Problem z gramofonem Unitra Daniel GS-1100 fs
-
Problem z gramofonem Unitra Daniel GS-1100 fs
Witam. Długo oczekiwany przeze mnie Daniel wrócił z serwisu. Niestety po podpięciu nie wszystko zaczęło działać tak jak powinno.
Dźwięk jest jakby zniekształcony? Sam nie wiem jak to określić. Gramofon podpiąłem do amplitunera Saba 9241 przez wejście Magnet tak jak jest napisane w instrukcji.
Zastanawiam się czy nie jest to wina wkładki/igły choć serwisant twierdził że są w dobrym stanie. Gramofon był używany przez osobę która o niego dbała, ale nie wiedziała zbyt dużo na temat jego działania.
Prawdopodobnie igła nie była tam nigdy zmieniana, lecz był on tylko sporadycznie użytkowany. Nie wiem też czy gramofon jest prawidłowo skalibrowany, ale nie mam sprzętu żeby to sprawdzić.
Nagrałem dwa filmiki żeby pokazać jak gramofon chodzi(może ktoś z was zauważy jakąś nieprawidłowość?). Starałem się też na tyle ile to możliwe nagrać ten dźwięk o który mi chodzi.
https://www.youtube.com/watch?v=HUqhRWY40k4
https://www.youtube.com/watch?v=BAhm6arka-c
Za cały nieprofesjonalizm w opisywaniu przepraszam, ale jest to mój pierwszy gramofon więc tak naprawdę nie mam nawet porównania.
Może ktoś ma jakieś przypuszczenia jak rozwiązać ten problem?
Dźwięk jest jakby zniekształcony? Sam nie wiem jak to określić. Gramofon podpiąłem do amplitunera Saba 9241 przez wejście Magnet tak jak jest napisane w instrukcji.
Zastanawiam się czy nie jest to wina wkładki/igły choć serwisant twierdził że są w dobrym stanie. Gramofon był używany przez osobę która o niego dbała, ale nie wiedziała zbyt dużo na temat jego działania.
Prawdopodobnie igła nie była tam nigdy zmieniana, lecz był on tylko sporadycznie użytkowany. Nie wiem też czy gramofon jest prawidłowo skalibrowany, ale nie mam sprzętu żeby to sprawdzić.
Nagrałem dwa filmiki żeby pokazać jak gramofon chodzi(może ktoś z was zauważy jakąś nieprawidłowość?). Starałem się też na tyle ile to możliwe nagrać ten dźwięk o który mi chodzi.
https://www.youtube.com/watch?v=HUqhRWY40k4
https://www.youtube.com/watch?v=BAhm6arka-c
Za cały nieprofesjonalizm w opisywaniu przepraszam, ale jest to mój pierwszy gramofon więc tak naprawdę nie mam nawet porównania.
Może ktoś ma jakieś przypuszczenia jak rozwiązać ten problem?
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Problem z gramofonem Unitra Daniel GS-1100 fs
OK, a jak go rozwiązałeś?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- 2N3055
Pewnie wyrzucił gramofon przez okno. Szkoda.
Unitra WS-503 + TSH113 + GS-424 Adam + G-1100fs Daniel / Akai AM-2450 + Akai GXC-706D + Akai AT-2450 + Akai-X201D / Kenwood KA-5010 + GE5020 + KX-4520 + KX-4520+ KT-2020L + DP-3020 + DM-5090 / kolumny JBL LX-55 / kolumny Videoton hgw ale łądnie grają.
-
Po podłączeniu do wejścia AUX problem ustąpiłWojtek pisze:OK, a jak go rozwiązałeś?
-
-
Nie jestem pewien, ale na to wygląda.andre pisze:To znaczy? Ktoś wbudował przedwzmacniacz?
Jak to sprawdzić?
- Dragant
- Gramofon: Sony PS-X70
Najłatwiej - sprawdzić na wejściu PHONO / AUX na pewnym wzmacniaczu.
Średni stopień "zaawansowania" - rozkręcić gramofon i zajrzeć do środka.
Sony PS-X70, Nagaoka MP-110+JNP-200/Denon DL301 MKI, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX
-
Skoro dobrze gra pod wejściem uniwersalnym a źle pod phono to znaczy że wbudowano pre .Pewnie poprzedi właściciel miał mini bez wejścia gramofonowego albo jakieś kino domowe .Siwy pisze:Nie jestem pewien, ale na to wygląda.andre pisze:To znaczy? Ktoś wbudował przedwzmacniacz?
Jak to sprawdzić?
-
Tak, miał wieżę prawdopodobnie bez phono.andre pisze:Skoro dobrze gra pod wejściem uniwersalnym a źle pod phono to znaczy że wbudowano pre .Pewnie poprzedi właściciel miał mini bez wejścia gramofonowego albo jakieś kino domowe .Siwy pisze:Nie jestem pewien, ale na to wygląda.andre pisze:To znaczy? Ktoś wbudował przedwzmacniacz?
Jak to sprawdzić?
Czy taki pre będzie gorszy niż ten wbudowany w wzmacniaczu?
-
Jeśli to dobrze gra to moim zdaniem nie ma sobie czym głowy zawracać .Swoją drogą masz bardzo fajny amplituner.
-
Dzięki, jestem z niego bardzo zadowolonyandre pisze:Jeśli to dobrze gra to moim zdaniem nie ma sobie czym głowy zawracać .Swoją drogą masz bardzo fajny amplituner.