DUAL 1228 problem z automatyką
- radek229
Witam! Zakupiłem sprzęt z tej aukcji http://allegro.pl/dual-cs-1228-shure-m9 ... 71486.html dzisiaj go odpaliłem i oglądając filmy na youtube, jest to gramofon automatyczny? U mnie jednak gdy włączam start ramie tylko się podnosi a nie wędruje na płytę, czyli coś jest nie tak? Bo jak zmieniam na stop ramie samo powraca. Co myślicie, odsyłać sprzedawcy?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Możliwe że automat się "zawiesił"
Pokręć trochę talerzem czy ramieniem wte i wewte przy wyłączonym z sieci gramofonie, może zaskoczy.
Zapytaj się też sprzedawcy czy u niego automatyka działała (aczkolwiek trzeba liczyć się z tym, że facet może skłamać)

Zapytaj się też sprzedawcy czy u niego automatyka działała (aczkolwiek trzeba liczyć się z tym, że facet może skłamać)

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie rozumiem.eenneell pisze:No i zapytaj - co nazywa "IGIEŁKĄ"
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
tu jest odp;
opis stanu "gramofonu" - w tytule aukcji...radek229 pisze:zakupiłem sprzęt z tej aukcji http://allegro.pl/dual-cs-1228-shure-m9 ... 71486.html
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Aaa już czaję, wyraz w tytule aukcji. Cóż, niedziałającej automatyki do "igiełki" bym nie zaliczył, ale daje to szansę na to, że automat działał jeszcze u sprzedawcy.
Sam wiesz jak to jest z tymi Dualami. Mechanika automatyki lubi się "przestawiać" w transporcie
Sam wiesz jak to jest z tymi Dualami. Mechanika automatyki lubi się "przestawiać" w transporcie

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Albo zepsućWojtek pisze:Mechanika automatyki lubi się "przestawiać" w transporcie

Jeśli proste czynności "naprawcze" typu:
nie pomogą = to coWojtek pisze:Pokręć trochę talerzem czy ramieniem wte i wewte przy wyłączonym z sieci gramofonie, może zaskoczy

Pewnie tam coś "wyskoczyło" z jakiejś prowadnicy/ dzwigni... niby proste...
Wina jest po str sprzedawcy; albo coś zataił, albo zle zapakował

radek229 - tu (niestety)decyzja należy do Ciebie

- Jaskier
Najlepiej puść całą jedną stronę płyty, niech ramię dojdzie do końca i samo wróci. Niech gramofon dokończy cykl automatycznego powrotu, powinno pomóc.
-
to prawda!
Jeżeli Pan "Igiełka" dobrze pakował to mógł podokręcać śruby "zawieszenia" na czas transportu"- no niby to nie ma związku z automatyką, ale co Ci szkodzi zrobić wszystko "na spokojnie" po kolei -czyli ściągnij instrukcje ...
Jeżeli Pan "Igiełka" dobrze pakował to mógł podokręcać śruby "zawieszenia" na czas transportu"- no niby to nie ma związku z automatyką, ale co Ci szkodzi zrobić wszystko "na spokojnie" po kolei -czyli ściągnij instrukcje ...
- radek229
Re: DUAL 1228 problem z automatyką
Puściłem stronę od początku do końca, poruszałem też talerzem i ramieniem, z powrotem ramienia nie ma problemu, ale dalej się nie załącza, czekam na odpowiedz sprzedawcy mam nadzieje, że się dogadamy, jakąś rekompensatę bo da się z tym żyć, więc na razie nie będę zaglądał do wnętrzności, choć być może naprawa jest banalna.
-
A sprawdz czy tak samo jest (czyli nie rusza) z opuszczoną i z podniesioną dzwignią ramienia 

- radek229
Nic to nie zmienia, gdy lekko się podniesie po włączeniu start, wtedy lekko drga jak by chciał ruszyć, chociaż ramię chodzi bardzo lekko to nie rusza.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A jak w trakcie odtwarzania użyjesz funkcji stop to ramię też powraca? Pytam bo chcę wykluczyć wszystkie opcje.
Może faktycznie problem dotyczy jedynie autostartu.
Może faktycznie problem dotyczy jedynie autostartu.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- radek229
-
Nie wiem czy to problem z automatyką (wszak jest przewidziana zmieniarka) - może tak ma być
Zrobiłem tak; nastawiłem drugi utwór "manualnie", a teraz "skurczybyk" odtwarza po raz 5 stronę
i chyba zacznie 6 raz
Na "automacie" wyłącza się -normalnie- po stronie

Zrobiłem tak; nastawiłem drugi utwór "manualnie", a teraz "skurczybyk" odtwarza po raz 5 stronę

Na "automacie" wyłącza się -normalnie- po stronie