Jaki wzmacniacz/amplituner do 500zł?
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: Jaki wzmacniacz/amplituner do 500zł?
Jak zwykle nasz admin jest bardzo czuły i na żadne myślowe skróty nie pozwoli. Więc napisze tak. Jeżeli sprawdzany wzmacniacz grzeje się tak bardzo że parzy w ręce to takiego nie brać. Może być wiele usterek z takim stanem rzeczy i mogą to być też poważne naprawy. Czasami jednak stary wzmacniacz grzeje się ponad normę z jakiegoś prozaicznego powodu, czasami kurz dosłownie zakleja wentylacje, oblepia radiatory. Są też wzmaki które grzeją się i bez wysterowania, te z reguły pracują w wyższej temperaturze i dla nich jest to normą.
Z wyżej wymienionymi jednak nie ma takiego problemu.
Z wyżej wymienionymi jednak nie ma takiego problemu.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
No i teraz jest dopiero "jasno i porządnie" 
PS:
Gratuluję 999 postu JacK

PS:
Gratuluję 999 postu JacK

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- JacK
Faktycznie już trochę napisałem na tym forum. Mam tylko nadzieje że nie zamierzasz wprowadzić wzorem innych for jakiś chorych stopni za ilość postów. Jak np. na forum hi-fi.com.pl mamy całą masę osobników z ozdobnikami przy nicku typu: master, guru, high-fidelity czy hi-end.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- hansu
Jasne, wezmę ze sobą coś do posłuchania. Bardziej chodziło mi o takie techniczne rzeczy na ktòre warto zwròcić uwagę, w stylu na przykład czy kanały grają tak samo głośno albo czy sygnał podawany na jedno wejście nie jest cichutko słyszalny na innym.
- JacK
hansu pisze:... Bardziej chodziło mi o takie techniczne rzeczy na ktòre warto zwròcić uwagę, w stylu na przykład czy kanały grają tak samo głośno
No właśnie o tych "technicznych" napisałem Ci w poście na poprzedniej stronie

Tego nie rozumiem. Jeżeli nawet taki sygnał jest słyszalny co to ma oznaczać ? Wade dyskwalifikującą wzmacniacz ? Czy co ?hansu pisze:...albo czy sygnał podawany na jedno wejście nie jest cichutko słyszalny na innym.
- hansu
Nie znam się zbyt dobrze, ale na "chłopski rozum" wydaje mi się, że nie powinno tak być. Więc jeśli jest, to znaczy, że coś w środku z tym zwierzaczkiem nie tak. Może nie dyskwalifikuje to z miejsca, ale nakazuje mieć się na baczności.JacK pisze: Jeżeli nawet taki sygnał jest słyszalny co to ma oznaczać ? Wade dyskwalifikującą wzmacniacz ? Czy co ?
I jeszcze w międzyczasie taki klocek się na alledrogo pojawił, też wydaje się niezły. Jak się ma do tych dwóch poprzednich?
Denon PMA-777
http://allegro.pl/hi-end-wzm-denon-pma- ... 82884.html
- JacK
Tyle że ten denon jak widzę jest w Kutnie czyli o odsłuchu raczej nie ma mowy (chyba że się mylę i jesteś bardzo mobilny). Zawsze lepiej kupować "uchem" niż zaufać sprzedawcy.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
hansu:
To zjawisko o którym mówisz, że sygnał podawany na jedno wejście jest cicho słyszalne na drugim, czyli formalnie mówiąc cross-over źródeł to akurat nie jest takie rzadko spotykane zjawisko, nawet przy topowych konstrukcjach. Oczywiście można to poprawić/polepszyć/usunąć, ale czasami tak po prostu fabryka to zrobiła
Denon PMA-777 też był topowym modelem tej firmy z połowy 80's. Mniej więcej ten sam pułap klasowy co Pionek A-77X.
To zjawisko o którym mówisz, że sygnał podawany na jedno wejście jest cicho słyszalne na drugim, czyli formalnie mówiąc cross-over źródeł to akurat nie jest takie rzadko spotykane zjawisko, nawet przy topowych konstrukcjach. Oczywiście można to poprawić/polepszyć/usunąć, ale czasami tak po prostu fabryka to zrobiła

