Gramofon do 200 zł
- kaZ
Gramofon do 200 zł
Wojtek,
wspomniałeś markę SABA.
Warte są uwagi te gramofony?
wspomniałeś markę SABA.
"Bardzo lubię piosenki,
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
i różne inne dźwięki
szczególnie jak mnie co wzruszy
rzuca mnie się na uszy "
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 200 zł
Myślę że tak. Może nie wszystkie modele, ale z pewnością PSP-250 i PSP-350 (450 też? o ile taki istniał, bo już nie pamiętam). Nie znam na pamięć genealogii modeli gramofonów Saby ani jakoś nie mogę znaleźć w tej chwili w sieci jakiejś listy. PSP-350 był szczęśliwym trafem moim pierwszym, "własnym", gramofonem i nadal go posiadam, mimo że już nie używamkaZ pisze:wspomniałeś markę SABA.

Nie jest to żaden high-end, ale są to po prostu dobre gramofony. Można śmiało porównywać do Technicsów, tj. SL-D2.
Dlaczego śmiało? Otóż Saba w latach 70tych kupowała na licencji technologię od Matsushity (japońska korporacja która posiada m.in. markę Panasonic i Technics) i to widać. Patrząc z zewnątrz to choćby po ramieniu, ale pewnie i silniki pochodzą od Technicsa.
Tubylcza wredota, tudzież insza kanalia
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Sindsoron
- Kontakt:
Gramofon do 200 zł
Pozwólcie że podepne się pod ten temat. Szukam właśnie gramofonu do kupienia. Moja górna granica to 300zł (lepiej mniej). Szukałem troche na allegro i znalazłem kilka gramofonów (jestem z wrocławia, więc wolałbym gramofon kupić od wrocławianina i odebrać go osobisćie):
TECHNICS SL - 303Xi
http://allegro.pl/technics-sl-303xi-sta ... 34685.html
Technics SL-D202
http://allegro.pl/znakomity-technics-sl ... 73482.html
TECHNICS SL-BD20D
http://allegro.pl/gramofon-technics-sl- ... 99377.html
SABA PSP-1
http://allegro.pl/gramofon-saba-psp-1-d ... 60524.html
Dual 1228
http://allegro.pl/rodzynek-dual-1228-tu ... 54727.html
NORDMENDE RP-1200
http://allegro.pl/vintage-nordmende-rp- ... 53878.html
EDIT:
Warto brać któryś z tych? Najbardziej przypadły mi do gustu NordMende i Saba.
TECHNICS SL - 303Xi
http://allegro.pl/technics-sl-303xi-sta ... 34685.html
Technics SL-D202
http://allegro.pl/znakomity-technics-sl ... 73482.html
TECHNICS SL-BD20D
http://allegro.pl/gramofon-technics-sl- ... 99377.html
SABA PSP-1
http://allegro.pl/gramofon-saba-psp-1-d ... 60524.html
Dual 1228
http://allegro.pl/rodzynek-dual-1228-tu ... 54727.html
NORDMENDE RP-1200
http://allegro.pl/vintage-nordmende-rp- ... 53878.html
EDIT:
Warto brać któryś z tych? Najbardziej przypadły mi do gustu NordMende i Saba.
Collection
Power Amp: Hitachi HMA-7500
Control Amp: Hitachi HCA-7500
Turntable: Rotel RP-3000 + SME 3009 II Non Improved
Deck: Akai GXC-760D
Speakers: Usher S-520 II
Headphones: Audio-Technica ATH-ES700
Sound Card: Asus Xonar Essence ST
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 200 zł
Ten SL-303Xi to ciekawostka, nie spotkałem się jeszcze z oznaczeniem Xi
Wygląda OK, można brać, aczkolwiek ma zamontowaną taniutką i słabiutką wkładkę AT-3600 (coś jak polskie Unitra MF-10x), także tym bardziej namawiałbym do zmiany wkładki tuż po zakupie.
SL-D202 ma mankamenty, co też sprzedawca nie ukrywa w opisie. Dość poważne. Filcowa slipmata z logiem Reloop mnie jeszcze bardziej odstrasza. Całkiem prawdopodobne, że jakiś młodociany DeJot po prostu zleksza zajechał sprzęt. A szkoda. No i ten zerowy antyskating... (ewidentna oznaka źle ustawionego ramienia, tudzież braku wiedzy w temacie tego typu sprzętu).
SL-BD20D ma mocowanie wkładek typu T4P, a takowe gramofony zazwyczaj odradzam.
Saba jest całkiem spoko, też można brać.
Dual 1228 to bardzo fajny gramofonik z napędem kółkowym, aczkolwiek ten egzemplarz jest chyba w nieoryginalnej obudowie. No i ma wyjście typu DIN-5, a nie cinch. Tak więc jeśli to nie przeszkadza + możemy ewentualnie zaopatrzyć się w przejściówkę, to też można brać, aczkolwiek w kontekście do pozostałych gramofonów, nie wybrałbym tego Duala
.
Nordmende RP-1200 to także świetny gramofon, może nawet najlepszy z całej pozostałej ekipy. Problem w tym, że jak sprzedawca opisuje, jest to półautomat z niedziałającą automatyką, co innymi słowy znaczy tyle, że obecnie jest to gramofon manualny, chyba że kupującemu uda się go naprawić
Także z całego zestawu moim zdaniem najlepszym wyborem byłby Technics SL-303 albo Nordmende RP-1200, z wskazaniem na tego drugiego.
Zaufaj instynktowi

