Hiraga - budowa
-
- Gramofon: Micro Seiki DDX
-
- Gramofon: DUAL 455
Re: Hiraga - budowa
mam kawałek schematu:
1. Czy dobrze rozumiem pojęcia podniesienia potencjału grzejnika? jak na katodzie mam 248,5v czyli Napięcie Vhk za duże dla ecc83(Vhk=180) i za dużo dla 6n2p (Vhk=100) podnosimy potencjał o120v i mamy z różnicy 128,5v, dla ecc83 ok - ale dla 6n2p mamy o 28,5v za dużo? Czy dla 6n2p należy zrobić osobny dzielnik z potencjałem 150v?
2. A i jeszcze jedno masę zasilacza żarzenia łączyć z masą anodową czy prowadzić osobno? pociągnąłbym osobno ale co z masą z dzielnika napięcia podnoszenia potencjału do masy anodowej czy do masy zasilacza?
1. Czy dobrze rozumiem pojęcia podniesienia potencjału grzejnika? jak na katodzie mam 248,5v czyli Napięcie Vhk za duże dla ecc83(Vhk=180) i za dużo dla 6n2p (Vhk=100) podnosimy potencjał o120v i mamy z różnicy 128,5v, dla ecc83 ok - ale dla 6n2p mamy o 28,5v za dużo? Czy dla 6n2p należy zrobić osobny dzielnik z potencjałem 150v?
2. A i jeszcze jedno masę zasilacza żarzenia łączyć z masą anodową czy prowadzić osobno? pociągnąłbym osobno ale co z masą z dzielnika napięcia podnoszenia potencjału do masy anodowej czy do masy zasilacza?
Too many tubes, too little time...
-
Rosyjskie lampy są wytrzymałe na wszystkie przeciążenia
120v to taki kompromis jeśli na innej katodzie będzie 5V to 150V - 5V=!!!
Jak +żarzenia podłączysz do potencjału +120V a minus do potencjału 0V to jakie napięcie będzie na żarzeniu ???
Chiński nowy rok gwarantowany

120v to taki kompromis jeśli na innej katodzie będzie 5V to 150V - 5V=!!!
Jak +żarzenia podłączysz do potencjału +120V a minus do potencjału 0V to jakie napięcie będzie na żarzeniu ???
Chiński nowy rok gwarantowany

-
dobrze ja to kombinuje z tym połączeniem tych dwóch zasilaczy żarzenia:
1. dam diode na wyjscie każdego z nich = zanotuje spadek 0,6v czyli za stabem muszę podnieść o 0,6v
oczywiście zasilacze nie będą pracowały razem
tylko w zależności od tego jakie lampki będą w pre
2. czy należy opóźnić napięcie anodowe tak żeby pojawiało się po grzejnikach? czy nie ma to znaczenia?
1. dam diode na wyjscie każdego z nich = zanotuje spadek 0,6v czyli za stabem muszę podnieść o 0,6v
oczywiście zasilacze nie będą pracowały razem

2. czy należy opóźnić napięcie anodowe tak żeby pojawiało się po grzejnikach? czy nie ma to znaczenia?
-
1. Może być tylko
dla 6n2p nogi 4;5 żarzenie ale 9 to ekran i podłączamy do masy
dla ecc83 nogi 4;5(9 wisi w ...) żarzenie 12,6V albo 4+5;9 żarzenie 6,3V
więc i tak choć jeden mostek noga 9
2.To małe lampy i żarniki szybko reagują. 99% konstrukcji bez opóźnienia żarzenia
Jeśli będzie lampa prostownicza to ona rozgrzewając się podaje powoli narastające napięcie anodowe
dla 6n2p nogi 4;5 żarzenie ale 9 to ekran i podłączamy do masy
dla ecc83 nogi 4;5(9 wisi w ...) żarzenie 12,6V albo 4+5;9 żarzenie 6,3V
więc i tak choć jeden mostek noga 9
2.To małe lampy i żarniki szybko reagują. 99% konstrukcji bez opóźnienia żarzenia
Jeśli będzie lampa prostownicza to ona rozgrzewając się podaje powoli narastające napięcie anodowe
-
umknęła mi masa w 6n2p na 9ce
a gdyby tak zasilanie zrobić na tylko 6,3v/1,2A i switcha do przełączania odpowiednich pinów
ecc - dajemy + na 4,5 i - na 9
6n2p - dajemy + na 4 , - na 5 i masa na 9
Czy jest różnica (w brumie itd.) w zasilaniu ecc na 6,3v czy lepiej dać 12,6v? Przepraszam za laurke

a gdyby tak zasilanie zrobić na tylko 6,3v/1,2A i switcha do przełączania odpowiednich pinów
ecc - dajemy + na 4,5 i - na 9
6n2p - dajemy + na 4 , - na 5 i masa na 9
Czy jest różnica (w brumie itd.) w zasilaniu ecc na 6,3v czy lepiej dać 12,6v? Przepraszam za laurke

