Gramofon do 500 zł
- Sindsoron
- Kontakt:
Dobry, używany gramofon do 500zł?
ja na Twoim miejscu brałbym tego Technicsa SL-Q2, bo najlepiej wypada, a jak nie jego to Akai, choć cena ciut wysoka jak za ten model
Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Ten SL-Q2 sprzedaje komis, więc sam właściciel pewnie chciał za niego mniej 
Można powalczyć o Micro Seiki albo skusić się na Akai. Pioneerek PL-514 jest tutaj na dole stawki (ale nie jakoś mocno).
NAD 5120 to faktycznie dość nietypowa konstrukcja, ale potrafi dobrze zabrzmieć, o ile dobrze się go ustawi (a ze względu na budowę ramienia, mamy tu trochę więcej krytycznych ustawień niż tylko nacisk i antyskating). Przynajmniej jest to egzemplarz z późniejszą wersją ramienia. Przeważało stosowanie pierwszej wersji nietypowego ramienia płaskiego w tym modelu. Sprawiało ono ponoć więcej problemów, przez co NAD pokusił się o redesign tej części.
Masa plastiku, zbudowane trochę jak zestaw Lego, produkcja Czechosłowacka z 80's, talerz ma w sobie więcej gumy niż metalu (co akurat nie jest złym pomysłem). Ogółem mimo tego, że to NAD, to nie był to model celowany w audiofili, raczej dla ówczesnego Kowalskiego (czy też Smitha
).
Kiedyś jeden forumowicz miał problem z tym gramofonem, też miał późniejszą wersję z ramieniem "rurkowym".
Pomimo prób wyregulowania, stanęło na tym, że ramię było uszkodzone i nasz bohater odzyskał wydane pieniądze od sprzedawcy.
Link do wątku.
Z tego co kojarzę to Tomek z winylowo.com chyba użytkuje takiego NADa

Można powalczyć o Micro Seiki albo skusić się na Akai. Pioneerek PL-514 jest tutaj na dole stawki (ale nie jakoś mocno).
NAD 5120 to faktycznie dość nietypowa konstrukcja, ale potrafi dobrze zabrzmieć, o ile dobrze się go ustawi (a ze względu na budowę ramienia, mamy tu trochę więcej krytycznych ustawień niż tylko nacisk i antyskating). Przynajmniej jest to egzemplarz z późniejszą wersją ramienia. Przeważało stosowanie pierwszej wersji nietypowego ramienia płaskiego w tym modelu. Sprawiało ono ponoć więcej problemów, przez co NAD pokusił się o redesign tej części.
Masa plastiku, zbudowane trochę jak zestaw Lego, produkcja Czechosłowacka z 80's, talerz ma w sobie więcej gumy niż metalu (co akurat nie jest złym pomysłem). Ogółem mimo tego, że to NAD, to nie był to model celowany w audiofili, raczej dla ówczesnego Kowalskiego (czy też Smitha

Kiedyś jeden forumowicz miał problem z tym gramofonem, też miał późniejszą wersję z ramieniem "rurkowym".
Pomimo prób wyregulowania, stanęło na tym, że ramię było uszkodzone i nasz bohater odzyskał wydane pieniądze od sprzedawcy.
Link do wątku.
Z tego co kojarzę to Tomek z winylowo.com chyba użytkuje takiego NADa

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Dobry, używany gramofon do 500zł?
Dziękuję panowie- rozumiem,że powinienem negocjować cenę Technicsa i Micro Seiko? a jaka byłaby uczciwa cena wg Was?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Technics SL-Q2, w zależności od stanu i zamontowanej wkładki, powinieneś próbować dojść do obniżenia ceny do ok. 400 złotych.
Micro Seiki do negocjacji? Nie powiedziałbym. Nie jest to zbyt powszechny model u nas, a jest bardzo dobry, więc wg mnie cena 450zł jest OK w tym wypadku, tym bardziej że zgodnie z opisem ma ona zamontowaną nową (bądź prawie nową) igłę.
Jednakże aukcja ta ma też licytację, także można spróbować wywalczyć niższą cenę niż cena "kup teraz"
Micro Seiki do negocjacji? Nie powiedziałbym. Nie jest to zbyt powszechny model u nas, a jest bardzo dobry, więc wg mnie cena 450zł jest OK w tym wypadku, tym bardziej że zgodnie z opisem ma ona zamontowaną nową (bądź prawie nową) igłę.
Jednakże aukcja ta ma też licytację, także można spróbować wywalczyć niższą cenę niż cena "kup teraz"

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
jutro jadę posłuchać micro seiki...dziękuję za pomoc. Dam znać jak odsłuchy i ostateczny wybór...
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
W takim razie pamiętaj tylko, że z całego gramofonu najbardziej "brzmi" wkładka i igłą, które są wymienne 
Na pozostałe elementy gramofonu warto co najwyżej popatrzeć czy są sprawne itd.