SL-D202 ma mankamenty, co też sprzedawca nie ukrywa w opisie. Dość poważne. Filcowa slipmata z logiem Reloop mnie jeszcze bardziej odstrasza. Całkiem prawdopodobne, że jakiś młodociany DeJot po prostu zleksza zajechał sprzęt. A szkoda. No i ten zerowy antyskating... (ewidentna oznaka źle ustawionego ramienia, tudzież braku wiedzy w temacie tego typu sprzętu).
SL-BD20D ma mocowanie wkładek typu T4P, a takowe gramofony zazwyczaj odradzam.
Saba jest całkiem spoko, też można brać.
Dual 1228 to bardzo fajny gramofonik z napędem kółkowym, aczkolwiek ten egzemplarz jest chyba w nieoryginalnej obudowie. No i ma wyjście typu DIN-5, a nie cinch. Tak więc jeśli to nie przeszkadza + możemy ewentualnie zaopatrzyć się w przejściówkę, to też można brać, aczkolwiek w kontekście do pozostałych gramofonów, nie wybrałbym tego Duala

Nordmende RP-1200 to także świetny gramofon, może nawet najlepszy z całej pozostałej ekipy. Problem w tym, że jak sprzedawca opisuje, jest to półautomat z niedziałającą automatyką, co innymi słowy znaczy tyle, że obecnie jest to gramofon manualny, chyba że kupującemu uda się go naprawić

Także z całego zestawu moim zdaniem najlepszym wyborem byłby Technics SL-303 albo Nordmende RP-1200, z wskazaniem na tego drugiego.
Zaufaj instynktowi

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Sindsoron
- Kontakt:
Re: Gramofon do 200 zł
Mi się najbardziej spodobała Saba (bo jest we wrocławiu) i Nordmende bo wydaje się takie porządne, a elektronike naprawić sam mogę bo trochę się w takie rzeczy już bawiłem. A jaką wkładke polecacie na początek? Słucham głównie metalu (z czego 3/4 moich płyt to black metal).
Collection
-
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 200 zł
Obydwa gramofony takowe mają, tak więc AT-95 się nada na startwojtekostojski pisze:o ile ma mocowanie w systemie 0,5''.

