Zakupy płytowe (temat ogólny)
-
To fakt,że opis w stylu "płyta w dobrym lub bardzo dobrym stanie"często jest bardziej adekwatny do jej jakości niż częste opisy na podstawie RC grading,które się nijak mają do stanu faktycznego i na dodatek okraszone ładnymi fotkami poprawionymi w jakimś "fotoszopie".Nie jest to reguła,ale często czym skromniej tym lepiej 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Np. ja.kielek pisze:Czy ktoś kupował na ebay'u jakieś płyty od Italiańców?
To zależy od człowieka, a nie od kraju w którym mieszkakielek pisze: Chodzi mi o ich rzetelność co do oceny płyt

Nie będę generalizował Włochów. W moim odczuciu jest to nadal ta sama "zachodnia kultura kupowania".
Cóż, włoska poczta ma już od jakiegoś czasu taką renomę.kielek pisze:a także kwestie z przesyłką,bo zauważyłem że do nich o od nich trzeba rejestrować przesyłki(a to wiadomo nieco drożej wychodzi).
A skąd wiesz czy facet nie wymaga rejestrowanej przesyłki od wszystkich ludzi z zagranicy?kielek pisze:Druga sprawa to znowu odnośnie tych rejestrowanych przesyłek,a mianowicie większość Niemców nie sugerowała takiej formy wysyłki do nas a jeden teraz mi się uparł,że tylko taka forma wysyłki do Polski.
To że większość Niemców robi tak nie znaczy, że każdy Niemiec musi się na to godzić.
Yyy... a skąd wiesz, że już nie wysłał Tobie przesyłki? Skoro wystawił komentarz to pewnie już mu ten tydzień temu zapłaciłeś za towar tak?kielek pisze:I ostatnia sprawa związana z ebayem,to czy mogę jakoś ponaglić sprzedawcę,by zebrał się do wysyłki?Facet od tygodnia oprócz,że wystawił mi opinię to nic nie robi w tym kierunku
Ja wiem, że jest coś takiego jak status "wysłany", ale z praktyki wiem, że nie każdy sprzedawca tego używa.
Wysłałeś mu wiadomość z zapytaniem?
Jeśli chodzi o samo ponaglenie to trzeba się zgłosić do eBay, że "jest problem", ale jeśli sam się ze sprzedawcą nie skontaktujesz zanim zdecydujesz się na taki krok to pewnie i tak będą wymagali od Ciebie próby kontaktu ze sprzedawcą. Dość logiczne.
Mocna tezaObywatel pisze:Zwyczaje na eBayu nie odbiegają znacząco od tych panujących na Allegro

A propos "allegro vs eBay" to mamy oddzielny wątek temu poświęcony

Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Dzięki Wojtek za wyczerpujące odpowiedzi
Jestem nowicjuszem na ebay'u dlatego nie wszystko jest dla mnie proste i zrozumiałe,a czytając trochę forum to wiem,że wiele osób robi tam zakupy od dłuższego czasu i liczę,że nie raz usłyszę praktyczne wskazówki odnośnie poruszania się w nieco innej kulturze zakupów(jak sam to określiłeś
).
P.S Jest oddzielny wątek dla ebay vs allegro,ale chyba dotyczył sporów na tych portalach,chyba że słabo przeszukiwałem.
Dziś znowu spotkała mnie smutna niespodzianka po zakupach na naszym allegro,miały być EX a jak dla mnie to G+ maksymalnie.Dobrze,że są zwroty...I zaś kłopot trzeba na pocztę zaiwaniać...

P.S Jest oddzielny wątek dla ebay vs allegro,ale chyba dotyczył sporów na tych portalach,chyba że słabo przeszukiwałem.
Dziś znowu spotkała mnie smutna niespodzianka po zakupach na naszym allegro,miały być EX a jak dla mnie to G+ maksymalnie.Dobrze,że są zwroty...I zaś kłopot trzeba na pocztę zaiwaniać...

- wojciech06
- Gramofon: Dual model CS 721
Ujawnij namiary na tego "cwaniaka", aby ktoś inny na niego nie trafiłkielek pisze:Dziś znowu spotkała mnie smutna niespodzianka po zakupach na naszym allegro,miały być EX a jak dla mnie to G+ maksymalnie.Dobrze,że są zwroty...I zaś kłopot trzeba na pocztę zaiwaniać...

