Utwór na nowej płycie szumi i przeskakuje
-
Witam, jestem tu nowy i niestety muszę zacząć od prośby o radę z problemem. Jedna z płyt jakie kupiłem zaczyna szumić gdzieś po 30 sekundach ostatniego nagrania na stronie, a po kolejnych 30 zacina się (zawsze w tym samym momencie). Płyta była nowa, nieużywana. Nie widzę najmniejszego defektu na płycie. Czy powinienem taką płytę reklamować, sprzedawcy przyjmują takie reklamacje? Jak ewentualnie mogę próbować uratować ten utwór?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Przede wszystkim pochwal się jakiego gramofonu i wkładki używasz 

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Utwór na nowej płycie szumi i przeskakuje
MEDION MD 82272. Tak, wiem już jakie to cudo techniki. Z tego co widziałem nie ja pierwszy na tym forum zostałem nim obdarowany. Problem jest taki, że mieszkam z osobą, która mi to sprezenciła i nie mogę się tego tak szybko pozbywać.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Cóż, w takim razie zwalam winę na gramofon i jego igłę. Widocznie nie radzi sobie ona z prowadzeniem igły na końcu Twojej płyty.
Kiepskie wkładki potrafią mieć z tym problem, nawet jakby je zamontować na lepszym ramieniu, z tym że wtedy jeszcze można by pokombinować z regulacją, której w Medionie niestety nie ma.
Albo po prostu zostaw sobie Mediona jako odtwarzacz mp3 i w ramach "połknięcia bakcyla" spraw sobie coś lepszego
Kiepskie wkładki potrafią mieć z tym problem, nawet jakby je zamontować na lepszym ramieniu, z tym że wtedy jeszcze można by pokombinować z regulacją, której w Medionie niestety nie ma.
Nie jesteś pierwszym forumowiczem, który ma z tym problem. Myślę że po wytłumaczeniu wszystko da się załatwić.kacper1916 pisze:Problem jest taki, że mieszkam z osobą, która mi to sprezenciła i nie mogę się tego tak szybko pozbywać.
Albo po prostu zostaw sobie Mediona jako odtwarzacz mp3 i w ramach "połknięcia bakcyla" spraw sobie coś lepszego

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Robert007Lenert
- Kontakt:
To gramofon ,/lub/ i wkladka moga byc az tak zle wykonane by poiawil sie taki problem? Pytam , bo nigdy czegos takiego nie doswiadczylem. A mialem koncem lat 70-tych, przez ponad rok taka "mega skrawarke" jak "Artur stereo"
A wczesniej "Camping stereo".... tez "cud" techniki.

-
Pokombinowałem jeszcze, bo nie mogłem przejść nad tym do porządku dziennego i gra.
Troszeczkę do regulowania tu jest. Zwiększyłem obciążenie do 4 g., zredukowałem anti-skating do 0 i wprawdzie trochę jeszcze na tym fragmencie popierdzi, ale już nic nie przeskakuje.

-
Tak dla świetego spokoju; czy wypoziomowaleś gramofon
(tzn Talerz
)

-
Nie. A jak to zrobić?eenneell pisze:Tak dla świetego spokoju; czy wypoziomowaleś gramofon(tzn Talerz
)

-
Proste! kładziesz "waserwagę" na talerz i obracasz ręcznie- i obserwujesz
(najlepiej małą- mniejszą od średnicy telerza, no i dobrą 
można też użyć bąbelkową

można też użyć bąbelkową

-
No zbyt prosto to się nie kręci, ale teraz nie wiem jak mam to wyregulować. :/
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Masz w ogóle poziomicę?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Starym sposobem przy braku poziomicy jest zastosowanie w zamian kuleczki z łożyska. Warunkiem jest jednak idealnie prosta nie pofalowana płyta lub gładki talerz.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
-
Poziomicy nie mam, ale mam od kogo pożyczyć. Co należy zrobić jak nie będzie równo?
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Oczywiście wypoziomować. Można to zrobić na kilka sposobów. Jeżeli są regulowane nóżki to nie ma problemu. Jeżeli nie to można zakupić regulowane kolce i na nich osadzić gramiaka. Można też kupić regulowaną podstawe. To rozwiązanie jest jednak drogie.
Doraźnie można też podkładać coś pod nóżki gramofonu.
Doraźnie można też podkładać coś pod nóżki gramofonu.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Dla zwykłych ludzi to jednak byłby pierwszy proponowany sposóbJacK pisze:Doraźnie można też podkładać coś pod nóżki gramofonu.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum