Planuję zakup wkładki i chciałbym poradzić się kolegów na co warto zwrócić uwagę.
Na czym będzie grało: Saba PSP-250 ze wzmacniaczem Denon PMA-720
Co będzie grało: głównie metal, rock, muzyka klasyczna oraz trochę jazzu (w tej kolejności ważności).
Budżet: absolutne maksimum to 650 zł za komplet wkładka z nową igłą.
W brzmieniu lubię dużo wysokich tonów, klarownych i głośnych, ale nie piszczących. Niskie tony nie muszą być bardzo wybijające się, ale grunt, żeby nie były bułowate i rozlane a klarowne i sprężyste. Środek zakładam raczej neutralny, ale na pewno nie podbity.
Obecnie używam AT12 z oryginalną igłą ATS12 (niebieski eliptyk łączony). W tej kombinacji brakuje mi trochę wysokich tonów i w skrócie klarowności dźwięku. Wydaje mi się również, że można by wymagać większej stereofonii czy separacji kanałów - zwał jak zwał.
Po lekturze forum, przeczytaniu / obejrzeniu różnych recenzji skłaniam się do następujących wkładek, ale niestety nie potrafię sam ocenić która ma największy dla mnie sens i która najlepiej będzie współgrać z moim ramieniem.
W kolejności przypadkowej:
- Ortofon 2M Blue
- Nagaoka MP-110
- Audio Technica AT120eb
- Goldring Elektra
Wiem, że bardzo dużo osób jak słyszy "rock" i "metal" to z marszu polecają Shure M97xE, ale słyszałem tą wkładkę i nie urażając nikogo dla mnie brzmi bułowato i nieciekawie. Nie można jej odmówić swoistego 'powera' w niskich tonach, ale niestety góra jest dla mnie nie do przyjęcia w tej wkładce.
Nie przepadam za sybilantami i zniekształcenia mi bliżej środka płyty (bo kto to lubi

Powyżej wypisałem wkładki, które można kupić nowe. Wkładki używane mile widziane, pod warunkiem że są względnie łatwo dostępne we wspomnianym budżecie.
Tak samo z igłami, chciałbym żeby były łatwo dostępne w Europie i żebym nie musiał udawać się do Mordoru, żeby kupić nową igłę porządnej jakości.
Mając powyższe na uwadze bardzo proszę o pomoc.