Tylko w wypadku, gdy ktoś się uprze lub nie chce/nie może kupić wzmacniacza osobnego. Wtedy raczej nie ma wyjścia i taki zakup to jedyna możliwość. Ale owszem, warto edukować, wzmacniacz z sekcją phono i głośniki pasywne to lepszy wybór. Sam mam nadzieję odejść wkrótce z moich aktywnych.
Gramofon z głośnikiem
- spanish_inq
- Gramofon: Technics SL-QD33
Re: Gramofon z głośnikiem
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
No well.. temat "gdzie wola tam droga" to, to jednak nie jest
Bardziej to widzę w dziale filozoficznym, ale nie mamy takiego
, choć jest komputerowy i o sprzęcie do realizacji też coś się znajdzie na siłę.
Temat przypomina trochę rozważania hi-endowe w dziale gramofon za 150 oraz rozważania nad jakością opampów vivanco w temacie o husarii. Czyli weselnie tym to casem sie nie siwo..
Kamil z sympatią całą dla Ciebie przecież, ale w tym wypadku zapraszamy do działu Sony, bowiem nie mamy tam jeszcze tematu "Walkman - z czym się to je"

Temat przypomina trochę rozważania hi-endowe w dziale gramofon za 150 oraz rozważania nad jakością opampów vivanco w temacie o husarii. Czyli weselnie tym to casem sie nie siwo..
itd... itp...
Kamil z sympatią całą dla Ciebie przecież, ale w tym wypadku zapraszamy do działu Sony, bowiem nie mamy tam jeszcze tematu "Walkman - z czym się to je"

- Regsoft
Bardzo słuszna uwaga

Człek który polecił komputerowe głośniki aktywne, sam będąc nowy na forum, dopiero co przepłacił za wkładkę bo go niecierpliwość zżarła zamiast spokojnie poczytać i podyskutować przed zakupem

Jasne, że nie masz co liczyć na to, że pomysł z aktywnymi głośnikami komputerowymi znajdzie poparcie wśród starych wyjadaczy winylowych

- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Głośniki aktywne do gramofonu można zaakceptować tylko w sytuacji kiedy ktoś już takowe posiada i chwilowo chce się wstrzymać z zakupem normalnego wzmacniacza.
Microlab + Vivanco to tak marny zestaw, że pierwszy z brzegu budżetowy wzmacniacz Hi-Fi + pierwsze z brzegu kolumny podstawkowe rozgniatają go na miazgę. Kupując sobie taki zestaw fundujesz sobie marny wzmacniacz, marne głośniki i marny przedwzmacniacz.
Poczytaj sobie tematy "Wzmacniacz do xx zł" i "Kolumny do xx zł".
Microlab + Vivanco to tak marny zestaw, że pierwszy z brzegu budżetowy wzmacniacz Hi-Fi + pierwsze z brzegu kolumny podstawkowe rozgniatają go na miazgę. Kupując sobie taki zestaw fundujesz sobie marny wzmacniacz, marne głośniki i marny przedwzmacniacz.
Poczytaj sobie tematy "Wzmacniacz do xx zł" i "Kolumny do xx zł".
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Cały zestaw wart kilka płyt z biedry.
Co ty tam będziesz puszczał ? Winyle z koszyka "wszystko po 5 pln" ?
Co ty tam będziesz puszczał ? Winyle z koszyka "wszystko po 5 pln" ?
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- spanish_inq
- Gramofon: Technics SL-QD33
No dobrze, czuję się skarcony