-
I do tego drugi switch z przelączaniem napiecia 6/12 i rozlączaniem gnd na 9tce dla 12v i żonglerka lampami i walka z brumem , ciekawy jestem czy ktos to juz ćwiczył...
-
"im większy prąd stały tym bardziej wychyla się igła kompasu" ale to pewnie wiesz
przy niedługich kablach dobrze skręconych + po rezystorze do masy (lub do plusa) to i przemienne jest niezłym rozwiązaniem
twardziele nawet dla lamp bezpośrednio żarzonych na żarnik podają napięcie przemienne
z teorii żarzenie napięciem przemiennym jest lepsze, ponieważ nie musimy zmieniać co jakiś czas polaryzacji pinów
przy niedługich kablach dobrze skręconych + po rezystorze do masy (lub do plusa) to i przemienne jest niezłym rozwiązaniem

twardziele nawet dla lamp bezpośrednio żarzonych na żarnik podają napięcie przemienne
z teorii żarzenie napięciem przemiennym jest lepsze, ponieważ nie musimy zmieniać co jakiś czas polaryzacji pinów

-
a co powiesz o tym układzie do opóźniania załączania napięć... (bo to już dialog)
http://555-timer-circuits.uk/operation/delay-on.html
zamiast reza jakaś pr100k do regulacji + 1000uF - układ niewielki, tani
cały czas mi chodzi po głowie jakiś sekwencer do tego układu - np.
grzejemy maluchy 10-15sek + grzejnik prostownika 15-20 sek
a potem anoda prostownika

http://555-timer-circuits.uk/operation/delay-on.html
zamiast reza jakaś pr100k do regulacji + 1000uF - układ niewielki, tani
cały czas mi chodzi po głowie jakiś sekwencer do tego układu - np.
grzejemy maluchy 10-15sek + grzejnik prostownika 15-20 sek
a potem anoda prostownika
-
jak będą to lampy mocy na przykład diabełki to 3min minimum grzejemy i podajemy napięcie anodowe wolno narastające
(start wzmacniacza po 5min
)
Ecc83 grzeje się kilka naście sekund, a pełne napięcie anodowe z lampy prostowniczej około 30sek-1min(oczywiście przy obciążeniu)
więc Twoje plany to przerost formy
Zadbaj o prosty układ załączania łagodnego dla transformatora sieciowego - jeśli będzie to toroid i moc powyżej 200W na pewno nastanie ciemność w domu.
Większość kolegów skupia się na słuchaniu płyt, a ponieważ ja mam ten luksus tylko w weekendy więc lubię podenerwować konstruktorów łodzi podwodnych
(start wzmacniacza po 5min

Ecc83 grzeje się kilka naście sekund, a pełne napięcie anodowe z lampy prostowniczej około 30sek-1min(oczywiście przy obciążeniu)
więc Twoje plany to przerost formy
Zadbaj o prosty układ załączania łagodnego dla transformatora sieciowego - jeśli będzie to toroid i moc powyżej 200W na pewno nastanie ciemność w domu.
Większość kolegów skupia się na słuchaniu płyt, a ponieważ ja mam ten luksus tylko w weekendy więc lubię podenerwować konstruktorów łodzi podwodnych

-
Ok... dzieki za poraady... najlepszego z okazji swiat... duzo zdrowida i duzo dobrej muzyki 

-
-
Co do obudowy... http://www.unisonresearch.pl/produkt/it ... ute-845-se
Cos na ten krój... Szpachla, fornir, na zewnatrz blacha miedziana... lakier bezbarwny... taki jest plan ale co z tego bedzie...
Cos na ten krój... Szpachla, fornir, na zewnatrz blacha miedziana... lakier bezbarwny... taki jest plan ale co z tego bedzie...

-
są gusta i guściki
Blacha stalowa -obudowa
Blacha miedziana- do środka ekran
Lampy do środka- to nie wzmacniacz(albo zamknięte w oryginalnych ekranach)
a całość obłożona choćby i kością słoniową jak lubisz
Blacha stalowa -obudowa
Blacha miedziana- do środka ekran
Lampy do środka- to nie wzmacniacz(albo zamknięte w oryginalnych ekranach)
a całość obłożona choćby i kością słoniową jak lubisz
-
Witam, prace posuwają się powoli do przodu...
na tą chwilę - obudowa z decka do rozpracowania:
1. podłaczenie sygnału IN/OUT
2. ekranowanie lamp itp.
3. front
3. wzkaźniki VU-meter
na tą chwilę - obudowa z decka do rozpracowania:
1. podłaczenie sygnału IN/OUT
2. ekranowanie lamp itp.
3. front
3. wzkaźniki VU-meter
Ostatnio zmieniony 29 maja 2017, 13:19 przez szczepan_def, łącznie zmieniany 1 raz.