Zamiennik za AT 3400
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Re: Zamiennik za AT 3400
Wyjaśnijmy sobie coś:
AT95E nie jest lepsza od AT3400. To nie jest lepszy szlif ani wyższa klasa.
Po prostu kiedyś model ten nazywał się AT3400, a dzisiaj AT95.
AT100 jest wyższym modelem z innej serii.
AT95E nie jest lepsza od AT3400. To nie jest lepszy szlif ani wyższa klasa.
Po prostu kiedyś model ten nazywał się AT3400, a dzisiaj AT95.
AT100 jest wyższym modelem z innej serii.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
- Gramofon: Technics D202, Q202
No zgadzam się w 100%
Założyłem że igła eliptyczna z at95e zrobi różnicę. Założenie na bazie wyczytanych w necie informacji i braku doświadczenia może być błędne i dlatego powstał ten temat:)
A dziś posłuchałem podłączonego do mojego zestawu HI FI lapka z tym
https://www.youtube.com/watch?v=A57E9ZS1mco
i o ile można to traktować jakoś poważnie to najlepiej moje uszy pieści właśnie AT100
Dodam że na ucho moja wkładka wypada lepiej w porównaniu z tym filmem i właśnie bliżej jej do AT100. Oczywiście zdaję sobie sprawę z różnicy wynikającej z odtwarzania płyty i odtwarzania nagranego dźwięku płyty z YT
ale właśnie takie brzmienie mi robi dobrze
Założyłem że igła eliptyczna z at95e zrobi różnicę. Założenie na bazie wyczytanych w necie informacji i braku doświadczenia może być błędne i dlatego powstał ten temat:)
A dziś posłuchałem podłączonego do mojego zestawu HI FI lapka z tym
https://www.youtube.com/watch?v=A57E9ZS1mco
i o ile można to traktować jakoś poważnie to najlepiej moje uszy pieści właśnie AT100

Dodam że na ucho moja wkładka wypada lepiej w porównaniu z tym filmem i właśnie bliżej jej do AT100. Oczywiście zdaję sobie sprawę z różnicy wynikającej z odtwarzania płyty i odtwarzania nagranego dźwięku płyty z YT

ale właśnie takie brzmienie mi robi dobrze

- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
U..fo! latający spodek UFO

AT3400/AT95 - linia podstawowa
AT100,120,440 - linia główna z korpusami MM wyższej klasy, kompatybilna z igłami całej serii. To inne wkładki. Nie są porównywalne z linią podstawową.
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Nie można.
Chyba właśnie nie zdajesz skoro robisz z tego wyznacznik.
To se kup AT100. Chyba nikt tu przecież Ciebie od tego nie odciąga.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Oczywiście ze tak. Może was taka dyskusja nudzi. Dla mnie to wiedza 
Doskonale sobie zdaję z tego sprawę wbrew temu co sądzisz
Gdyby było inaczej to bym tu nie pytał tylko odsłuchiwał YT dla wyrobienia sobie opinii. Przecież napisałem ,, o ile można to traktować poważnie,, co oznacza ni mniej ni więcej że podchodzę do tego z dystansem.

Doskonale sobie zdaję z tego sprawę wbrew temu co sądzisz
Gdyby było inaczej to bym tu nie pytał tylko odsłuchiwał YT dla wyrobienia sobie opinii. Przecież napisałem ,, o ile można to traktować poważnie,, co oznacza ni mniej ni więcej że podchodzę do tego z dystansem.
-
Na dobry start i wyrobienia sobie zdania wziąłem at95e. Różnica detaliczna miedzy moją 3400. Charakter ten sam ale igła eliptyczna (jak sądzę) robi różnicę w detalach. Dynamika nieco lepsza i bas minimalnie wzrósł. Kupiłem całą wkładkę a starą zamontuje w dodatkowy headshell do testowania nowych używek i płyt w gorszym stanie. Dzięki za pomoc i opinie. Kolejną prawdopodobnie at100 kupie za jakiś czas to napiszę swoje zdanie na temat różnicy w brzmieniu.

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Po prostu nowa igła. Stara AT3400 też była w oryginale eliptyczna.
W ramach testu zapakuj jeszcze igłę z AT-95 do AT-3400

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
To była pierwsza rzecz jaką zrobiłem. Na moje ucho grają identycznie. Błąd w ocenie drobiazgów moze wynikać z czasu potrzebnego na przekładkę .Przełozyłem potem całą wkładkę AT 95E i już tak zostawiłem. 

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
-
Odświeżam po zakupie AT100 
Jest super. Zaskoczyło mnie sporo basu bo jakoś z tego co poczytałem to miała grać bardzo górą, a w basie miał być deficyt. Dla mnie pasmo jest bardzo wyrównane i względem AT95 zdecydowanie bardziej otwarty środek pasma przez co dźwięk wydaje się czytelniejszy. Różnica względem 95 wyraźnie słyszalna. Nie potwierdzam jakoby miała eksponować trzaski na starszych czy bardziej wyeksploatowanych płytach. Tak czy inaczej jestem po raz kolejny zadowolony i wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam wszystkich życzliwych kolegów

Jest super. Zaskoczyło mnie sporo basu bo jakoś z tego co poczytałem to miała grać bardzo górą, a w basie miał być deficyt. Dla mnie pasmo jest bardzo wyrównane i względem AT95 zdecydowanie bardziej otwarty środek pasma przez co dźwięk wydaje się czytelniejszy. Różnica względem 95 wyraźnie słyszalna. Nie potwierdzam jakoby miała eksponować trzaski na starszych czy bardziej wyeksploatowanych płytach. Tak czy inaczej jestem po raz kolejny zadowolony i wdzięczny za pomoc. Pozdrawiam wszystkich życzliwych kolegów

- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
A to ktoś pisał że tak będzie?
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
-
Wojtku. Gdzieś takie informacje przeczytałem. Nie jestem w stanie teraz określić gdzie. Na pewno w sieci, gdzie ostatnio sporo czasu spędzam w poszukiwaniu wiedzy dotyczącej czarnej płyty
W większości na naszym forum, ale czasem cos wygoogluję więc być może trafiłem na niewiarygodne źródło. Najważniejsze że cel osiagnięty 

- MMarek
- Gramofon: DP-59L / PS-X50