Pickering XV-15

Tematy poświęcone konkretnym modelom i seriom wkładek
ODPOWIEDZ
rafikdm
Gramofon: Sony ps x65c

Pickering XV-15

Post autor: rafikdm »

Co to za cudo i jaką igłę proponujecie?
Sony PS-X65
AT- OC9MLII
AT 630
MaCaBRiaa
Proton D1200
Yamaha CX2
Dac (mod by Martynka)
Theta Carmen II
Sonus Faber Grand Piano Home

Yamaha CR 820
Arcam Alpha 5 Plus (mod by Martynka)
Toshiba SS 810
kielek

Re: Pickering xv15?

Post autor: kielek »

Bardzo dobra wkładka,o ile mnie pamięć nie myli to chyba praktycznie to samo co Stanton 681. Co do igły to zależy chyba od funduszy jakie chcesz przeznaczyć ...
rafikdm
Gramofon: Sony ps x65c

Re: Pickering xv15?

Post autor: rafikdm »

Możesz podrzucić kilka propozycji w różnych przedziałach cenowych
Z góry dzięki
Sony PS-X65
AT- OC9MLII
AT 630
MaCaBRiaa
Proton D1200
Yamaha CX2
Dac (mod by Martynka)
Theta Carmen II
Sonus Faber Grand Piano Home

Yamaha CR 820
Arcam Alpha 5 Plus (mod by Martynka)
Toshiba SS 810
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Re: Pickering XV-15

Post autor: Wojtek »

kielek pisze: o ile mnie pamięć nie myli to chyba praktycznie to samo co Stanton 681.
Nie mylisz się :)

Ta seria wkładek to następcy Pickering V-15 / Stanton 500, a poprzednicy Pickering XSV / Stanton 881.

Osobiście nie słyszałem, ale wiem że XV-15/681 to fajne wkładki, coś pokroju Shure M75/M91.

Jest to konstrukcja MI (Moving Iron).

Multum igieł do wyboru, od różnych producentów. NOSy też się zdarzają.

Chyba najbardziej kultowa odmiana to złota XV-15/625, która (kuriozalnie) różni się od wszystkich pozostałych bo to wkładka MM, a nie MI.
Z tego też powodu igły te nie są między sobą kompatybilne (co należy mieć na uwadze szukając zamiennika).

Generalnie w igłach do Pickeringów i Stantonów można się łatwo pogubić.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
kielek

Gdzieś,kiedyś czytałem że wkładka ta wyposażona w igłę z bardzo dobrym szlifem może konkurować z Shure V 15 III. Osobiście dość dawno słuchałem jej u kolegi(z bliżej nieznaną igłą) i zapamiętałem jedynie,że dość fajnie brzmiała z naprawdę nieźle zaakcentowanym basikiem ;) Zresztą ludzie po drugiej stronie wielkiej wody(i nie tylko) również ją doceniają o czym można poczytać trochę w necie.
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

kielek pisze: Gdzieś,kiedyś czytałem że wkładka ta wyposażona w igłę z bardzo dobrym szlifem może konkurować z Shure V 15 III.
Bo to byli bezpośredni konkurenci, tak, choć ze względu na to że Pickering i Stanton stawiali bardziej na szerszy zakres igłowy zamiast mnożenie modeli to w praktyce o konkurowaniu można mówić przy zestawieniu z wyższymi modelami igieł. Najwyższym modelem igły była D1200.

XV-15 gra na pewno głośniej od V15 III, stąd dla niektórych uszu może się choćby z tego względu bardziej podobać.
Wsparcie finansowe forum
kielek

Wojtek pisze:
XV-15 gra na pewno głośniej od V15 III, stąd dla niektórych uszu może się choćby z tego względu bardziej podobać
A i o tym też czytałem :D
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Powiem Wam, że mam Pickering V15 (ta wcześniejsza seria) i to jest zacna wkładka o czym już wspominałem BTW mimo niskiej obecnie ceny.
Właśnie się rozglądam za nową igłą jakąś konkretniejszą, bo stwierdziłem po odsłuchach, że warto jej dać coś dobrego.
Awatar użytkownika
Dragant
Gramofon: Sony PS-X70

Post autor: Dragant »

Teraz pora na mnie. Wszedłem w posiadanie złotej wkładki XV-15. Igła (D757S) oczywiście połamana i pogięta, więc szukam czegoś nowego. Jednak mam co do niej pewne wątpliwości, mianowicie: po wyjęciu igły z body, jest na niej dziwny biały nalot:
P_20170501_204526_HDR.jpg
Spotkał się ktoś z czymś podobnym?