Denon PMA-777 też był topowym modelem tej firmy z połowy 80's. Mniej więcej ten sam pułap klasowy co Pionek A-77X.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- hansu
Ok, pierwsze koty za płoty, mam już wzmacniacz (no prawie, odbieram jutro
). Pojechałem dziś obejrzeć tego pionka a77x i zrobił na mnie na tyle duże wrażenie, że postanowiłem odpuścić Onkyo (częściowo też ze względów finansowych). Klocek jest w świetnym stanie, praktycznie żadnych śladów zużycia, wszystko oryginalne, gra świetnie i nawet sprzedawca zgodził się podrzucić mi go do domu, jako że chwilowo jestem niezmotoryzowany.
W ogóle smieszna historia wyszła z tym oglądaniem. Wchodzę sobie do zwyczajnego mieszkania w bloku, a tam kolumna na kolumnie w każdym możliwym miejscu poprzekłądane rozmaitymi wzmakami, końcówkami mocy itp. Okazało się, że trafiłem na pasjonata-hobbystę, który zajmuje się wytwarzaniem w domowym zaciszu kolumn, końcówek mocy itp.
Ten pionek to jego "aktualny" wzmacniacz, więc miałem okazję posłuchać go podłączonego do czterech kolumn, "w naturalnym środowisku". Zdaję sobie sprawę, że w tym temacie jestem zupełnym leszczykiem, ale z całą pewnością tak brzmiącej muzyki nie słyszałem jeszcze nigdy w życiu. Szczęka po prostu roztrzaskała mi się o podłogę. Coś niesamowitego. Człowiek ten, z racji przeprowadzki, pozbywa się obecnie również tych kolumn i zaproponował mi kupno. Dlatego znowu zmuszony jestem zwrócić się z prośbą o radę. Wiem, że nie ten dział, więc tylko link: http://www.winyl.net/viewtopic.php?f=49&t=1398

W ogóle smieszna historia wyszła z tym oglądaniem. Wchodzę sobie do zwyczajnego mieszkania w bloku, a tam kolumna na kolumnie w każdym możliwym miejscu poprzekłądane rozmaitymi wzmakami, końcówkami mocy itp. Okazało się, że trafiłem na pasjonata-hobbystę, który zajmuje się wytwarzaniem w domowym zaciszu kolumn, końcówek mocy itp.

-
hansu!
ja mam 25 lat kolumny od znajomego "pasjonata- producenta- kolegi" i jestem b. zadowolony! do tej pory graja niezmiennie w swojej (dobrej) jalości
W Kra było (jest?) kilku takich "maniaków"/ producentów, (jeden wymienia kolumny na nowe co kilka lat za "drobmą dopłatą"
Tu niestety nikt z Forumowiczów" nie doradzi obiektywnie!
znajac ceny z A...o to Sobie wykalkulujesz ryzyko/cena!
Nie odradzam, ale też nie "polecam gorąco"- tu (niestety) musisz polegać na zdroworozsądkowym podejściu do dżwięku/wykonania/ ceny/etc
mozesz trafić w "punkt', albo "sie przejechac"
Nie kupujesz "kota w worku" tylko realny dzwiek przy swoim wzmacniaczu`+gramofonie!
pzdr i powodzenia
ja mam 25 lat kolumny od znajomego "pasjonata- producenta- kolegi" i jestem b. zadowolony! do tej pory graja niezmiennie w swojej (dobrej) jalości
W Kra było (jest?) kilku takich "maniaków"/ producentów, (jeden wymienia kolumny na nowe co kilka lat za "drobmą dopłatą"
Tu niestety nikt z Forumowiczów" nie doradzi obiektywnie!
znajac ceny z A...o to Sobie wykalkulujesz ryzyko/cena!
Nie odradzam, ale też nie "polecam gorąco"- tu (niestety) musisz polegać na zdroworozsądkowym podejściu do dżwięku/wykonania/ ceny/etc
mozesz trafić w "punkt', albo "sie przejechac"

