Jestem nowy na forum.
Trochę poprzeglądałem różne wątki forum ale nie znalazłem w nich odpowiedzi na pytanie dot. różnego brzmienia płyt.
W skrócie ... jakiś czas temu kupiłem gramofon (Pioneer PL-200) .... nie jest to może jakiś wypasiony sprzęt ale po opiniach jakie przeczytałem jest to przyzwoity sprzęt z początku lat 80. Pierwsze co zrobiłem to wymieniłem w nim igłę (na PIONEER PN 12 z WAMATU - wkładka została oryginalna tzn. ta co była) i sprawdziłem ustawienia (wkładki według szablonu - ustawienie było ok w obu punktach, oraz siły nacisku igły (zalecana dla igły 2,2g) - niestety nie posiadam wagi więc ustawiłem to ręcznie za pomocą podziałki. Waga analogowa ORTOFON w drodze, więc jak dotrze to sprawdzę za jej pomocą ustawienia.)
Mam trochę płyt, które lata temu kupował mój ojciec - płyty z lat 70 - 80 głównie wydania Polskie, Czechosłowackie czy Jugosłowiańskie chociaż znajdą się też i wydania z USA czy Kanady.
W czym jest problem ...
Niektóre płyty całkiem ładnie brzmią (ładny bas, środek i wysokie tony) ale niektóre, a jest ich większość ... brzmią słabo. Głównie objawia się to przytłumionym dźwiękiem, brak wysokich tonów

Co może być przyczyną...?
Dodam, że płyty jeszcze nie były czyszczone... Zamówiłem płyn do mycia płyt i zamierzam je ręcznie wymyć... ale czy to coś zmieni ...? płyty nie są porysowane.
Co do przechowywanie płyt to leżały w szufladzie jedna na drugiej (wiem, że tak się nie powinno przetrzymywać płyt ale tak zostały kiedyś odłożone) czy to może być przyczyną...?
Z tego co pamiętam z dzieciństwa to kiedyś brzmiały ok.
Jeżeli ktoś wie co może być przyczyną to z góry dzięki za pomoc i odpowiedzi.