To zrób coś żeby zaczęły coś mówić. Np. przeczytaj to co podlinkowałem wcześniej.
Ahaja dał już skrót, ja opisałem to kiedyś nieco szerzej.
OK. Najwyżej się dokupi kiedyś

Kluczowe pytaniaPawelec pisze: Dlaczego z uporem maniaka kombinujesz z DL 103 jak jest to wkładka o małęj podatności (5 x 10[-6] cm/dyne) i wymagałaby dodatkowych zabiegów z Twoim ramieniem. Jest tyle wkładek już tu wymienionych które świetnie zgrają się z Twoim Jelco. Ile wkładek masz osłuchanych na tym ramieniu? Co chcesz osiągnąć przez zmianę wkładki? Czego oczekujesz?

To zrób coś żeby się nie pierdoliło.
To jest powiązane. Cięższe wkładki są generalnie sztywniejsze.
Jednak trzeba pamiętać że to nie reguła więc i tak kluczowa jest podatność dynamiczna.
Taka uwaga do wszystkich: nie zapominajcie że Japończycy (Denon, AT) generalnie mierzą podatność dynamiczną inaczej niż pozostali producenci wkładek. 100Hz kontra 10Hz. Dlatego biorąc do ręki dane katalogowe to nie są komplementarne wartości.
Przecież pisali Tobie koledzy że patrzy się na podatność dynamiczną (dynamic compliance), a nie statyczną...
Nie tylko on

Tzn. można, ale tak jak już wspomniał ahaja, trzeba by zastosować nieco cięższy koszyk i pewnie wspomnianą przeze mnie cięższą przeciwwagę do Jelco SA-250.
Jak na start zabawy z MC LO to trochę za dużo kombinacji tylko po to by się czegoś przekonać.
Dlatego odradzamy.
Komedia

I czego oczekujesz od producentów? Że Tobie wkładkę doradzą?

Jak szukasz samochodu to idziesz do dealera jednej marki i pytasz jaki samochód powinieneś kupić?

Właśnie od tej głupoty chciałbym Sebastiana odciągnąć, żeby pierw doświadczył co to w ogóle jest MC LO zamiast potencjalnie wywalać pieniądze w błoto.
Przypominam że Sebastiam jeszcze nawet nie ma preampa pod MC LO

Bez sensu.
Wybaczcie, ale mi się cierpliwość kończy, bo czuję że wałkujemy to samo, a w praktyce robi się z tego rzucanie grochem o ścianę.
Nie ma sensu przytaczać tutaj fizyki i technikaliów. To wszystko już zostało na forum prostym językiem opisane.
Tym bardziej że Sebastian ma kłopot ze zrozumieniem prawidłowości.
Gradobicie pytań:
Co to znaczy "ciekawa propozycja" dla kogoś kto jeszcze gówno wie na temat tego co chce kupić?
Dlaczego starasz się szukać na własną rękę coś z wyższej półki niż proponowana?
Dlaczego polecane Tobie przez bardziej doświadczonych znajomych (w dobrej wierze) modele wkładek są przez Ciebie odrzucane?
Jakiego kryterium nie spełniają?
Dlaczego są "nieciekawe"?
Pieniądze Ciebie swędzą czy jest jakiś inny powód?