Witam.
Wciąż pracuję nad polerowaniem mojego starego GS461 ogólnie szukając oryginalnych zamienników, ale wpadłem na pewien pomysł, który załatwiłby dwie sprawy za jednym zamachem. Chodzi mi o talerz, który w moim modelu na pewno ma nierówności. Odrobinę ciężko znaleźć zamienniki, a i pewności co do ich "prostoty" też nic nie gwarantuję. Dodatkowo chętnie wymieniłbym gumową matę na coś odrobinę bardziej "fancy" (mata oryginalnego GS461 ma nietypowe 275mm) i o lepszej jakości, wiec moje pytanie brzmi:
Czy wymiana talerza w GS461 na jakiś inny wchodzi w grę? Czy powinienem zwracać uwagę na coś konkretnego przy poszukiwaniach? Może ktoś podpowie coś ciekawego, zapraszam do dyskusji!
Unitra Fonica GS461 - wymiana talerza
- PanKoszula
- Gramofon: Unitra GS461 Legend
- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Re: Unitra Fonica GS461 - wymiana talerza
Nie sądzę aby to było możliwe. Talerz to integralny element gramofonu o precyzyjnie dobranych parametrach. Nie można go ot tak sobie podmienić na inny. W przypadku maty nie ma już takich restrykcji i można ją wymienić na coś innego, ale pytanie po co? Czy Twoja mata jest sparciała lub zdeformowana? Na jakiej podstawie też sądzisz, że talerz "na pewno ma nierówności"?
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3
Jest: Technics SL-1610 MKII
- PanKoszula
- Gramofon: Unitra GS461 Legend
Dzięki za odpowiedź, Obywatelu!Obywatel pisze:Nie sądzę aby to było możliwe. Talerz to integralny element gramofonu o precyzyjnie dobranych parametrach. Nie można go ot tak sobie podmienić na inny. W przypadku maty nie ma już takich restrykcji i można ją wymienić na coś innego, ale pytanie po co? Czy Twoja mata jest sparciała lub zdeformowana? Na jakiej podstawie też sądzisz, że talerz "na pewno ma nierówności"?

- - szpula / słupek centralny jest prosty, bez odchyłów
- pasek przenoszący od napędu potrafi ślizgać się po szpuli napędu góra-dół, ale nieznacznie (ok 5mm)
Ech, wychodzi na to, że wybrałem dość ciekawy temat jak na początek "przygody" z winylami.

- Obywatel
- Gramofon: Technics SL-1610MKII
Gdybyś musiał jednak dokupić talerz, to skontaktuj się przez Allegro z tym użytkownikiem http://allegro.pl/sellerInfoFrontend/208889/aboutSeller
Ma chyba największy w Polsce magazyn części do polskich gramofonów. Ale tak jak mówiłem, na 99% nie da się założyć innego talerza niż oryginalny.
Ma chyba największy w Polsce magazyn części do polskich gramofonów. Ale tak jak mówiłem, na 99% nie da się założyć innego talerza niż oryginalny.
Były: Daniel G 1100-fs, AKAI AC-3800, Fryderyk G-620, Technics SL-231, Technics SL-Q3