Oczywiście jak masz więcej funduszy to można się pokusić o lepsze modele

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Sindsoron
- Kontakt:
Gramofon do 200 zł
na razie niestety mam ograniczone fundusze ;p może jak coś odłożę to się skuszę na jakiś fajny linowy gramofon, najlepiej z możliwością przełączania miedzy utworami ;p ale na razie nie stać mnie na takie cuda, więc chce kupić najlepsze co będę mógł za jak najtaniej.
Collection
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 200 zł
Znam takowy, ale na inny nośnik. Nazywa się odtwarzacz CD.Sindsoron pisze:najlepiej z możliwością przełączania miedzy utworami ;p
Powiem wprost, mają ciekawe ficzery, ale zapewniam, że nie zagrają lepiej od tego co już wymieniłeś powyżejSindsoron pisze:ale na razie nie stać mnie na takie cuda

Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Sindsoron
- Kontakt:
dlatego na razie wystarczy mi ten Nordmende, zostaje tylko uzbierać kase na jakieś lepsze głośniki i wzmacniacz.
tak przy okazji mam pytanie, czy warto inwestować w maty? filcowe, szklane? czy te stabilizatory nakładane na płyte faktycznie coś dają? i ostanie, czy warto kupować taki stojaczek "antydrganiowy"?
EDIT:
I kupiłem tego Nordmende, powinien przyjść do czwartku i zobaczę co on tak naprawdę warty
tak przy okazji mam pytanie, czy warto inwestować w maty? filcowe, szklane? czy te stabilizatory nakładane na płyte faktycznie coś dają? i ostanie, czy warto kupować taki stojaczek "antydrganiowy"?
EDIT:
I kupiłem tego Nordmende, powinien przyjść do czwartku i zobaczę co on tak naprawdę warty

Collection
-
Gramofon do 200 zł
Co do gramofonu "liniowego" to jakiś Kenwood był - przynajmniej na YT widziałem filmik z jego udziałem.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 200 zł
Ewentualnie korkowe. Filc się przydaje do skreczu, bo jako tłumik drgań raczej lepszy od gumy nie jest. Ogółem jeśli nie ma problemów to chyba nie ma co inwestowaćSindsoron pisze:tak przy okazji mam pytanie, czy warto inwestować w maty? filcowe, szklane?

Nie posiadam takowego ciężarka, ale moim zdaniem dają guzik.Sindsoron pisze:czy te stabilizatory nakładane na płyte faktycznie coś dają?
Jeśli lubisz skakać albo masz problem z meblami/podłogą to pewnie tak.Sindsoron pisze:i ostanie, czy warto kupować taki stojaczek "antydrganiowy"?
Wiele firm robiło w latach 80tych gramofony tangencjalne.wojtekostojski pisze:Co do gramofonu "liniowego" to jakiś Kenwood był
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum
- Sindsoron
- Kontakt:
widziałem na allegro jakąś mate akrylową za straszne pieniądze ;p jeszcze będę musiał to sprawdzić, ale tak na wszelki wypadek, polecacie coś? kupić czy może są jakieś szanse na zrobienie tego samemu? (mam dostęp do w pełni wyposażonego warsztatu)Wojtek pisze:Ewentualnie korkowe. Filc się przydaje do skreczu, bo jako tłumik drgań raczej lepszy od gumy nie jest. Ogółem jeśli nie ma problemów to chyba nie ma co inwestowaćSindsoron pisze:tak przy okazji mam pytanie, czy warto inwestować w maty? filcowe, szklane?
Jeśli lubisz skakać albo masz problem z meblami/podłogą to pewnie tak.Sindsoron pisze:i ostanie, czy warto kupować taki stojaczek "antydrganiowy"?
Collection
-
Gramofon do 200 zł
Raczej robienie tego samemu jest bezsensowne. Chyba, że masz dużo czasu i zapału do roboty.
Osobiście wolałbym zainwestować w nową wkładkę albo inny gramofon aniżeli w taką pierdołę, jak mata.
Osobiście wolałbym zainwestować w nową wkładkę albo inny gramofon aniżeli w taką pierdołę, jak mata.
- Wojtek
- Administrator
- Kontakt:
Gramofon do 200 zł
Zgadzam sięwojtekostojski pisze:Osobiście wolałbym zainwestować w nową wkładkę albo inny gramofon aniżeli w taką pierdołę, jak mata.

Te akrylowe maty moim zdaniem należą do tej samej kategorii audiofilskich produktów co ciężarki do płyt i podstawki pod kable.
Wsparcie finansowe forum
Wsparcie finansowe forum