Kurka, jak ktoś pisze, że ma igłę od JICO i sprzedał ich setki, na eBay, przez wiele lat, to przepraszam,
ale nie czułem tu ściemy. W tym przypadku założyłem, że to, co tam jest napisane, to prawda, bo dlaczego nie?
Jak kupuję maślankę straciatella w sklepie, to nie czytam najpierw forum w poszukiwaniu spisku, czy producent
nie daje przypadkiem produktu czekoladopodobnego zamiast czekolady wbrew opisowi na kartonie. Zwykle takiego
by z półki szybko zdjęli, tutaj, w przypadku Thakkera i JICO coś zawiodło i proceder dalej się kręci.
Zauważyłem jedną rzecz, która mam nadzieję w pewnej postaci przyjdzie mi z czasem.
Wy macie już jasno ukierunkowane upodobania/pogląd na to, jak nawet minimalny zestaw z gramofonem powinien wyglądać i nie dopuszczacie od tego odstępstw.
Jak twórca wątku pisał, ma mało miejsca, kasy, etc. więc zacząłem sugerować głośniki aktywne, czując, że w tym konkretnym przypadku, dla tej konkretnej osoby to będzie ok.
I tu właśnie chyba był błąd. Bo dopuszczanie wg Was aktywnych głośników to zło z którym trzeba walczyć; rozumiem dlaczego: żeby nie wprowadzać od początku złych nawyków i pokazać ludziom, że nie trzeba kupować współczesnej taniej chińszczyzny; odrobina wysiłku i wzrost kosztów się opłaci na przyszłość, tzn. nie należało w ogóle wspominać o głośnikach aktywnych (ja sobie też muszę wybić je trochę z głowy, bo całkiem je lubiłem)
Czasami można też nieco delikatniej

- Myszor
- Gramofon: PD-300
No niby tak. Przepraszam. Ale kurde w winylach najważniejsze są winyle. Płyty znaczy.
Wszyscy wiemy ile kosztują.
Zatem przebijanie się na jak najtańszy pre czy kolumny nie ma żadnego sensu.
Chyba że to forum darmowego mp3 z netu a ja nie zajarzyłem...
Nie rozumiem ludzi co rozwiązują dylematy behringer czy vivanco.
Jeden winyl Floydów rozpierd... budżet.
Wszyscy wiemy ile kosztują.
Zatem przebijanie się na jak najtańszy pre czy kolumny nie ma żadnego sensu.
Chyba że to forum darmowego mp3 z netu a ja nie zajarzyłem...
Nie rozumiem ludzi co rozwiązują dylematy behringer czy vivanco.
Jeden winyl Floydów rozpierd... budżet.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- Regsoft
Słusznie

Po namyślę nie skomentuję tego bo może zrobiłoby Ci się przykro a nie chciałbym Cię zniechęcać

Czy zdajesz sobie sprawę z czego te "upodobania/poglądy" się biorą?

Tu nie chodzi o to abyś czuł tylko wiedział

Nic sobie na siłę nie wybijaj. Przyjmij potencjalną możliwość wejścia na wyższy poziom jakości dźwięku. Jeśli uznasz to za zasadne i masz taką możliwość to sprawdź to własnousznie. Wyciągnij wnioski i poczuj radość z muzyki

Forum może pomóc Ci oszczędzić czas i pieniądze. Trzeba tylko chcieć skorzystać. I nie śpieszyć się

- henrykbrodaty
- Gramofon: Technics SL-DD33
Skoro już mowa o sprzęcie, to znalazłem wzmacniacz Aiwa MX-Z5000M. Za namową większości stwierdziłem, że może jednak kupię jakiś używany wzmacniacz, a o miejsce w pokoju będę się martwić później. Jest jede problem, bo nie wiem, czy jest to godny polecenia wzmacniacz i czy będzie wszystko hulać. Niby jest do połączenia z gramofonem, ale wolałbym się upewnić, bo nigdzie na forum nie znalazłem o nim wątku.
- Obywatel
Hi-End to to nie jest, ale na pewno lepiej zagra niż głośniki komputerowe + Vivanco.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
- henrykbrodaty
- Regsoft
- Obywatel

To ja już zupełnie nie rozumiem. Chcesz się pakować w słaby wzmacniacz nie będąc nawet przekonanym czy ma przedwzmacniacz

Jeśli ma wejście PHONO, to znaczy, że ma przedwzmacniacz, ale jak słusznie zauważył Regsoft trudno powiedzieć jakiej jest on jakości.
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:

Z drugiej strony ten Z5000M to bużetówka ze słabymi notowaniami, raczej doradziłbym poszukanie czegoś innego.
- henrykbrodaty