Jak w UK to powinni dostarczyc.samuraj pisze:Ale ja nie mieszkam w Polsce
Jak czyścić płyty winylowe?
- nasiaka
A ja gdzieś czytałam, że do czyszczenia można też użyć tych szczotek dla niemowląt, mają bardzo delikatne włosie.
Oczywiście bardzo delikatnie. Miałam pewne obawy, ale ponoć nie rysują płyt.
A orientujecie się gdzie mogę nabyć wodę destylowaną ?
Pytałam w kilku miejscach, mówią cytuję" powinna być w sklepach gdzie prowadzi sie sprzedaż żelazek itd, bo do nich między innymi się jej używa, lub na stacjach paliw"
Ale ta dostępna na stacjach to jest woda demineralizowana ?
Na początku tematu zaznaczone jest że ta demi odpada, a byłby problem gdybym użyła jej na razie zanim nie kupię destylowanej ?
Jakieś skutki ?
Oczywiście bardzo delikatnie. Miałam pewne obawy, ale ponoć nie rysują płyt.
A orientujecie się gdzie mogę nabyć wodę destylowaną ?
Pytałam w kilku miejscach, mówią cytuję" powinna być w sklepach gdzie prowadzi sie sprzedaż żelazek itd, bo do nich między innymi się jej używa, lub na stacjach paliw"
Ale ta dostępna na stacjach to jest woda demineralizowana ?
Na początku tematu zaznaczone jest że ta demi odpada, a byłby problem gdybym użyła jej na razie zanim nie kupię destylowanej ?
Jakieś skutki ?
- Jaskier
Wodę destylowaną można kupić w aptece, ewentualnie przez jakiegoś znajomego lekarza (np. stomatologa). Niestety nie każda apteka chce ją sprzedać, tłumacząc, że to na użytek własny, więc trzeba się nieco nachodzić. Woda demineralizowana też się nadaje. Jest łatwiejsza do kupienia, a nie zaszkodzi płytom.
- nasiaka
No będę szukać tej destylowanej 
Jak demineralizowana nie zaszkodzi to dobrze, to tylko tak na razie bo kupiłam dziś płyty muszę je "przemyć"
Na razie samą wodą demi, a później zrobię sobie ten domowy płyn.
Dzięki Jaskier

Jak demineralizowana nie zaszkodzi to dobrze, to tylko tak na razie bo kupiłam dziś płyty muszę je "przemyć"
Na razie samą wodą demi, a później zrobię sobie ten domowy płyn.
Dzięki Jaskier
- Sindsoron
- Kontakt:
stacje benzynowe : woda demineralizowananasiaka pisze:A orientujecie się gdzie mogę nabyć wodę destylowaną ?
apteki: woda do wstrzykiwań (podwójnie/potrójnie destylowana)
sklep chemiczny: woda destylowana o różnych czystościach
na stacjach kupisz wodę demineralizowaną bo lepszej do auta nie trzeba, jakiejś wielkiej różnicy nie powinno być, ale im czystsza tym lepiej. Demineralizowana nie jest zła i jak masz problem z dostaniem czystszej to może byćnasiaka pisze:Ale ta dostępna na stacjach to jest woda demineralizowana ?
Jakieś skutki ?
Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
- Kusma
ja wiem ze ten watek ma 24 strony ale gdzies tam sie pojawilo info zenasiaka pisze:Na początku tematu zaznaczone jest że ta demi odpada, a byłby problem gdybym użyła jej na razie zanim nie kupię destylowanej ?
Jakieś skutki ?
- podkreslam dobra a nie byle jaka kupiona na byle jakiej stacji;dobra demineralizowana tez sie nadaje
najlepiej tego problemu nie miec, wcale nie jest tak trudno o destylke...
Nie bulwersuj się tak forumowiczu... to tylko moja subiektywna opinia :D
-
Po wodzie demineralizowanej (jak i po destylowanej) po odparowaniu nie powinien zostać żaden slad! Na lusterko kapnac kropelke i poczekac , az wyschnie...
Ostatnio zmieniony 03 sty 2012, 16:28 przez eenneell, łącznie zmieniany 1 raz.
- Kusma
nie wiem niech wypowie sie ktos kto chemie zna nie tylko z liceum... bo to kwesta reakcji chemicznych...
woda "demi" jest pozbawiona osadow nieorganicznych - np wapnia i zelaza
woda destylowana jest pozbawiona osadow takze biologicznych, ktore takze jak mineraly pozostaja na plycie i gromadza niezbyt przyjemne ladunki elektrostatyczne
ale nich ktos lepszy z chemii to wytlumaczy nigdy tego przedmiotu nie lubilem...
woda "demi" jest pozbawiona osadow nieorganicznych - np wapnia i zelaza
woda destylowana jest pozbawiona osadow takze biologicznych, ktore takze jak mineraly pozostaja na plycie i gromadza niezbyt przyjemne ladunki elektrostatyczne
ale nich ktos lepszy z chemii to wytlumaczy nigdy tego przedmiotu nie lubilem...
Nie bulwersuj się tak forumowiczu... to tylko moja subiektywna opinia :D
- Jaskier
Re: Jak czyścić płyty winylowe?
Mały offtop:
eenneell pisze:Po wodzie "demi" (jak i po "dest")
Chłopaki, co to za nowomowa? Lenistwo czy wygodnictwo? Odrobinę szacunku dla języka ojczystego...Kusma pisze: woda "demi"
-
- nasiaka
Jak już jesteśmy tacy dokładni, to na forum nie tylko chłopaki.Jaskier pisze:Chłopaki, co to za nowomowa? Lenistwo czy wygodnictwo? Odrobinę szacunku dla języka ojczystego...

W sumie przyznam się, żadna to moda po prostu wygoda
-
Rozumiem, że Jaskier ( w tym wypadku) zwracał uwagę "błądzącym", czyli nam "chłopakom"
Panie były w" porządku"
Widac "sexizm" jest mu obcy
( i nie leci parytetami w tej materii)
Sorki za OT

Widac "sexizm" jest mu obcy

Sorki za OT
Ostatnio zmieniony 03 sty 2012, 17:53 przez eenneell, łącznie zmieniany 1 raz.
- nasiaka
- Jaskier
Na zakończenie OT:
eenneell dobrze zrozumiał posta, adresowałem go do dwóch zacytowanych "chłopaków"
, nasiaka nie czuj się dotknięta ani pominięta. Choć, korzystając z okazji, generalnie apeluję do wszystkich o poprawną polszczyznę.
Wiem, że to czepialstwo, ale jestem uczulony na tym punkcie.
Koniec OT
eenneell dobrze zrozumiał posta, adresowałem go do dwóch zacytowanych "chłopaków"

Koniec OT
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Popieram w całej rozciągłości , z doświadczenia wiem że nie widać oraz przede wszystkim nie słychać różnicy po umyciu wodą destylowaną bądź demineralizowaną.Sindsoron pisze:
na stacjach kupisz wodę demineralizowaną bo lepszej do auta nie trzeba, jakiejś wielkiej różnicy nie powinno być, ale im czystsza tym lepiej. Demineralizowana nie jest zła i jak masz problem z dostaniem czystszej to może być
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT