Pokrywa
-
- chudy_b
- dongregorio
- Gramofon: Technics SL-Q2
- Marekbroda
- Gramofon: SABA 350
Re: Pokrywa
Może pokaże mój sposób na pękniętą
i porysowana pokrywę.Pęknięcie spowodowało że chciałem ją wymienić ale jak wiadomo to nie takie proste.
Do tego pęknięcie nie na środku ,tylko przesunięte trochę w prawo.Kupno pokrywy po kilku próbach upadło.Wpadł mi za to pomysł na zrobienie tabliczki zasłaniającej pęknięcie.Rozmiar tabliczki był wymuszony przez to, że chciałem żeby była na środku i przykryła całe pęknięcie.
Tabliczka to płtka ze szczotkowanego aluminium przyklejonego do 2mm czarnego pleksi.Napis jest wygrawerowany w aluminium aż do pleksi.Bardzo ładnie i estetycznie się prezentuje.Pozostało wypolerować troszkę pokrywę i problem rozwiązany.Koszt 23zł
Od i cała historia ,może komuś pomoże rozwiązać nie rozwiązywalny problem 

SABA 350 full automatic- to nie szwedzki samochód z automatyczna skrzynia biegów.
-
Pokrywa
Pokrywy nie były wykonywane z pleksiglasu tylko z przeróżnych tworzyw transparentnych.Rećzne polerowanie to mordęga i NIGDY nie wyjdzie dobrze.Niektóre tworzywa sa b.trudno polerowalne i wole teraz sprawy pozostawić fachowcom.Wstepnie szlifuję wodnym papierem 800 /1500/2000 ale nie koliscie a papier na klocku z filce +sporo wody az do zlikwidowania głębokich rys a potem do równomiernego zmatowania.Jak gotowa to do lakiernika samochodowego ktory za 15-20 zł profesjonalną polerką wyprowadzi.Pokrywa musi byc podparta na bloku styropianu
Ewentualnych pęnięc nie kleimy cjanopanami czy klejami na bazie acetonu tylko klejem Cosmofen PMMA ktory daje b.dobra przyczepność i przezroczystośc spoiny.Klej ma gęstośc miodu i niestety nie mam mozliwości penetrowania waskich szczelin.Przy krawędziach zabezpieczamy pokrywe zółta tasma malarska a po wyschnieciu dobrym czyli po 48 godzinach papier ścierny a potem polerka.Pokrywy ostatnio osiagaja ceny astronomiczne i czesto trzeba zamaskowac o ile mozna co Kolega opisał i obfocił we wczesniejszym poście .
Pozdrawiam T
PS cjanopan nie trzyma za mocno a spoina potrafi zrobic się mleczna i krucha.Pamietamy o zabezpieczeniu powierzchni tasmą.Ślady kleju są b.trudne do usuniecia a często niemożliwe.
Ewentualnych pęnięc nie kleimy cjanopanami czy klejami na bazie acetonu tylko klejem Cosmofen PMMA ktory daje b.dobra przyczepność i przezroczystośc spoiny.Klej ma gęstośc miodu i niestety nie mam mozliwości penetrowania waskich szczelin.Przy krawędziach zabezpieczamy pokrywe zółta tasma malarska a po wyschnieciu dobrym czyli po 48 godzinach papier ścierny a potem polerka.Pokrywy ostatnio osiagaja ceny astronomiczne i czesto trzeba zamaskowac o ile mozna co Kolega opisał i obfocił we wczesniejszym poście .
Pozdrawiam T
PS cjanopan nie trzyma za mocno a spoina potrafi zrobic się mleczna i krucha.Pamietamy o zabezpieczeniu powierzchni tasmą.Ślady kleju są b.trudne do usuniecia a często niemożliwe.
- dongregorio
- Gramofon: Technics SL-Q2
Kolego - cofnij się na stronkę wsteczchrzan49 pisze:Rećzne polerowanie to mordęga i NIGDY nie wyjdzie dobrze.

