Wkładka do Kenwood KD-2100
-
Wkładka do Kenwood KD-2100
Witam kolegów,
potrzebuję aby ktoś mi doradził odnośnie wkładki do w/w gramofonu.
Moją przygodę z winylami zaczynałem od Pioniera PL-100X. Kupiłem go bez igły i zakupiłem do niego nową wkładkę Ortofon OM 5E.
Następnym gramofonem był Dual CS 607 z wkładką DN236, gra według mnie ładnie i wkładka jest ok.
Ostatnio kupiłem Kenwood KD-2100 z wkładką Ortofon FF15XE MK II. Jednakże myślę że już będzie jej koniec. Muszę jeszcze raz sprawdzić kalibrację igły ale wydaje mi się że wiele nie pomoże. A teraz pytanie.
Czy przełożyć wkładkę z Pioniera albo Duala, jeśli tak to która będzie lepsza do Kenwooda, czy też kupić nową wkładkę. Jeśli kupić to jaką polecacie?
Proszę o sugestie.
potrzebuję aby ktoś mi doradził odnośnie wkładki do w/w gramofonu.
Moją przygodę z winylami zaczynałem od Pioniera PL-100X. Kupiłem go bez igły i zakupiłem do niego nową wkładkę Ortofon OM 5E.
Następnym gramofonem był Dual CS 607 z wkładką DN236, gra według mnie ładnie i wkładka jest ok.
Ostatnio kupiłem Kenwood KD-2100 z wkładką Ortofon FF15XE MK II. Jednakże myślę że już będzie jej koniec. Muszę jeszcze raz sprawdzić kalibrację igły ale wydaje mi się że wiele nie pomoże. A teraz pytanie.
Czy przełożyć wkładkę z Pioniera albo Duala, jeśli tak to która będzie lepsza do Kenwooda, czy też kupić nową wkładkę. Jeśli kupić to jaką polecacie?
Proszę o sugestie.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Wkładka do Kenwood KD-2100
Ja bym dokupił nową igłę do FFki, o ile podoba Ci się jej brzmienie bardziej niż Ortofon OM 5, albo przełożył Ortofon OM i może zainwestował w lepszą igłę (10, 20) 
Wszystko zależy od tego co Ci się podoba, a co nie, czego szukasz i co chcesz osiągnąć.

Wszystko zależy od tego co Ci się podoba, a co nie, czego szukasz i co chcesz osiągnąć.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dzięki Wojtku za odpowiedz. Bardziej może skłaniam się do czegoś lepszego, samej igły nie znalazłem chociaż przyznam że zbyt długo nie szukałem, ale masz na myśli coś takiego? http://allegro.pl/wkladka-gramofonowa-o ... 40023.html A igłę do OM20 znalazłem ale cena nie do przeskoczenia. Ponad 600 zł. Chyba że masz coś innego na myśli.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Tylko pytanie co to właściwie ma być to "lepsze"

Jeśli nie potrafisz tego określić to chociaż jakiej muzyki słuchasz

Tak, to jest cała wkładka OM 10, ale przy 130 złotych to jest spoko cena.
Nie, miałem właśnie to na myśli

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Prawda jest taka że nie potrafię powiedzieć czego mi brakuje w brzmieniu obecnych wkładek
. Dlatego właśnie potrzebuję pomocy tak jak Twojej, co pewnie masz lepszy słuch niż ja, i większe doświadczenie. Żona lubi słuchać muzyki poważnej, Mozart, Chopin, ja lubię Niemena, Leonard Cohen.
A myślisz że OM20 nie jest na wyrost do KD2100? I jeśli można to jaką wkładkę Ty byś założył? Przepraszam że tak pytam ale chciałbym mieć w miare dograny sprzęt.

A myślisz że OM20 nie jest na wyrost do KD2100? I jeśli można to jaką wkładkę Ty byś założył? Przepraszam że tak pytam ale chciałbym mieć w miare dograny sprzęt.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Hmm... przy takim układzie muzycznym zostałbym przy Ortofon OM albo dałbym ewentualnie szansę Philips GP4xx. Dość tanio dostępna wkładka (koniecznie w wersji mk2), a gra dość neutralnie, a zarazem ciepło i "z powietrzem" więc do klasyki czy ballad jak znalazł. Można też nadal dość tanio dostać do niej fajne zamienniki igieł (koszt rzędu 200-300 zł).
Ewentualnie jeszcze Nagaoka MP, ale te znowu są dość drogie.
Nie uważam by igła OM 20 była przesadą na tym gramofonie. Igła 30 już trochę tak, ale nie o tym mówimy
Ewentualnie jeszcze Nagaoka MP, ale te znowu są dość drogie.
Nie uważam by igła OM 20 była przesadą na tym gramofonie. Igła 30 już trochę tak, ale nie o tym mówimy

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wojtku bardzo dziękuje za przedstawienie sytuacji z wkładkami i igłami. Mam już troszke większą orietntacje. Zdecyduje się na OM10 albo bardziej na GP4xx. Tylko czy to ma być GP400, GP412 czy 422? A jakieś namiary na zamienniki igieł o których piszesz?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
GP400 i 401 będą najtańsze. Aż do GP412 są to wewnętrznie takie same wkładki.
GP412 i 422 są odpowiednio droższe, jako topowe modele. Pośrednio był jeszcze model GP406.
Tak jak napisałem, najważniejsze by była to wersja mk2 bo ta jest najbardziej kompatybilna jeśli chodzi o wybór igieł.
Możesz też popatrzeć za GP500 i 501 (czarne obudowy).
Co do zamienników to zerknij na ten temat: viewtopic.php?f=48&t=10100
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Skłaniam się już do GP, najpierw kupię całą wkładkę potem pomyślę nad zamiennikiem igły.
Jeszcze raz dziękuje Wojtku i pozdrawiam, powodzenia.
Jeszcze raz dziękuje Wojtku i pozdrawiam, powodzenia.