Project debut carbon buczenie na kolumnach
-
Re: Project debut carbon buczenie na kolumnach
nie wiem , na ramieniu jest tylko napis project carbon , nie widzę aby coś do czegos dotykało
gramofon był w serwisie , wszystkie lementy podobno sprawdzali , luty inna wkładke u nich było ok
gramofon był w serwisie , wszystkie lementy podobno sprawdzali , luty inna wkładke u nich było ok
- cooledit
- Gramofon: Acoustic Solid
A jeszcze takie pytanie. Czy masz to wszystko pociągnięte zasilaniem z jednego gniazdka, czy może z dwóch? Spróbuj coś pomieszać w kablach zasilających. Może któryś z nich idzie zbyt blisko kabli sygnałowych i daje zakłócenia. Chodzi głównie o kabel idący z gramofonu.
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2100 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW, kilka drucików z Acoustic Zen i Tara Labs
- klin
- Gramofon: Thorens 125 MK II
Wypnij z listwy / inne urządzenia nie związane z torem i sprawdź.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Niezła afera.
Jak dla mnie kluczowa obserwacja to to że buczenie się objawia dopiero od pewnego poziomu głośności i że potencjalnie jeden kanał bardziej buczy od drugiego.
A jak jest na słuchawkach?
Jak dla mnie kluczowa obserwacja to to że buczenie się objawia dopiero od pewnego poziomu głośności i że potencjalnie jeden kanał bardziej buczy od drugiego.
A jak jest na słuchawkach?
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Dante
- Gramofon: SL1700mkII/PS-P7X
Jeszcze jeden drobiazg...
Buczy przy włączonym i podniesionym ramieniu?
Buczy gdy igła jest na płycie?
Pierwsza sytuacja to brak masy gdzieś, różnica w przydźwięku między kanałami... Może któryś z przewodów przy wkładce jest poluzowany/uszkodzony. To, że w serwisie sprawdził przejścia miernikiem nie oznacza, że potem wsuwki dobrze podpiął lub ich nie uszkodził. Tak, mam jak najgorsze doświadczenia z serwisami
Gdy buczy po opuszczeniu igły - cóż...silnik w tych gramofonach wisi na śmiesznej gumce, jego izolacja od plinty jest delikatnie mówiąc "takase". Słuchasz razem z nagraniem silnika.
I jeszcze jedno: zdejmij talerz i pasek, zakręć samym podtalerzykiem. Powinien lekko chodzić i bez oporu.
Buczy przy włączonym i podniesionym ramieniu?
Buczy gdy igła jest na płycie?
Pierwsza sytuacja to brak masy gdzieś, różnica w przydźwięku między kanałami... Może któryś z przewodów przy wkładce jest poluzowany/uszkodzony. To, że w serwisie sprawdził przejścia miernikiem nie oznacza, że potem wsuwki dobrze podpiął lub ich nie uszkodził. Tak, mam jak najgorsze doświadczenia z serwisami

Gdy buczy po opuszczeniu igły - cóż...silnik w tych gramofonach wisi na śmiesznej gumce, jego izolacja od plinty jest delikatnie mówiąc "takase". Słuchasz razem z nagraniem silnika.
I jeszcze jedno: zdejmij talerz i pasek, zakręć samym podtalerzykiem. Powinien lekko chodzić i bez oporu.
- Myszor
- Gramofon: PD-300
Właśnie miałem spytać o to samo.
Czy buczy w trakcie odtwarzania czy na sucho też ?
Czy buczy w trakcie odtwarzania czy na sucho też ?
