"Złe" dostarczanie mocy do głośników... ?
- spanish_inq
- Gramofon: Technics SL-QD33
"Złe" dostarczanie mocy do głośników... ?
Cześć,
czy może ktoś coś podpowiedzieć na taki kłopot... (wzmacniacz Onkyo A-8250)
Wróciłem do domu, włączyłem gramofon, a tu dźwięk jakoś tak bardziej z lewej. Dziwne.
Nowa igła, może to coś z połączeniem, więc włączam CD, również problem występuje, czyli nie źródło.
Przystawiam ucho do głośników i mam wrażenie, że albo wszystkie w prawym grają ciszej,
albo tylko niskotonowy. Dotknąłem membrany, czuć drgania.
I teraz meritum: myślę sobie, sprawdzę na słuchawkach i Sting też jakoś tak bardziej z lewej.
Przekręcam wtedy pokrętło sterowania Output, z głośników OFF na A, i, o zgrozo, prawie nie grają!
Wtedy na B (cisza, bo ich nie ma), z powrotem na A, trochę lepiej.
Generalnie zmiana pokrętła Speakers na OFF/A/B nie jest powtarzalna, tzn. ustawienie podłączonego zestawu A raz działa średnio (jeden głośnik nie domaga), a raz źle, tzn. prawie nic nie słychać. Dociśnięcie pokrętła powoduje wyraźne zmiany w natężeniu dźwięku.
Co się może dziać?
czy może ktoś coś podpowiedzieć na taki kłopot... (wzmacniacz Onkyo A-8250)
Wróciłem do domu, włączyłem gramofon, a tu dźwięk jakoś tak bardziej z lewej. Dziwne.
Nowa igła, może to coś z połączeniem, więc włączam CD, również problem występuje, czyli nie źródło.
Przystawiam ucho do głośników i mam wrażenie, że albo wszystkie w prawym grają ciszej,
albo tylko niskotonowy. Dotknąłem membrany, czuć drgania.
I teraz meritum: myślę sobie, sprawdzę na słuchawkach i Sting też jakoś tak bardziej z lewej.
Przekręcam wtedy pokrętło sterowania Output, z głośników OFF na A, i, o zgrozo, prawie nie grają!
Wtedy na B (cisza, bo ich nie ma), z powrotem na A, trochę lepiej.
Generalnie zmiana pokrętła Speakers na OFF/A/B nie jest powtarzalna, tzn. ustawienie podłączonego zestawu A raz działa średnio (jeden głośnik nie domaga), a raz źle, tzn. prawie nic nie słychać. Dociśnięcie pokrętła powoduje wyraźne zmiany w natężeniu dźwięku.
Co się może dziać?
- Cracker
Re: "Złe" dostarczanie mocy do głośników... ?
Przeczyścić pokrętła, to pierwsze co powinieneś zrobić.
Just take those old records off the shelf
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
I'll sit and listen to 'em by myself
Today's music ain't got the same soul
I like that old time rock and roll
- spanish_inq
Dziękuję. Obejrzałem trochę Youtube, tam ludzie robią to wtryskując specjalne płyny do takich przełączników.
Czy to jest dobra metoda i czy chodzi mniej więcej o taki spray?
http://allegro.pl/spray-kontakt-pr-do-c ... 71596.html
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
- spanish_inq
Na tyle na ile udało mi się dojrzeć, jest to jakiś ALPS, a wygląda tak jak poniżej. Czy ktoś wie, jak się do tego zabrać i zechciałby się podzielić wiedzą?

Czterostopniowy rotowany (OFF/A/B/A+B) Czy muszę go rozbierać? Od drugiej strony lutów jest bardzo dużo, ale wydaje mi się, że osłona jest na czterech skrajnych osadzona.
- Qbuś
Wtłocz przez te "dziurki", otworki płyn "Kontakt PR" i kilka razy przełącz we wszystkie położenia, jeżeli dziurki są malutkie, ja stosuję cienką igłę do strzykawki założoną na słomkę od płynu z kawałkiem "redukcji średnicy" np. z izolacji przewodu typu "DY"
. Ostrze igły najlepiej stępić, można ją wyginać i kształtować tak, żeby mieć najlepszy dostęp do szczelin. Nadmiar płynu może wypływać różnymi miejscami, najlepiej go wytrzeć "patyczkami kosmetycznymi. Nie ma to żadnego negatywnego wpływu na elektronikę, ale może powodować unoszący się "zapach" nie przez każdego lubiany
.
Tak wygląda moja "końcówka do wpsikiwania" -

Ostatnio "ratowała" Techncsa SU-7700 i dotarła do wszystkich potencjometrów, przełączników, isostatów, bez konieczności rozbierania, wylutowywania czegokolwiek
Ps. Miał taką samą przypadłość jak twój, tylko na selektorze magnetofonów.

Tak wygląda moja "końcówka do wpsikiwania" -

Ostatnio "ratowała" Techncsa SU-7700 i dotarła do wszystkich potencjometrów, przełączników, isostatów, bez konieczności rozbierania, wylutowywania czegokolwiek

Ps. Miał taką samą przypadłość jak twój, tylko na selektorze magnetofonów.
- spanish_inq
- spanish_inq
- Qbuś