Na pozostałe elementy gramofonu warto co najwyżej popatrzeć czy są sprawne itd.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Micro Seiki nabyte...zachwycony jestem, siedzę i słucham. Dziękuję za pomoc.
- Robert007Lenert
- Kontakt:
Ciekaw jestem jak sie spisuje.... bo bezapelacyjnie piekny jest!szekec pisze:Micro Seiki nabyte...zachwycony jestem, siedzę i słucham. Dziękuję za pomoc.
-
Witam! Przepraszam użytkowników za moje poprzednie posty. Zacznę od nowa.
Otóż, chcę kupić sobie swój pierwszy gramofon, jestem generalnie zielony w tym temacie. Chcę go sobie sprawić na urodziny, które to będą mieć miejsce na przełomie lutego i marca, więc jest jeszcze trochę czasu na wybór i ew. upolowanie dobrego egzemplarza. Mój budżet to 500 zł (+/- 150zł.) Zależy mi na kupnie dobrego, w miarę uniwersalnego i solidnego (trwałego) gramofonu z dostępnymi do niego dobrymi wkładkami i igłami. Nie musi być to jakiś strasznie hi-endowy model, gdyż będzie to mój pierwszy (i mam nadzieję, że nie ostatni) gramofon, ale także żeby nie był to jakiś chłam. I absolutnie nie chcę, żebyście wybrali go za mnie i, że potem winę za jego ewentualne "złe granie" w przyszłości obarczę was. Absolutnie nie mam tego na myśli. Ja tylko proszę was, forumowiczów o pomoc w wyborze właściwego dla mnie modelu, ale także o wyrozumiałość i cierpliwość
Pozdrawiam
Otóż, chcę kupić sobie swój pierwszy gramofon, jestem generalnie zielony w tym temacie. Chcę go sobie sprawić na urodziny, które to będą mieć miejsce na przełomie lutego i marca, więc jest jeszcze trochę czasu na wybór i ew. upolowanie dobrego egzemplarza. Mój budżet to 500 zł (+/- 150zł.) Zależy mi na kupnie dobrego, w miarę uniwersalnego i solidnego (trwałego) gramofonu z dostępnymi do niego dobrymi wkładkami i igłami. Nie musi być to jakiś strasznie hi-endowy model, gdyż będzie to mój pierwszy (i mam nadzieję, że nie ostatni) gramofon, ale także żeby nie był to jakiś chłam. I absolutnie nie chcę, żebyście wybrali go za mnie i, że potem winę za jego ewentualne "złe granie" w przyszłości obarczę was. Absolutnie nie mam tego na myśli. Ja tylko proszę was, forumowiczów o pomoc w wyborze właściwego dla mnie modelu, ale także o wyrozumiałość i cierpliwość
Pozdrawiam
- Jaskier
Pytanie zasadnicze: masz wzmacniacz lub amplituner z wejściem gramofonowym?
-
O właśnie, o tym zapomniałem napisać. Nie. Nie mam wejścia gramofonowego we wzmacniaczu. W ogóle we wzmacniaczu mam tylko jedno podłączenie wejścia więc mam zrobiony zewnętrzny selektor źródeł (DIY). Czy muszę dokupować do gramofonu preamp? Jeszcze ew. mogę podmienić wzmacniacz an taki z wejściem phono.
- Jaskier
Możesz dokupić sam przedwzmacniacz gramofonowy i podpiąć go do wzmacniacza. Koszt to ok 60-80 zł, więc musisz go uwzględnić w budżecie.
Co do samego gramofonu - napisz co cię interesuje - automat, półautomat, jakaś konkretna marka, rodzaj napędu... A najlepiej przejrzyj Allegro i podaj kilka gramofonów, które Ci się podobają (w końcu to ma być sprzęt dla Ciebie) a my doradzimy, co i ile są warte...
Co do samego gramofonu - napisz co cię interesuje - automat, półautomat, jakaś konkretna marka, rodzaj napędu... A najlepiej przejrzyj Allegro i podaj kilka gramofonów, które Ci się podobają (w końcu to ma być sprzęt dla Ciebie) a my doradzimy, co i ile są warte...
- emptynote
Moglibyście mi doradzić jakiś sprzęt w tym przedziale cenowym? Nie mam jeszcze preferencji, ale nie musi to być full automat, nie przeraża mnie manualne opuszczanie igły. Zależy mi głównie na brzmieniu i niezawodności ( początkowo podłączyłbym gramofon pod komputer, później kupiłbym wzmacniacz a na końcu kolumny ). Muzyka bardzo różnorodna: metal, rock, blues, jazz, funk, muzyka elektroniczna. Chciałbym, żeby brzmienie było naturalne, bardzo selektywne, z dobrą dynamiką. Jakie marki odrzucić od razu? Byłbym wdzięczny za mały research na allegro i konkretne propozycje 

