Wojtek pisze:Kichal pisze: Co do ebaya, to widziałem ale najtaniej za 42euro jakieś nówki z Rosji/Japonii, średnio mi się widzi płacić połowę gramofonu za headshell xD
Moim zdaniem źle to przeliczasz.
Może i bym to lepiej przeliczał jakbym miał więcej kasy żeby się w to bawić albo więcej sprzętu i plyt xd ( niestety do lipca tylko zawód student i stypendium naukowe) A to jest dopiero początek mojej przygody - pierwszy gramofon kupiłem w czerwcu ubiegłego roku, mam ok 50 płyt i reszta ekwipunku bardzo podstawowa wliczając wkładkę. W przedstawionym przypadku Headshell przewyższałby 2x cenę wkładki

wolałbym za 200zl kupić 2-3 płyty na chwile obecna albo lepsza wkładkę. Nie jest to tanie hobby i wiedziałem od początku, cholernie mnie kręci wizja skompletowania tego gramofonu i przywrócenie do stanu fabrycznego ale czarny headshell to tez nie fabryczny, o białym mogę pomarzyć wiec płacenie tyle za poniekąd "zamiennik", który nie wiadomo czy odpowiada waga (bo o białym nie ma ani słowa w necie) to średni biznes.
Cracker - wielkie dzięki za przybliżenie szczegółów ! Teraz będę wiedział dokładnie czego szukać pod względem wymiarów
Swoją droga to w zestawie dostanę taki headshell (wg mnie nie nadaje się do tego gramofonu) Sony Sh 150 h Magnesium. Z tego co widzę to jest on do ramienia PUA-1500 i Na necie chodzi po 50-80$. Ale tez jest to vintage i na Allegro pewnie będzie ciężko spylic bez całego ramienia. Takto by się zwróciło za hs pioneera xd