Niedawno stałem się szczęsliwym posiadaczem Duala CS 505, co zresztą poruszyłem w innym temacie

W związku z przejściem na takie zacne analogowe źródło postanowiłem ogólnie poprawić trochę warunki odsłuchowe.
Padło na zmianę kolumn.
Historia jest taka:
Szlifierkę podłączam do yamahy mcs-1330 (to taki większy piano craft chwalący się mocą 2 x 70W).
Kolumienki mam fabryczne od tejże yamaszki, są to podstawkowe ustrojstwa z wooferem 13cm, bardzo przyjemnie grające.
Niestety, o ile w niedużym pokoju w starym żyliszczu sprawdzały się całkiem nieźle, po przeprowadzce w 30 metrowym salonie już sobie radzą średnio.
W końcu 13cm membrany to nie jest jakiś super generator sejsmiczny

I tu prośba do Was drodzy Forumowicze.
Pomóżcie znaleźć coś na zastępstwo.
Rozpatruję raczej tylko używane - cena.
Również wiekowe konstrukcje. 'Wintydż' będzie pasował do Duala, a i do wystroju w drewnie.
Warunek celowy - nie może grać gorzej niż aktualne

Do zagłębiania się w niuanse utworów, nagrań, realizacji i precyzji tłoczenia mam odpowiednie słuchawki

Warunek kwotowy - najchętniej ok 500zł (jeżeli w tej kwocie w ogóle można znaleźć coś godnego uwagi), maximum maximorum 1000.
Czego słucham - głównie ogólnie pojęty rock, hard rock, nieraz metal i klasyka, czasem pop, elektronika i inne.
Ewentualnie rozpatruję podłączenie gramiaka i kolumn do Technicsa SU-7700, ale nie wiem czy to lepsze rozwiązanie od yamaszki.
Pytanie dodatkowe czy przy takiej powierzchni warto w ogóle rozpatrywać kolumny podstawkowe?