bluegi pisze: Ale wodotrysków nie ma.
A czym są po Twojemu "wodotryski" wkładki?
bluegi pisze: Ogólnie chciałem dorzucić tylko 5 groszy żeby w razie wyboru m95 nie kupował igły z wamatu, bo brzmi, moim zdaniem, wyjątkowo źle.
Z tym trudno się nie zgodzić. Zresztą, możemy przecież chyba śmiało powiedzieć, że dostajemy produkt na poziomie jakościowym adekwatnym do ceny
bluegi pisze: A oczywiście czytałem że OM-10 ponoć brzmi jak Red
To nie jest prawda. Grot igły/szlif jest ten sam. Zawieszenie nieco bardziej miękkie. Generatory mają inaczej zestrojone.
OMki są wzorcem neutralnego grania, a 2M to "kolorująca buła".
Jak chcecie zobaczyć brzydką wkładkę to wyobraźcie sobie igłę 2M na body OM i vice versa (tak, są kompatybilne)
bluegi pisze: Zniechęcam tylko do m95

Szkoda siana. Gdyby sama wkładka kosztowała 50 czy 100 pln to ok. Obecnie jest chyba aukcja za + - 500.
100 złotych to lekka przesada, ale 500 również. Okolice 150 już jest do przyjęcia wg mnie za ten model.
Swoistym konkurentem do Shure M95 od strony AT był model AT13Ea. Te również trzymają dzisiaj niezłe ceny.
Z drugiej strony, dlaczego się dziwisz że starsze, dobre, już nieprodukowane (czyli dostępne jedynie na rynku wtórnym) wkładki mają coraz wyższe ceny na rynku?
Ja się dziwię dlaczego 2M Red kosztuje o tyle więcej od OM 10 i ludzie nie czują się wydymani

Pewnie nieświadomie
Pamiętam że darkman ma/miał M95. Może też się wypowie na jej temat.
dale pisze: Za OM-10 przemawia cena, za redem, wygląd. Wojtku, nie śmiej się

Ale po prostu igła będzie w Jimie Carsonie, który ma czerwone dodatki, ma też dwa zamienne headshele - jeden czerwony, drugi czarny (żeby nie przekładać wkładek. A że gramofon będzie stał "na widoku", zależy mi również by i wygląd był dograny. Ale wolę kupić dwie różne wkładki niż jedną czerwoną

Komedia.
dale pisze: AT95E kupowałem na allegro jako nową i oryginalną, ale na 99% jest z wamatu, dlatego chętnie rozważę wymianę igły na optymalną (najlepszą, jaką jest sens/można włożyć do niej).
Wamat sprzedaje AT-95 z oryginalną igłą i (taniej) z zamiennikiem. Nie wiem co kupiłeś. Jeśli ma logo AT z przodu to jest to oryginał.
dale pisze: Jest jeszcze opcja zakupu Shure M44C i M44/MG, oraz Stantona 500 - ale o tych wkładkach nic nie wiem

Bo czytałem albo o podobnych, albo temat się rozmywał....
Ale jako co? Jako alternatywa o M95? A co wiesz o M95?
Ogółem nie rozumiem celu. Pierw było "chcę M95 bo tak", a teraz "no dobra to co innego".
Jaki jest cel? Mieć Szczura, obojętnie jakiego?