Gramofon: Technics SL-Q2
Wzmacniacz: Pioneer A-119
Equalizer: Pioneer GR-555
CD-Player: Pioneer PD-4500
Wzmacniacz: Pioneer A-119
Equalizer: Pioneer GR-555
CD-Player: Pioneer PD-4500
-
Kolego Dongregorio.Jak wygląda reczna polerka i jej efekty wiem doskonale.Koledze gratuluję ale jak mawiają za Bugiem;Rabota durak ljubit a durak rabotu!Domowe polerowanie nie warte nakałdów pienięznych oraz czasu.Efekt niezly ale mechaniczna polerka wyglada lepiej.
Pozdrawiam Tomasz
Pozdrawiam Tomasz
- spanish_inq
- Gramofon: Technics SL-QD33
Cześć,
zachęcony przez dongregorio podjąłem się wypolerowania swojej porysowanej pokrywy (od SL-QD33). Zredukowałem liczbę potrzebnych elementów do jednej tubki pasty do reflektorów K2 Lamp Doctor oraz papieru wodnego ściernego 1500 i 2000. Efekty, jak na 1-1,5h pracy cieszą oko
Ten specyfik jest fajny jeszcze dlatego, że jest bezproblemowy; nie trzeba np. drogiej gąbki wykonanej w kosmicznej technologii, innego specyfiku przed i po, tubka mówi wprost o używaniu domowych artykułów.
Po zmatowieniu:
Po polerowaniu:
zachęcony przez dongregorio podjąłem się wypolerowania swojej porysowanej pokrywy (od SL-QD33). Zredukowałem liczbę potrzebnych elementów do jednej tubki pasty do reflektorów K2 Lamp Doctor oraz papieru wodnego ściernego 1500 i 2000. Efekty, jak na 1-1,5h pracy cieszą oko

Ten specyfik jest fajny jeszcze dlatego, że jest bezproblemowy; nie trzeba np. drogiej gąbki wykonanej w kosmicznej technologii, innego specyfiku przed i po, tubka mówi wprost o używaniu domowych artykułów.
- pokrywa do wanny i trochę tarcia (na mokro) 1500, potem 2000, nie spędziłem nad tym dużo czasu;
- do sucha i odtłuszczenie/oczyszczenie powierzchni (proszą na tubce K2)
- zwykłą gąbką (nową) do naczyń można nakładać (tubka mówi o szmatce lub gąbce) i polerować do pożądanego efektu
- na koniec mikrofibrą usunięcie i dopolerowanie resztek
Po zmatowieniu:
Po polerowaniu:
- darasXL
- Gramofon: Technics SL-1500
Graty kolego,efekt naprawdę świetny...
Szkoda,że nie zrobiłeś foty gramiaka przed polerką (tak jak na końcu),ale i tak jest fajowo
Szkoda,że nie zrobiłeś foty gramiaka przed polerką (tak jak na końcu),ale i tak jest fajowo

Technics SL 1500/Shure M95ED;AT-120E/Musical Fidelity V90-LPS/Marantz PM7000/Sony TA F550ES/Sony CDP 997/Dynaudio Audience 42
- spanish_inq
- darasXL
- Gramofon: Technics SL-1500
Widzisz,i tutaj widać cały progres...spanish_inq pisze:Znalazłem takie po zakupie zrobione, przed rozebraniem.
pozakupie.JPG

Zaj......e!
Chyba sam skorzystam z Twojej technologii...

A czym odtłuszczałeś?
Technics SL 1500/Shure M95ED;AT-120E/Musical Fidelity V90-LPS/Marantz PM7000/Sony TA F550ES/Sony CDP 997/Dynaudio Audience 42
- spanish_inq
Tutaj zaczął dongregorio, ja trochę pozmieniałem jego metodę, bez tego bym się nawet nie zabierał (szlifierką bez kabiny prysznicowej

Mi zajęło z 1,5h i trochę mniej elementów wykorzystałem

- spanish_inq
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
A robiłeś też boki albo od wewnątrz czy tylko od góry? Ja też ostatnio polerowałem ale bałem się ruszać cokolwiek oprócz góry...