-
@ Jaskier:
Generalnie to nie ma dla mnie znaczenia czy będzie to automat czy nie. Nawet manual lub półautomat byłby fajniejszy. Zależy mi na tym, aby gramofon miał solidną, ale i ładną konstrukcję. Chcę, żeby jego wygląd był prosty. Kolor najlepiej czarny, lub w drewnie, ostatecznie srebrny/szary. I fajnie by było, gdyby talerz nie "wychodził" ponad główną część gramofonu (to pudło) - żeby był płaski, ale wcale nie musi być niski. A brzmieniowo zależy mi na naturalności. Przede wszystkim ten gramofon ma być ładny (prosty) i grać naturalnie, tak jak zostało to nagrane, jak najmniej trzasków, podbarwień, wprowadzanych zmian dźwięku. gatunkowo to będzie głównie Jazz, blues, muzyka klasyczna, czasem coś bardziej rockowego. Poza tym, to co pisałem wcześniej, czyli dostępność dobrych wkładek i igieł.
Przykłady jak powinien wyglądać mniej więcej:
http://allegro.pl/dual-cs-455-gramofon- ... 99948.html
http://allegro.pl/dual-505-3-audiophile ... 16421.html
http://allegro.pl/technics-sl-q300-i2006672123.html
Generalnie to nie ma dla mnie znaczenia czy będzie to automat czy nie. Nawet manual lub półautomat byłby fajniejszy. Zależy mi na tym, aby gramofon miał solidną, ale i ładną konstrukcję. Chcę, żeby jego wygląd był prosty. Kolor najlepiej czarny, lub w drewnie, ostatecznie srebrny/szary. I fajnie by było, gdyby talerz nie "wychodził" ponad główną część gramofonu (to pudło) - żeby był płaski, ale wcale nie musi być niski. A brzmieniowo zależy mi na naturalności. Przede wszystkim ten gramofon ma być ładny (prosty) i grać naturalnie, tak jak zostało to nagrane, jak najmniej trzasków, podbarwień, wprowadzanych zmian dźwięku. gatunkowo to będzie głównie Jazz, blues, muzyka klasyczna, czasem coś bardziej rockowego. Poza tym, to co pisałem wcześniej, czyli dostępność dobrych wkładek i igieł.
Przykłady jak powinien wyglądać mniej więcej:
http://allegro.pl/dual-cs-455-gramofon- ... 99948.html
http://allegro.pl/dual-505-3-audiophile ... 16421.html
http://allegro.pl/technics-sl-q300-i2006672123.html
- Jaskier
Te Duale mają ramię ULM, co ogranicza dobór wkładek, podobnie ten Technics (mocowanie T4P). Jeśli chcesz Duala to celuj raczej w serię 600/700. Od siebie tak na szybko polecam jeszcze Akaia AP 100 c, miałem go dość długo i znakomicie się sprawował. Dobrą opinią cieszą się też Pioneery, od technisców też są tutaj specjaliści. Jak znajdę chwilę, zerknę na allegro, choć w tej materii specjalistą jest Wojtek.