W Polsce obowiązującym językiem jest język polski. Starajmy się pisać poprawnie ortograficznie. W miarę możliwości dbajmy o obecność polskich znaków diakrytycznych (tzw. ogonków, jak "ę", "ą" itd.).
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A tak, racja. Co do reszty to pozostaje Tobie przeczytanie tego wątku od początkukielek pisze:P.S Jest oddzielny wątek dla ebay vs allegro,ale chyba dotyczył sporów na tych portalach,chyba że słabo przeszukiwałem.

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Re: Zakupy płytowe (temat ogólny)
Kurcze Wojtek może się znowu nieco zdrażnić,że to nie ten wątek ,ale idą święta więc może wybaczywojciech06 pisze:Ujawnij namiary na tego "cwaniaka", aby ktoś inny na niego nie trafiłkielek pisze:Dziś znowu spotkała mnie smutna niespodzianka po zakupach na naszym allegro,miały być EX a jak dla mnie to G+ maksymalnie.Dobrze,że są zwroty...I zaś kłopot trzeba na pocztę zaiwaniać...

- wojciech06
Czyli wszystko jest OKkielek pisze:poproszono mnie o zwrot i przeproszono

W Polsce obowiązującym językiem jest język polski. Starajmy się pisać poprawnie ortograficznie. W miarę możliwości dbajmy o obecność polskich znaków diakrytycznych (tzw. ogonków, jak "ę", "ą" itd.).
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Ja od dłuższego już czasu przestałem zwracać uwagę na opisy stanu płyt. Patrzę jednak czy sprzedawca uznaje zwroty. Często piszę do sprzedawcy aby się co do tego upewnić. Jeżeli zasłania się bzdurami typu "czy aby mi nie podmienisz" albo "jestem uczciwy, moje płyty są idealne" to po prostu od gościa nic nie kupuje.kielek pisze:Oszukany się raczej nie czuję,ale potwierdza się opinia,że czasem takie barwne opisy stanów i super fotki,to raczej dobry marketing sprzedawcy niż faktyczny stan.
Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A:"jestem uczciwy, moje płyty są idealne"
B:"a masz gramofon?"
A:"nie, po co?"
Jak dla mnie ta odpowiedź sprzedawcy jest "king" 
HahahaJacK pisze:"czy aby mi nie podmienisz"

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Takie rzeczy to chyba tylko u nas w krajuWojtek pisze:A:"jestem uczciwy, moje płyty są idealne"
HahahaJacK pisze:"czy aby mi nie podmienisz"Jak dla mnie ta odpowiedź sprzedawcy jest "king"

- BA'AL
Kupilem dzisiaj dlp nowka sztuka,foliowana...wpadam do mieszkania,biegiem do sprzetu,odpalam strone 'a' i...................''fale dunaju'',plyta tak faluje ze ramie prawie uderza w sufit,strona 'b' prawie idealna,dziwne nie?
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
BA'AL:
Yyy... to co, płyta jest miejscami grubsza? Bo inaczej nie wyobrażam sobie żeby strona A była pofalowana, a strona B nie
Yyy... to co, płyta jest miejscami grubsza? Bo inaczej nie wyobrażam sobie żeby strona A była pofalowana, a strona B nie

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- BA'AL
Wojtek:no wlasnie nie wiem o co chodzi,bo w sumie skoro plyta faluje to powinna falowac na obu stronach...........a ona faluje tylko na stronie 'a' jak juz pisalem i faluje naprawde mocno.
- wojciech06
Ja dziś coś podobnego zauważyłem podczas odsłuchu kupionej niedawno płyty LP Urszuli "Urszula". Założyłem płytę stroną "A," włączyłem gramofon, a tu "fale Dunaju"
Zatrzymałem gramofon i zacząłem się przyglądać. Okazało się, że otworek w płycie jest jakiś "nieregularny, ciasny ..." (od strony "B" wszystko było OK!). Ponownie założyłem płytę kręcąc nią delikatnie na trzpieniu gramofonu, aż płyta osiadła na talerzu. Włączyłem gramofon i już "fali Dunaju" nie było 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
BA'AL:
W takim razie może lepiej przypatrz się tej płycie jeszcze. Może masz przypadek podobny do tego co opisał wojciech06.
Pofalowana płyta to pofalowana płyta i ma to odniesienie do obydwu stron.
Tak czy siak, zawsze można spróbować płytę sprasować.
W takim razie może lepiej przypatrz się tej płycie jeszcze. Może masz przypadek podobny do tego co opisał wojciech06.
Pofalowana płyta to pofalowana płyta i ma to odniesienie do obydwu stron.
Tak czy siak, zawsze można spróbować płytę sprasować.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum