Regsoft pisze: 0.25mV to jej znamionowe napięcie. To są stałe parametry generatora.
No nie, nie do końca. Formalnie rzecz biorąc, napięcie wyjściowe jest również zależne od igły.
Jednak w praktyce przy wkładkach z niewymienialnymi lub stale zespolonymi igłami (jak MC LO) można przyjąć że jest to wszystko jedno i to samo
Regsoft pisze: Nie wiem o co chodziło Wojtkowi z tą impedancją.
A co tu wiedzieć? Kolega nie wiedział jaka jest impedancja wewnętrzna wkładki Sony to mu odpisałem. Na te słowa konkretnie:
mcemsi pisze: Dlaczego ?
Poziomu za wysokiego to ona nie ma , fakt tylko 0.165mV , impedancji wewnętrznej podanej nigdzie nie widzę , być może jest wysoka.
W kwestii "głośności" jednak nie ma to większego znaczenia (bo i tak nie mamy przecież wpływu na impedancję wewnętrzną generatora).
Kluczowe kwestie determinujące głośność wkładki: napięcie wyjściowe (jako wynik ustandaryzowanej metody pomiarowej), czułość wejścia preampa i gain preampa.
Powyżej pokazałem, że czułość na wejściu Phono MC Pioneera A-70 (nowego) ma wyższą wartość niż zmierzone napięcie wkładki Sony.
Napięcie Denona mieści się akurat na tym samym poziomie co czułość wejścia (odpowiednio 0.25mV i 0.24mV).
Wierzcie lub nie, to serio nie jest przypadek
mcemsi pisze: Od kilku postów próbuję sie dowiedziec czy np. impedancja wewnętrzna ma wpływ na poziom sygnału wyjściowego z wkładki MC .
Nie jest tak , że czym wyższa impedancja wewnętrzna tym niższy poziom wzmocnienia na wyjściu , niezależnie od nieznamionowanego napięcia?
Od kilku postów Regsoft próbuje Tobie wyłożyć, że nie ma to znaczenia
mcemsi pisze: O żeby daleko nie szukać - DL-103 a DL-103R (i znowu ten Denon z uporem maniaka

ale tym razem to przypadek) , w jednej impedancja 40ohm w drugiej impedancja 14ohm , poziom wyjściowy podobny - zagrają podobnie głośno ?
Tak jest. Bo poziom wyjściowy mają podobny.