Cracker pisze:Bardziej skomplikowanie już nie mogli tego zrobić.
Przerost formy nad treścią.
I tak i nie. Warto wspomnieć to co było powiedziane wcześniej - taki "docisk" w rzeczywistości nie dociska siłą grawitacji i nie wpływa na wyeksploatowanie z biegiem czasu łożyska czy zawieszenia a jednocześnie można nim wycisnąć siłę odpowiadająca ponad kilogramowi standardowego nacisku. Może być stosowany do gramofonów z wrażliwym silnikiem lub przy różnych paskowcach.
Ja osobiście bym wolał mieć taki niż standardowy. Nawet z nudów (w sumie to mam dużo roboty i pewnie dlatego) narysowałem prowizoryczny schemat dlaczego wg mnie lepszy jest taki a nie inny. Wydaje mi się że warto czymś nasmarować szpindel tam gdzie jest talerz bo jak ja mam teraz problemy z jego ściągnięciem to co dopiero jak bym złapał i docisnął w dół takim clampem

Zapraszam do komentowania tego schematu, ale to chyba nie jest coś czego ktokolwiek by nie załapał, ale może jak wpadnie jakiś świeżak to mu to pomoże
Pomijam masę płyty i maty. Po lewej oczywiście zaciski na szpindel/clever clampy, a po prawej klasyczny. Oczywiście talerz po lewej też obciąża silnik ale w stopniu fabrycznym więc to pominąłem.
Ostatnio zmieniony 18 kwie 2017, 14:44 przez
Kichal, łącznie zmieniany 1 raz.