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
-
dzięki przepinałem w różne gniazdka i nic
buczy bez płyty a przy słuchaniu ok 11 jest jeden wielki huk mamwrażenie że membrany mi wyrwie z kolumn
dotykam tych styków przy wkładce i jak ruszam to jeszcze gorzej buczy ,żadnych luzów nie stwierdizłem
wziąłem RCA od cd podpiąłem i zwykły drut na masę troche jest lepiej jak na oryginalnym kablu project
Może powinienem sprawdzić na droższym konektorze z uziemnieniem?
buczy bez płyty a przy słuchaniu ok 11 jest jeden wielki huk mamwrażenie że membrany mi wyrwie z kolumn
dotykam tych styków przy wkładce i jak ruszam to jeszcze gorzej buczy ,żadnych luzów nie stwierdizłem
wziąłem RCA od cd podpiąłem i zwykły drut na masę troche jest lepiej jak na oryginalnym kablu project
Może powinienem sprawdzić na droższym konektorze z uziemnieniem?
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Nie chodzi o luzy konektorów, tylko o ich zwarcie na styku zacisków okablowania ramienia lub samego okablowania ramienia. Trudno powiedzieć na jakim odcinku.
Generalnie, przepraszam za określenie, ale "ładny gnój" jak powiada jeden znajomek.
>> droższym konektorze z uziemnieniem?>>
ów konektor, to interkonekt masz na myśli? To nie ma potrzeby raczej, bo co Ci da to uziemienie?
- cooledit
Dokładnie, też miałem debuta jednego z pierwszych i chodził zajefajnie. Brak mi pomysłu co to może być. Pozostaje chyba tylko jedno ale być może już padła taka propozycja. Masz do kogo podejść z tym frezem i podpiąć go w celu sprawdzenia? Nawet niech to będzie jakiś sklep ze sprzętem. A może serwis RTV? Cokolwiek , gdzie mają sprzęt grający.
Acoustic Solid Classic Wood Black + Rega 303 + Goldring 2100 --> Graham Slee Era Gold V + PSU 1 --> Primare CD32 + I32 --> Focal CHORUS 836VW, kilka drucików z Acoustic Zen i Tara Labs
-
facet w serwisie powiedział,że wszystko rozebrał,przelutował
jak zaniosłem gramofon do salonu audio i połączyli go do mega drogich kolumn to szumów nie było ludzie co ma robić ręce padają
chciałem zrobić sobie przyjemność lepszy dzwięk i lipa
Gramofon sony z marketu grał leopiej
już mi znajomy proponował zakup jakiegoś kondycjonera do prądu
a może wzmacniacz wymienić mój pioneer A 400 ma grubo ponad 20 lat mimo że jest w stanie idealnym
jak zaniosłem gramofon do salonu audio i połączyli go do mega drogich kolumn to szumów nie było ludzie co ma robić ręce padają
chciałem zrobić sobie przyjemność lepszy dzwięk i lipa
Gramofon sony z marketu grał leopiej
już mi znajomy proponował zakup jakiegoś kondycjonera do prądu
a może wzmacniacz wymienić mój pioneer A 400 ma grubo ponad 20 lat mimo że jest w stanie idealnym
- cooledit
To skoro w salonie podłączyli przy tobie i było wszystko w porządku, to wychodzi na to, że jednak jakieś zakłócenia z sieci muszą iść. Kondycjonera to może od razu nie kupuj tylko spróbuj pożyczyć ze sklepu. Powiesz jaka jest historia choroby i na pewno coś się da zrobić. Może kolesie coś wymyślą, doradzą?
- Myszor
- Gramofon: PD-300
To raczej niemożliwe.cooledit pisze: Dokładnie, też miałem debuta jednego z pierwszych i chodził zajefajnie.
Płyty na sprzedaż: viewtopic.php?t=21850
- cooledit
- darkman
- Gramofon: PL70LII, PSX60
- Kontakt:
Powiadasz.
No 43 posty i zaczynamy się coś dowiadywać. A co Specjalista przelutował? Mamy taką wiedzę?
Rozumiemy Twoja frustrację, ale spokojnie potrzeba nieco więcej danych. Podejdź do tego na chłodno.
ale to wystarczy, że wyłączysz na czas testowania sprzętu lodówkę, pralkę i TV z sieci, kondycjoner zbędny wówczas.
-