Sety od Ahaji w drodze, więc można już coś napisać.
Założyliśmy z paroma forumowymi kolegami małą spółdzielnię pod tytułem Nuda mini.
Ja podjąłem się dość karkołomnego zadania skompletowania i fizycznego wykonania, korzystając z setów ahaji, pięciu przedwzmacniaczy.
Tak sobie pomyślałem, że może relacja z budowy będzie ciekawa. Dawno nie robiłem żadnej relacji

Wszystkie urządzenia oczywiście elektronicznie będą identyczne. No prawie. Jeden zestaw będzie trochę rozbudowany. Ale to niespodzianka na koniec. Mechanicznie każda realizacja jest inna. Każdy przedwzmacniacz będzie zmontowany w inny sposób, w innej obudowie.
Na początek parę informacji związanych ze źródłami zakupów:
Wszystkie obudowy zamówiliśmy w firmie modushop.pl. Wykonywaliśmy u nich napisy, a także obróbkę CNC. Kontakt z firmą bardzo dobry. Chyba lekko się zaprzyjaźniliśmy, bo żeby zrealizować zamówienie potrzeba było paru telefonów i parunastu maili

Czas realizacji z wykonaniem napisów i obróbką CNC to około 2 tygodnie od pierwszego kontaktu do odbioru przesyłki od kuriera.
Przetestowaliśmy także procedurę zwrotu. Zwrot był z mojej winy. Po prostu zamówiłem nie to co trzeba. Zero problemów, a nawet bardzo duży plus.
Trafa pochodzą z firmy toroidy.pl. Cztery są w wersji audio. Jedno zwykłe. Zobaczymy czy będzie różnica. Trafa w wersji audio mają dodatkowe wyprowadzenie masy ekranu do połączenia z masą urządzenia. Na trafa audio mieliśmy czekać dwa tygodnie, ale doszły w tydzień. Wykonanie bardzo dobre. Wyprowadzenia opisane. Po prostu wszystko OK.
Op-ampy zamówiliśmy w firmie tme.eu. Jestem wyczulony na punkcie oryginalności elementów elektronicznych, w szczególności półprzewodników,
Historia zna duże wtopy także na elementach biernych. Patrz - podrabiane kondensatory w DAT-ach SONY.
Bardzo niedawno temu trafiłem lewe op-ampy (kupione w zestawie z innymi elementami jako set) warte po 50gr które owszem działały,
ale parametry miały od sasa do lasa. Nijak nie dało się wyregulować urządzenia. A niby miały nadruki szanowanej firmy.Dlatego tranzystory, czy układy scalone zawsze zamawiam w zaufanych firmach.
Do tego pełno różnych śrubek, przewodów, gniazd, a także narzędzi. To już bardzo różnie jak się trafiło na Allegro.
CDN.....