Mimo tego, że igły właściwie nie ma, sam przetwornik reaguje na smyranie pędzelkiem, więc mam nadzieję, że body jest sprawne. Stąd moje pytanie - czy igła D1200 od JICO (link) nada się do tej wkładki? Czy w ogóle jest sens kupować od razu D1200, czy może kupić coś do 100zł, sprawdzić czy body na pewno jest OK, a dopiero później rozglądać się za wyższą półką?

Jest kilka tańszych opcji:
1. EVG
2. north.pl
3. wamat
Sony PS-X70, Nagaoka MP-110+JNP-200/Denon DL301 MKI, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

Jeśli masz miernik (a zakładam że masz) to możesz sprawdzić omomierzem przejście między + i - dla każdego kanału.
Jeśli układ jest zamknięty i wartości dla L i R będą podobne - generator pewnie jest OK.
Dragant pisze: D757S
A nie D750? :)

Tak czy siak, skoro nie wiesz czego się spodziewać po tej wkładce - lepiej zainwestować póki co w tańszy zamiennik dostępny lokalnie by przekonać się co to potrafi, a dopiero potem zdecydować czy zapakować się w lepszą igłę.
Ja tak ostatnio zrobiłem z Sony XL45.

A jak nie to od razu bierzesz igłę od EMJ i bonanza :)
Ja tak ostatnio zrobiłem m.in. z ADC XLM III i Empire 2000/III.

Ani pierwszej ani drugiej drogi nie żałuję :morda:

W ostatnim czasie doedukowałem się mocno z tematyki wkładek Stanton i Pickering.
Jeszcze do niedawna wiedziałem tylko tyle o ile.
Kupiłem też 3 wkładki, ale z nieco nowszych serii niż XV-15.
Wsparcie finansowe forum
andre

Post autor: andre »

Tak z ciekawości ,jaki nacisk ma igła w tych wkładkach? Czytałem że od 3 do 5 gramów?
Awatar użytkownika
Wojtek
Administrator
Kontakt:

To zależy (jak zwykle) od igły andre, nie od modelu wkładki. A igieł do Pickering XV-15 i Stanton 68x było multum. Coś jak u Shure :)

3-5 gramów brzmi jak jakiś sztywny sferyk do ciężkich ramion. Model D150? Druga od dołu. Niżej była już tylko D100. 3-7g :morda:
Wsparcie finansowe forum
Awatar użytkownika
Dragant
Gramofon: Sony PS-X70

Post autor: Dragant »

Wojtek pisze: Jeśli masz miernik (a zakładam że masz) to możesz sprawdzić omomierzem przejście między + i - dla każdego kanału.
Jeśli układ jest zamknięty i wartości dla L i R będą podobne - generator pewnie jest OK.
Dobrze zakładasz ;) kanał lewy i prawy, przy pomiarze signal/gnd daje identyczny wynik 1.222 kOhm, więc wydaje się, że jest OK.
Wojtek pisze: A nie D750?
Nie :D D757S jak byk:
P_20170501_214333.jpg
andre pisze: Tak z ciekawości ,jaki nacisk ma igła w tych wkładkach? Czytałem że od 3 do 5 gramów?
Nie do końca. Tutaj wycinek z "instrukcji" do XV-15:
Pickering specs.PNG
Dzięki Wojtku. Chyba wezmę na razie tańszy zamiennik i zobaczę co to za wkładka w ogóle ;)
Sony PS-X70, Nagaoka MP-110+JNP-200/Denon DL301 MKI, Nuda Mini, Rotel RA971, Canton Karat 300, Rotel RCD-930AX
Awatar użytkownika
darkman
Gramofon: PL70LII, PSX60
Kontakt:

Post autor: darkman »

Zobacz jeszcze te stare wątki o Stantonie w dziale.
Jeden jest jak kolega obcinał pędzelek, a drugi o doborach igieł - tu były błędne wybory(!) zatem uwaga. Ten dość pouczający co do pewnego doboru obsady igły m.in ze względu na wysokość korpusu. Sprzedawcy nie zawsze, a może zwyczajowo niezbyt precyzyjnie wiedzą co oferują. Warto przejrzeć wraz z linkami do innych tematów.
ODPOWIEDZ