę albo odwrotnie
drugi wielodrożny pod tranzystor (jakość mniej istotna i musi być wysoko mocowy i wzmacniacz i zestaw) to do drażnienia sąsiadów
jeśli chodzi o stronę wejściową można jednym pasywnym klockiem opędzić kilka wzmacniaczy, ale tu mała uwaga
im wiesza rezystancja wejściowa tym mniejsze przesłuchy. Klocek aktywny na wejściu może być pozbawiony tej wady ale będzie zawsze wprowadzał coś od siebie nawet jeśli to bufor
Idealnie jak najmniej rozbudowany tor i jak najkrótsze kable i jak najmniej od siebie
U mnie to tak , gramofon - pre- wzmacniacz- kolumny (żadnej korekty po drodze poza riaa i jeden potencjometr na wszystko)
Dźwięk kształtuje zmieniając wkładkę, pre, wzmacniacz ewentualnie kolumny choć obecnie mam tylko dwa zestawy

i nie musi mieć 18 lat

o ile lampa PP jest mniej kłopotliwa i wystarczy jak na wyjściu będzie rezystor 100R/5W to dla SE powinno być docelowe obciążenie i nie pytajcie dlaczego Chiński NOWY ROK we wzmacniaczu to nic fajnego

proponuje dwa zestawy głośników;
jeden z głośnikiem szerokopasmowym dobranym pod lampę albo odwrotnie
drugi wielodrożny pod tranzystor (jakość mniej istotna i musi być wysoko mocowy i wzmacniacz i zestaw) to do drażnienia sąsiadów
jeśli chodzi o stronę wejściową można jednym pasywnym klockiem opędzić kilka wzmacniaczy, ale tu mała uwaga
im wiesza rezystancja wejściowa tym mniejsze przesłuchy. Klocek aktywny na wejściu może być pozbawiony tej wady ale będzie zawsze wprowadzał coś od siebie nawet jeśli to bufor

Idealnie jak najmniej rozbudowany tor i jak najkrótsze kable i jak najmniej od siebie
U mnie to tak , gramofon - pre- wzmacniacz- kolumny (żadnej korekty po drodze poza riaa i jeden potencjometr na wszystko)
Dźwięk kształtuje zmieniając wkładkę, pre, wzmacniacz ewentualnie kolumny choć obecnie mam tylko dwa zestawy