Dla nowego - specyficzne
-
Dla nowego - specyficzne
Hej!
Otóż chciałbym sprawić sobie gramofon i zastanawiam się czy kupno czegoś budżetowego ma jakikolwiek sens.
Ogranicza mnie parę rzeczy, mianowicie:
Gramofon powinien mieć wbudowany przedwzmacniacz. Nie wynika to tylko z budżetu ale także z braku jakiegokolwiek miejsca na dodatkowy sprzęt...
Mam też budżet ograniczony do 800zł
Zastanawiam się nad Pioneerem PL-990. Czy to dobry wybór dla laika?
Czy kupno czegokolwiek z tej "dolnej półki" ma sens?
Otóż chciałbym sprawić sobie gramofon i zastanawiam się czy kupno czegoś budżetowego ma jakikolwiek sens.
Ogranicza mnie parę rzeczy, mianowicie:
Gramofon powinien mieć wbudowany przedwzmacniacz. Nie wynika to tylko z budżetu ale także z braku jakiegokolwiek miejsca na dodatkowy sprzęt...
Mam też budżet ograniczony do 800zł
Zastanawiam się nad Pioneerem PL-990. Czy to dobry wybór dla laika?
Czy kupno czegokolwiek z tej "dolnej półki" ma sens?
- cooledit
- Gramofon: Acoustic Solid
Re: Dla nowego - specyficzne
Proponuję poczytać temat zakupu gramofonów do 800 PLN pod tym linkiem viewtopic.php?f=46&t=1847&p=173555#p173555 a nie zakładać nowy temat.
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2100 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW, kilka drucików z Acoustic Zen i Tara Labs
- Regsoft
Ma ale musisz to zrobić "z głową" (czytaj i dopytuj forumowiczów) a nie wyobrażeniami które niekoniecznie są właściwe do osiągnięcia celu ...
Oczywiście, że nie. Wbudowany ma fatalną jakość i najczęściej są to nowe, kiepskie gramofony. Niewielki przedwzmacniacz (wielkości pudełka papierosów) wrzucisz za szafkę ...
Całkiem sporo ...
Ma. Pod warunkiem, że nie rzucisz się na nowy chiński plastik (nawet jak nazywa się szumnie Pionierem) tylko przyzwoity używany sprzęt z czasów w których robili sensowne gramofony ...
Dopisz się w wątku zakupowym "Gramofon do 800 zł ...". Napisz jaki masz aktualnie sprzęt i jakie są konkretnie ograniczenia przestrzeni, daj przykłady które optycznie Ci pasują ...
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Hulton@ to nie jest pytanie o gramofon tylko o zestaw, który zagra czyli o sprzęt typu hifi w ogóle.
Z czym to ma grać?
Masz już wzmacniacz, głośniki lub tylko kolumny aktywne? Z braku laku czyli miejsca poleciłbym Walkmana ale rozumiem, że nie o to pytasz. Odpowiedź zatem jest taka:
- wzmacniacz z sekcją phono,
- gramofon w kategorii z ww postu,
Od razu napisz co już masz, a czego nie? Zwykle zadający tego rodzaju pytanie miewa jakaś mini wieżę, która niestety dość słabo nadaje się do budowy zestawu/toru stereo/ HiFi.
Z czym to ma grać?
Masz już wzmacniacz, głośniki lub tylko kolumny aktywne? Z braku laku czyli miejsca poleciłbym Walkmana ale rozumiem, że nie o to pytasz. Odpowiedź zatem jest taka:
- wzmacniacz z sekcją phono,
- gramofon w kategorii z ww postu,
Od razu napisz co już masz, a czego nie? Zwykle zadający tego rodzaju pytanie miewa jakaś mini wieżę, która niestety dość słabo nadaje się do budowy zestawu/toru stereo/ HiFi.
Ostatnio zmieniony 03 lip 2017, 08:13 przez darkman, łącznie zmieniany 1 raz.
- Regsoft
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
wiara czyni cuda
"Niewielki przedwzmacniacz (wielkości pudełka papierosów) wrzucisz za szafkę "
- taki to lepiej od razu do kosza na śmieci. ergonomicznie i tanio.

"Niewielki przedwzmacniacz (wielkości pudełka papierosów) wrzucisz za szafkę "
- taki to lepiej od razu do kosza na śmieci. ergonomicznie i tanio.

- Regsoft
-
Niestety, ze sprzętu mam tylko głośniki Edifier R1100.
Są sensowne przedwzmacniacze takich małych rozmiarów?
W takim razie co polecicie?
Wizualnie mam małe wymagania. Chciałbym tylko żeby gramofon miał pokrywę, która ochroni wszystko przed kurzem i żadnych jasnych kolorów - czarny najlepszy.
Są sensowne przedwzmacniacze takich małych rozmiarów?
W takim razie co polecicie?
Wizualnie mam małe wymagania. Chciałbym tylko żeby gramofon miał pokrywę, która ochroni wszystko przed kurzem i żadnych jasnych kolorów - czarny najlepszy.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie, nie ma, dlatego o nich wspominamy...

Polecamy zerknąć do wątku "gramofony do 800 zł", podlinkowany już wcześniej przez cooledit.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum