Witam wszystkich "zboczeńców" tematu jak i tych zupełnie nowych, wchodzących do tego świata (jak ja:)).
Zbieraniem winyli zajmuje się od około pół roku i interesują mnie wyłącznie albumy / single zespołu Queen, lub solowe, kolejno Freddiego Mercury'ego, Briana Maya i Rogera Taylora. Wciąż sądzę, że mam bardzo niewielkie doświadczenie w tym zakresie, szczególnie w kwestii 'doboru' sprzętu odtwarzającego jak i konserwacji winyli. Na początku swojej przygody z kupowaniem płyt winylowych myślałem, że 90% rzeczy, które pojawiają się na aukcjach, to okazje. Straciłem w ten sposób trochę pieniędzy, ale czegoś mnie to nauczyło - dzisiaj zwracam uwagę na stan winyli oraz na to, jak poprzedni właściciel dbał o krążek / okładkę - no i żeby nie płacić horrendalnych sum za coś, co nie jest tego warte.
Swoje zdobycze przechowuję w foliowych koszulkach, przechowywanie winyli tylko i wyłącznie w pozycji pionowej w nienasłonecznionym miejscu. Ze względu na to, że w poziomie, ciężar "sąsiadek" może spowodować odkształcenie winyla, a już na pewno odbicie jego krawędzi i zarys ich na okładkach.
To tak w dużym skrócie o mnie.
Witam
- JacK
- Gramofon: Kuzma Stabi S
Re: Witam
Zboczeniec ma wydźwięk raczej negatywny, a my jesteśmy bardzo pozytywnie zakręceni...aristos pisze:Witam wszystkich "zboczeńców" tematu jak i tych zupełnie nowych, wchodzących do tego świata (jak ja:)).

Kuzma Stabi S, Rega RB300, Dynavector DV - 10X5, Sonneteer's Sedley (first edition), AVM Competition, B&W CDM1NT
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
- wojciech06
- Gramofon: Dual model CS 721