Nie kupujesz "kota w worku" tylko realny dzwiek przy swoim wzmacniaczu`+gramofonie!
pzdr i powodzenia
Ostatnio zmieniony 10 lip 2012, 20:18 przez eenneell, łącznie zmieniany 1 raz.
-
Wzmaczniacz do 500 zł
Witam, aktualnie posiadam kolumny x2 i zepsuty wzmacniacz x1:) Niestety po roku zabawy z ustrojstwem dałem sobie spokój(2 kanały niby działają, jak naprawię 3 też jest ok, biore sie za czwarty i po 5 minutach grania powstają jakieś dzikie przepięcia, dymi się jak z ogniska...eh), a teraz szukam dobrego wzmacniacza z: możliwością rozszerzenie zestawu moich głośników na dodatkowe satelity(x2) oraz subwoofer. Jako że moje kolumienki(samoróbki) są 3-drożne na razie wystarczą, ale pod warunkiem iż w takim wzmacniaczu będzie możliwość ustawienia dźwięku stereo i 4.1(tak aby cała moc szła na odpowiendio 2 kolumny lub na wszystkie głośniki) Ponadto zależy mi aby była możliwość wyboru 4-8 ohmów:) Z góry przepraszam za język i składnię ale właśnie kładę się spać po nocce i piszę w taki a nie inny sposób... Cena jak w tytule:)
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Jaki model zepsutego wzmacniacza?
Chcesz mieć kino domowe czy 2x stereo?
Po co subwoofer i czy chodzi o sub aktywny czy pasywny? Te samoróbki to podstawkowce?
Dodatkowo, raczej ciężko będzie Tobie znaleźć urządzenie, które napędzi więcej niż jedną parę kolumn w impedancji 4 ohm.
Chcesz mieć kino domowe czy 2x stereo?
Po co subwoofer i czy chodzi o sub aktywny czy pasywny? Te samoróbki to podstawkowce?
Zazwyczaj nie ma "przełącznika impedancji" w wzmacniaczach.Kanoer pisze:Ponadto zależy mi aby była możliwość wyboru 4-8 ohmów:)
Dodatkowo, raczej ciężko będzie Tobie znaleźć urządzenie, które napędzi więcej niż jedną parę kolumn w impedancji 4 ohm.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Oj zle sie wypowiedziałem nie chodzi mi o mozliwość zmiany impedancji tylko o to zeby wzmacniacz był "2zakresowy)... ja chyba umre z niewyspania kiedys. Chce w przyszlosci miec kino domowe ale do czasu zakupu suba i satelit chce miec dzwiek stereo. A kolumny wolnostojace:) Wzmacniacz to Unitra-fonica, jak wstane napisze jaki model:) branoc
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Z kinem domowym to ja niestety nie pomogę, może ktoś inny się podejmie
A Unitra mnie nie dziwi.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Witam wszystkich serdecznie, na początku wyrazy szacunku dla wiedzy i wyjątkowego porządku na forum!
Właśnie planuję zakup jakiegoś używanego zestawu grającego w konfiguracji: wzmacniacz (ew. amplituner) + gramofon + CD player + komputer + (w przyszłości) magnetofon. Na forum przeczytałem, że warto zacząć od wzmacniacza, niestety nie siedzę w temacie, stąd prośba o radę. Wzmacniacz nie musi być specjalnie mocny, nie mieszkam sam i nie chcę sąsiadom psuć humoru. Słucham muzyki z lat 70 i starszej - klasyka rocka, jazz, funk oraz trochę muzyki dawnej. Zależy mi na selektywnym i przestrzennym brzmieniu. Sprzęt będzie stać w pokoju 24m2 o wysokim suficie. No i, last but not least, podobają mi się designy z lat 70tych, szczególnie te z podświetlanymi wskaźnikami (wiem, że to głupie, ale jednak jest w nich coś takiego, że aż chce się je mieć... Usprawiedliwia mnie trochę pogląd, że była to także "złota era hi-fi"... so I`ve heard...
)
Nie wiem czy już na etapie zakupu wzmacniacza należy wziąć pod uwagę wszystkie te informacje, lecz na wszelki wypadek podam je, te kilka kb chyba forum nie zaszkodzi...
Pomożecie?
Właśnie planuję zakup jakiegoś używanego zestawu grającego w konfiguracji: wzmacniacz (ew. amplituner) + gramofon + CD player + komputer + (w przyszłości) magnetofon. Na forum przeczytałem, że warto zacząć od wzmacniacza, niestety nie siedzę w temacie, stąd prośba o radę. Wzmacniacz nie musi być specjalnie mocny, nie mieszkam sam i nie chcę sąsiadom psuć humoru. Słucham muzyki z lat 70 i starszej - klasyka rocka, jazz, funk oraz trochę muzyki dawnej. Zależy mi na selektywnym i przestrzennym brzmieniu. Sprzęt będzie stać w pokoju 24m2 o wysokim suficie. No i, last but not least, podobają mi się designy z lat 70tych, szczególnie te z podświetlanymi wskaźnikami (wiem, że to głupie, ale jednak jest w nich coś takiego, że aż chce się je mieć... Usprawiedliwia mnie trochę pogląd, że była to także "złota era hi-fi"... so I`ve heard...

Nie wiem czy już na etapie zakupu wzmacniacza należy wziąć pod uwagę wszystkie te informacje, lecz na wszelki wypadek podam je, te kilka kb chyba forum nie zaszkodzi...
Pomożecie?